Update articol:

Grupul ALRO a înregistrat un profit net de 235 de milioane de lei, în 2018

Grupul ALRO a înregistrat un profit net de 235 de milioane de lei, în 2018, comparativ cu un profit net de 391 milioane de lei, în 2017. Profitul net ajustat a fost de 250 de milioane de lei, în 2018, comparativ cu 403 milioane de lei, în 2017. La rândul sau, ALRO a raportat un profit net de 226 de milioane de lei, în 2018, comparativ cu un profit net de 318 milioane de lei, în 2017. Profitul net ajustat a fost de 227 milioane de lei, în 2018, comparativ cu 355 milioane de lei, în 2017. Cifra de afaceri a Grupului a crescut la aproape trei miliarde de lei, de la 2,7 miliarde de lei, în 2017, potrivit informaţiilor transmise de companie.

“2018 a fost un an de referință în cei 58 de ani de activitate continuă a ALRO, deoarece am încheiat cu succes cel mai mare plasament privat de acțiuni de la Bursă de Valori București, care credem că va aduce beneficii pe termen mediu și lung atât Companiei, cât și investitorilor săi, prin îmbunătățirea lichidității și a vizibilității ALRO pe piețele de capital românești și internaționale. În plus, această tranzacție aduce România mai aproape de obiectivul sau de a trece la statutul de piață emergența, în timp ce s-a majorat numărul acțiunilor tranzacționabile la Bursă de Valori București și Compania are o nouă structura a acționariatului, începând cu sfârșitul anului 2018. Ca rezultat direct, la începutul anului 2019, ALRO a intrat în indicii BET și BET-TR, fiind una dintre cele 16 companii incluse în indicele BET. Acțiunile ALRO au fost cotate la Bursă de Valori București din octombrie 1997, iar în urma acestei decizii, ALRO devine prima companie din industria aluminiului prezența în cei doi indici”, a declarat Marian NĂSTASE, Președinte al Consiliului de Administrație al ALRO.

Domnis sa a adăugat: “În plus, în 2018, am continuat să ne concentrăm pe strategia noastră pe termen lung de a deveni o Fabrică Verde, Fabrică Generației Viitoare, Inovatoare și Durabilă, și am continuat să investim în tehnologie de ultima generație. Am continuat să livrăm produse pentru industria aero și auto și, beneficiind și de prețuri ridicate la aluminiu, am reușit să ne îmbunătățim veniturile și să raportăm o cifra de afaceri cu 9% mai mare în 2018. Piața de capital a recunoscut strategia noastră puternică, iar prețul acțiunilor ALRO a crescut cu 150% de la începutul anului 2017”.

Evoluția pieței

În 2018, prețul aluminiului a înregistrat o tendință de creștere constantă, media anului 2018 fiind de 2.110 USD/tonă, față de 1.969 USD/tonă, în 2017, cu un maxim de 2.603 USD/tonă, în aprilie 2018, în timp ce cea mai mare valoare raportată pentru 2017 a fost de 2.246 USD/tonă, la sfârșitul lunii decembrie 2017. Totuși, în T4 2018, nivelul LME a început să scadă, atingând valori sub 2.000 USD/tonă până la sfârșitul anului.

Turbulențele din industria aluminiului din prima parte a anului 2018 au adăugat imprevizibilitate, dar au oferit în același timp oportunități pentru creșterea livrărilor către Europa, cât timp sancțiunile impuse împotriva Rusal de către Guvernul Statelor Unite au fost în vigoare, potrivit oficialilor companiei.

Conducerea ALRO susţine: “În ceea ce privește piața românească a energiei, există posibilități de îmbunătățire. În prezent, aproximativ 40% din consumul național de energie electrică este acoperit prin intermediul tranzacțiilor efectuate pe piața zilei următoare (PZU), ceea ce duce la denaturări severe ale prețurilor. Întrucât piața PZU este foarte volatilă, în ultimii cinci ani, prețurile PZU au atins niveluri foarte ridicate, având astfel un impact negativ asupra consumatorilor finali, în special asupra utilizatorilor cu un consum mare de energie, cum ar fi ALRO. Prețurile mai mari ale energiei se reflectă ulterior în costuri de producție mai ridicate pentru Companie și limitează opțiunile pe care le are pentru a-și menține competitivitatea pe piețele internaționale”.

Analiză financiară și operațională

Marja EBITDA a fost peste 16%, cu un nivel de 486 milioane de lei în 2018, comparativ cu 566 milioane de lei în 2017. Îmbunătățirea rezultatelor din ultimii ani este, potrivit Alro, în linie cu accentul pus pe produsele cu valoare adăugată mare și a fost susținută de prețuri de vânzare mai mari la alumină și aluminiu, dar a fost parțial contrabalansată pe parcursul anului 2018 de costurile mai mari cu materiile prime și de prețurile de achiziție a utilităților, în linie cu prețurile de pe piețele specifice.

Fluxurile de numerar din activitatea operațională au fost de 319 milioane de lei, fluxurile de numerar utilizate în activitatea de finanțare au fost de 373 milioane de lei, iar fluxurile de numerar utilizate în activitatea de investiții au fost de 63 milioane de lei. Grupul ALRO a investit aproape 305 milioane de lei în proiecte de investiții.

Conducerea companiei opinează: “ALRO rămâne una dintre cele mai atractive companii de pe piață de capital din România, reușind să ofere în mod constant dividende solide pentru a-și recompensă actionarii și a distribuit în 2018 dividende de peste 694 milioane de lei, în urmă aprobării de către Adunarea Generală a Acționarilor.

În 2018, ALRO a continuat să se concentreze pe livrarea de produse cu valoare adăugată mare și foarte mare (PVAM și PVAFM), atât în ​​segmentele de aluminiu primar, cât și în cel de aluminiu prelucrat. Astfel, vânzările de aluminiu primar au crescut de la 151.000 tone, în 2017, la 153.000 tone în 2018, în timp ce vânzările de aluminiu prelucrat au scăzut ușor în anul 2018, la 78.000 de tone, de la 82.000 de tone, în principal că urmare a faptului că, anul trecut, ALRO a inițiat un program de modernizare pentru unul dintre laminoarele sale. Cu toate acestea, datorită flexibilității în alocarea capacității între diferitele tipuri de produse, ALRO a limitat impactul întreruperii și a reușit să compenseze vânzările mai scăzute ale anumitor produse din aluminiu prelucrat, orientand eforturile de vânzări și de producție către alte produse din aluminiu, asigurând un mix de produse care să aducă și marje de profit avantajoase. Modernizarea tehnologică reprezintă un alt pas în planurile de extindere a capacității Grupului pentru produsele laminate plate cu valoare adăugată (către 120.000 tpa).

În ceea ce privește celelalte filiale din Grup, în anul 2018, în SMHL, filiala noastră pentru mineritul bauxitei am reușit să obținem o producție mai mare cu 9%, în timp ce în Alum, producția de alumină a crescut cu aproape 21% în 2018, comparativ cu 2017 și Vimetco Extrusion a continuat să fie în 2018 una dintre alegerile principale pentru clienții de produse extrudate.

Piața de capital a recunoscut, de asemenea, dezvoltarea solidă a Companiei și strategia puternică pe termen lung, astfel că ALRO a încheiat cu succes cel mai mare plasament privat de acțiuni la Bursă de Valori București la sfârșitul anului 2018. Astfel, Vimetco N.V. continuă să fie acționar majoritar, deținând 54,19%, Pavăl Holding a devenit cel de-al doilea acționar cu o participație de 23,21%, Fondul Proprietatea continuă să dețină 10,21%, iar ceilalți acționari minoritari reprezintă 12,39%. Ca rezultat direct al acestei tranzacții, la începutul anului 2019, Comisia Indicilor a Bursei de Valori București a aprobat includerea companiei ALRO (ALR) în BET, indicele principal al pieței, și în BET-TR, indicele care include și dividendele acordate de companiile din BET, începând cu dată de 18 martie 2019. Indicele BET va cuprinde astfel 16 societăți, ceea ce este o premieră în istoria pieței locale de capital și reprezintă o diversificare fără precedent a sectoarelor reflectate de indice”.

Grupul ALRO

Companiile care fac parte din Grupul ALRO sunt: ALRO S.A. – producătorul de aluminiu, Alum S.A. – producătorul de alumină, Sierra Mineral Holdings I, Ltd. – societatea de extracție a bauxitei, Vimetco Extrusion S.R.L. – producător de aluminiu extrudat, Conef S.A. – societate de tip holding și de management, Global Aluminium Ltd. – societate de tip holding  și Bauxite Marketing Ltd – marketing. Având această structură, Grupul a creat un lanț de producție integrat, asigurând materiile prime pentru ALRO. 

ALRO

ALRO sau „Compania” este o subsidiară a Vimetco N.V., companie globală de aluminiu primar și procesat, integrată pe verticală. ALRO este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa, după capacitate, având o capacitate de producție instalată de 265.000 tpa.

Principalele piețe de desfacere pentru produsele ALRO sunt Uniunea Europeană, dar Compania are exporturi și în SUA și Asia. Combinatul este certificat cu ISO 9001 pentru managementul calității și are certificatele NADCAP și EN 9100 pentru unitățile de producție pentru industria aerospațială, produsele sale respectând standardele de calitate pentru aluminiul primar ale Bursei de Metale din Londra (London Metal Exchange – LME), cât și standardele internaționale pentru produsele laminate plate.

BVB | Știri BVB

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (07/07/2022)

Solicitare completare ordine de zi AGA 29.07(01.08).2022

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (07/07/2022)

Raportare detineri sub pragul de 10% din totalul drepturilor de vot

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (07/07/2022)

Disponibilitate Raport Sustenabilitate 2021