Update articol:
Forumul Pieței de Capital, organizat de Financial Intelligence

Marian Năstase, Alro: Bursa este un instrument de încredere, iar abuzurile asupra investitorilor trebuie să dispară – video

  • „Este foarte important că nu mai există luptele fratricide în interiorul BVB (n.r. ”Bursei de Valori București”), care ne-au tras foarte mult în urmă de-a lungul timpului”

  • “Pe aşa-zisele pieţe de energie românească şi europene avem o lipsă masivă de reglementare, o speculă împinsă la extrem şi vedem cum profesioniştii din domeniul energiei abuzează de neprofesionişti”

 

Bursa este, în principal, un instrument de încredere. Orice abuz asupra oricărui tip de investitori, fie că e un investitor persoană fizică sau un investitor instituțional, încalcă această încredere și în momentul acela nu mai ai bursă, a declarat Marian Năstase, Preşedintele Consiliului de Administrație al ALRO, la cea de-a cincea ediție a Forumului Pieței de Capital, organizat de Financial Intelligence.

Potrivit domniei sale, ALRO este listată de la începutul pieței de capital în România, iar faptul că este cotată la Bursa de Valori a reprezentat un mare avantaj.

Domnia sa a explicat: “Indiferent că ajunge la statutul de piaţă emergentă sau nu, piaţa din România este de frontieră și va mai rămâne aşa încă mult timp, mai ales în actualul context. Iar într-o țară de frontieră, transparența este foarte importantă, pentru că oamenii judecă în clișee. Acestea se aplică mai ușor decât să stai să faci un efort să analizezi ce înseamnă o țară de frontieră, ce înseamnă România, ce înseamnă Ungaria, Polonia, Bulgaria etc. În aceste condiţii, faptul că ești listat te ajută, îți creează această transparență.

Bursa de Valori a trecut prin foarte multe frământări; din fericire, în  momentul de față are o echipă consolidată. Important este că nu mai există lupte fratricide în interiorul Bursei, care după părerea mea, ne-au tras foarte mult în urmă de-a lungul timpului.

Dar mai trebuie lucrat la dimensiunea Bursei noastre. BVB este o bursă mică și, dacă ne uităm la statistici, o să vedem că Bursa de la Varșovia este mai mare decât toate bursele din centrul și estul Europei, inclusiv Viena și Atena, fără Istanbul. Dar există o particularitate acolo. Încă de la începuturi, în Polonia, acționarul majoritar a fost Trezoreria poloneză, reprezentată de un sub-secretar de stat, iar polonezii au listat imediat – nu au privatizat – toate companiile de stat, ceea ce a creat un volum masiv pe Bursa de la Varșovia.

Eu cred că principalul scop al unei burse de alori este să permită accesul la capital al unor companii, afaceri, startup-uri, care nu au acces la sistemul clasic de creditare.

Evident, capitalul este mai scump, finanțarea prin equity este mai scumpă, dar permite unor companii să se dezvolte. La noi, cred că în plus față de această chestiune, care deocamdată este insuficient reprezentată, cel mai important lucru este încrederea. În momentul în care o companie se listează la bursă, ea devine transparentă. Publică situațiile financiare, dar și foarte multe rapoarte, ceea ce creează un sentiment de încredere atât din partea furnizorilor, cât și din partea clienților, a terțelor părți și, până la urmă, a investitorilor”.

Referitor la relaţia ALRO cu piaţa de capital, domnul Năstase a spus: “După 20 de ani de activitate în cadrul ALRO, cred că filozofia noastră este simplă şi, ca orice lucru simplu, este ușor de înțeles și, de obicei, este și cel corect.

În primul rând, toți investitorii noștri contează pentru noi. Avem peste 14.000 de investitori și este foarte important să nu facem discriminare între investitorii care au pachete mari de acțiuni și investitorii mici. Din păcate, în continuare, segmentul investitorilor persoane fizice este mult sub-reprezentativ, pentru că românii, în general, nu sunt obișnuiți cu piața de capital. Spre comparaţie, în Polonia sunt 330.000 de investitori persoane fizice, în timp ce în România sunt puțin peste 30.000.

Dar, în opinia mea, indiferent de dimensiunea pachetelor lor de acţiuni, toți investitorii trebuie tratați la fel.

Bursa trebuie să prevină abuzurile asupra investitorilor. Şi investitorii mici sunt abuzați, mai ales că nu au suficiente cunoștințe în tot hățișul legislativ, dar și investitorii instituționali pot fi abuzați, mai ales prin taxare, de exemplu. Au fost ani când se taxa complet haotic, dar observăm în ultima perioadă o profesionalizare la nivelul ASF (n.r. “Autoritatea de Supraveghere Financiară”). Un mark to market (n.r. „marcare la piață”) în momentul de față este înțeles și din punct de vedere fiscal, ceea ce este foarte important pentru că nu e normal să plătești taxe pe ceva ce nu ai – pentru că tranzacția de fapt nu e închisă, e doar un mark to market – şi ajungi în situația în care dai bani fără să ai încasări și tot așa”.

  • “Pe aşa-zisele pieţe de energie românească şi europene avem o lipsă masivă de reglementare, o speculă împinsă la extrem şi vedem cum profesioniştii din domeniul energiei abuzează de neprofesionişti”

„Eşecul actual al aşa-ziselor pieţe de energie dovedeşte încă o dată nevoia de a avea o piaţă cum este Bursa de Valori, foarte bine reglementată şi care să prevină abuzurile profesioniştilor împotriva neprofesioniştilor”, a declarat Marian Năstase, Preşedintele Consiliului de Administrație al ALRO, la cea de-a cincea ediție a Forumului Pieței de Capital, organizat de Financial Intelligence.

Domnia sa a explicat: “În momentul de faţă, pe aşa-zisele pieţe de energie românească şi europene avem o lipsă masivă de reglementare, o speculă împinsă la extrem şi vedem cum profesioniştii din domeniul energiei abuzează de neprofesionişti, în cazul nostru de consumatorii finali, fie că sunt consumatori casnici sau consumatori industriali.

Aceasta este una din cauzele principale pentru care, în momentul de faţă, ne aflăm în situaţia actuală; dincolo de situaţia multi-criză pe care o trăim de câţiva ani încoace.

Din păcate, profesionalizarea acestor aşa-zise pieţe ale energiei va mai dura, acest proces nu se poate întâmpla peste noapte.

Dacă ne uităm la Bursa de Valori din Bucureşti, a trecut prin foarte multe frământări de-a lungul ultimelor trei decade, dar astăzi a ajuns la o situaţie stabilă, profesionistă, şi aici are un rol şi ASF, unde oamenii ştiu exact despre ce vorbesc pe toate pieţele pe care le reglementează. Pe piaţa de capital nu se face confuzia pe care o întâlnim pe piaţa energiei, între o piaţă haotică şi o piaţă liberă.

Prin definiţie, piaţa liberă este o piaţă puternic reglementată. Piaţa monetară, bancară, este puternic reglementată de BNR şi, în general, pieţele monetare sunt reglementate puternic de băncile centrale. Dacă întrebaţi orice bancher, în fiecare lună vin pachete de reglementări de la EBA sau BCE. Şi bursele de valori şi cele de mărfuri sunt puternic reglementate. Câtă vreme aşa-zisele pieţe ale energie nu vor fi reglementate, vom continua să fim supuşi abuzurilor, iar aceste abuzuri determină intervenţii administrative, care pot fi inspirate sau neinspirate. Ce am văzut în ultimul an de zile nu au prea fost măsuri inspirate, dar toată această evoluţie tinde să se transforme într-un pachet de măsuri mult mai corect pentru consumatori.

Pentru că, la final, sunt trei întrebări fundamentale la care trebuie să răspundă autorităţile europene şi autorităţile din stale membre:

  1. Ne pasă de consumatori, ne pasă de cetăţenii din toate statele membre şi, în general, de toți cetățenii europeni?
  2. Ne pasă de economia europeană și de economia fiecărui stat membru? Aici includ toate sectoarele economice, inclusiv că vorbim de furnizori de energie, de industrie, de agricultură, de servicii etc.
  3. Ne pasă de bugetul de stat al fiecărui stat membru?

Dacă răspunsul este DA la cele trei întrebări, atunci suntem pe calea corectă.

Dacă, în schimb, cum a fost în trecut – și nu numai în România – se iau măsuri care să avantajeze doar anumite sectoare economice sau să lase deschisă calea către sifonarea banului public din bugetul de stat, atunci nu mergem în direcția corectă. Asta e clar!”.

În opinia domnului Marian Năstase, Ordonanța 27 revizuită și adăugită, care a fost publicată pe 1 septembrie 2022, este primul pas în direcția corectă, care poate da un răspuns pozitiv la toate cele trei întrebări.

BVB | Știri BVB

OMV PETROM S.A. (SNP) (03/10/2022)

Raport tranzactii cu parti afiliate 29 august - 2 octombrie 2022

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (03/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 26.09.2022-30.09.2022

FONDUL DESCHIS DE INVESTITII ETF BET PATRIA-TRADEVILLE (TVBETETF) (03/10/2022)

Notificare cu privire la numarul de titluri de participare aflate in circulatie

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (03/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 26 - 30 septembrie 2022