Update articol:

Grupul francez CMA CGM a preluat firma de transport Gefco

Grupul francez CMA CGM, a treia mare companie de shipping din lume, a anunţat vineri că a preluat aproape 100% din acţiunile companiei de transport francez Gefco, care activează şi în România, şi care anterior era deţinută de compania rusească de căi ferate Russian Railways, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Fără a dezvălui detaliile financiare ale tranzacţiei, CMA CGM a precizat că a fost autorizată de Comisia Europeană să achiziţioneze imediat acţiunile Gefco, în aşteptarea unei aprobări finale care ar urma să vină în lunile următoare.

Anunţul celor de la CMA CGM vine la o săptămână după ce Gefco a decis că va răscumpăra pachetul de 75% din acţiuni deţinut de acţionarul său majoritar, compania rusească de căi ferate Russian Railways, care a fost plasat pe lista entităţilor vizate de sancţiunile internaţionale din cauza conflictului din Ucraina.

Separat, constructorul auto Stellantis a confirmat şi el vineri că şi-a vândut pachetul de 25% din acţiunile Gefco către CMA CGM. “Vânzarea acestui activ, care nu este unul strategic, marchează ultimul pas dintr-un plan de exit, demarat în urmă cu un deceniu, din industria de logistică şi transport”, a declarat directorul general de la Stellantis, Carlos Tavares.

Gefco este o fostă filială a grupului auto francez PSA Peugeot Citroen (care între timp a devenit Stellantis), care la finele lui 2012 a vândut 75% din acţiuni către Russian Railways pentru 800 milioane de euro. Restul de 25% din acţiuni aparţin Stellantis.

Preluarea Gefco va permite CEVA, divizia de logistică a grupului CMA CGM, să devină lider de piaţă pe segmentul transportului de automobile şi să îşi consolideze prezenţa în Franţa şi Europa.

Înfiinţată în 1949, Gefco are 11.500 de angajaţi în 47 de ţări, printre care se numără şi România. Compania oferă servicii de transport producătorilor auto Stellantis, Ford, Renault, Skoda şi Toyota dar şi altor companii precum Nestle şi Electrolux. În 2021, Gefco a realizat o cifră de afaceri de 4,2 miliarde de euro.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (02/02/2023)

Reluare tranzactionare - ora 10:00 - conform Codului BVB - operator de piata reglementata (Titlu II - art. 115 si Titlu III - art. 6) - Decizie ASF nr. 84/02.02.2023 - aprobare document oferta publica de cumparare actiuni FP

OMV PETROM S.A. (SNP) (02/02/2023)

Rezultate financiare preliminare la 31 decembrie 2022

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (01/02/2023)

Raport auditor S2 2022 art. 108 Legea 24/2017 (R)