Update articol:

GRECO: Niciuna dintre cele patru recomandări privind prevenirea corupției în ceea ce privește membrii parlamentului german nu a fost complet pusă în aplicare până în prezent

 

Grupul Statelor Împotriva Corupţiei (GRECO) din cadrul Consiliului Europei a acuzat luni Germania că nu respectă recomandările privind transparenţa, în special în ceea ce priveşte Bundestag-ul, camera inferioară a parlamentului federal, potrivit unui comunicat GRECO.

În Germania, nivelul de conformare cu recomandările anticorupţie formulate în 2015 este “foarte scăzut în ansamblu”, a constatat GRECO. Au fost complet implementate doar trei din cele opt recomandări.

Această evaluare „nesatisfăcătoare la nivel global” a determinat GRECO să aplice o procedură de conformitate pentru Germania, ceea ce înseamnă că delegația germană trebuie să prezinte un raport privind progresele înregistrate în punerea în aplicare a recomandărilor până cel târziu la 30 iunie 2020.

Într-un raport anterior, referitor la aceeași problemă (adoptat în martie 2017), GRECO a menționat măsurile pozitive întreprinse pentru punerea în aplicare a recomandărilor din 2015 în ceea ce privește procurorii și judecătorii, dar a evidenţiat puține progrese în ceea ce privește membrii parlamentului federal german (Bundestag) . Raportul publicat astăzi confirmă această lipsă de progrese, conform GRECO, niciuna dintre cele patru recomandări privind prevenirea corupției în ceea ce privește membrii parlamentului nu a fost complet pusă în aplicare până în prezent.

În special, GRECO regretă lipsa unor progrese suplimentare din partea Bundestag în creșterea transparenței procesului parlamentar (în pofida măsurilor luate de guvernul federal pentru a îmbunătăți transparența procesului legislativ), referindu-se la preocupările anterioare cu privire la deficiențele înregistrării grupurilor de lobby și a altor terți care încearcă să influențeze activitatea membrilor Bundestag și publicarea tardivă a proiectului de lege.

GRECO își exprimă, de asemenea, dezamăgirea cu privire la absența unor evoluții care să impună deputaților să dezvăluie un potențial conflict între interesele lor private și orice chestiuni care sunt discutate în cadrul procedurilor parlamentare.

În plus, GRECO remarcă cu îngrijorare respingerea din partea parlamentului federal de a include atât active importante, cum ar fi proprietăți imobiliare și participații la companii sub pragul de 25% din drepturile de vot, cât şi pasivele  semnificative şi interesele soţilor şi membrilor de familie, în declarațiile de interese ale parlamentarilor.

GRECO a mai stabilit că recomandările anterioare de a lua măsuri adecvate care ar asigura supravegherea eficientă și aplicarea normelor privind conflictele de interese pentru parlamentari nu au fost puse în aplicare pe deplin.

De asemenea, recomandarea privind regulile pentru activităţile secundare ale judecătorilor a fost implementată doar la două instanţe federale germane.

În consecinţă, Germania va face pe viitor obiectul unui regim special de monitorizare pentru statele cu nivel redus de conformare, aplicat deja altor 12 din cele 48 de ţări membre ale GRECO, printre care Belarus, Ungaria, Luxemburg, Irlanda, Turcia, România, Portugalia, Cehia, Danemarca, Franța, Macedonia de Nord și Austria.

 

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (28/07/2021)

Semnare contracte vanzare-cumparare actiuni

OMV PETROM S.A. (SNP) (28/07/2021)

Rezultate financiare semestriale S1 2021 (rezultate individuale OMV PETROM S.A.)

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (28/07/2021)

Situatia detaliata a investitiilor la 30.06.2021

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (28/07/2021)

Perioada inchisa tranzactionare: 29.07.2021 - 27.08.2021