Update articol:

GSK susţine că a respectat angajamentele comunicate de Consiliul Concurenţei şi că este posibil să atace în instanţă amenda

Compania farmaceutică GSK consideră că şi-a îndeplinit angajamentele comunicate de Consiliul Concurenţei şi îşi rezervă dreptul de a ataca în instanţă amenda primită de la această autoritate, au declarat, marţi, pentru AGERPRES, reprezentanţii companiei.

Consiliul Concurenţei a anunţat, marţi, că a sancţionat compania GlaxoSmithKline SRL (GSK) cu 11,9 milioane de lei pentru nerespectarea unora dintre angajamentele pe care şi le-a asumat în cadrul investigaţiei privind un posibil abuz de poziţie dominantă, din 2017.

Astfel, GSK era obligată sa furnizeze cele două medicamente pe piaţa din România timp de doi ani, în cantităţi care să acopere cererea pacienţilor, însă, potrivit Consiliului Concurenţei, compania nu a făcut acest lucru.

“Compania GSK consideră, fără echivoc, că a respectat cadrul legal şi de reglementare şi şi-a îndeplinit angajamentele comunicate de Consiliul Concurenţei prin Decizia nr. 84/2017. GSK a acţionat, în mod constant, cu bună credinţă atât în contextul investigaţiei iniţiate în 2013, cât şi în perioada de monitorizare a angajamentelor asumate prin decizia din 2017. Obligaţiile legale şi angajamentele asumate sunt deosebit de importante pentru GSK iar, pentru întreagă perioada în care a deţinut dreptul de comercializare, GSK consideră că a respectat cadrul legal şi de reglementare şi şi-a îndeplinit angajamentele comunicate de Consiliul Concurenţei”, se arată în răspunsul GSK, transmis la solicitarea AGERPRES.

Compania susţine că a întrerupt comercializarea respectivelor produse după ce Ministerul Sănătăţii a respins propunerea de preţ.

“În linie cu legislaţia românească în domeniu, Ministerul Sănătăţii are dreptul exclusiv de a respinge preţul propus de producători pentru medicamentele cu prescriere medicală şi, în consecinţă, producătorul este obligat să întrerupă comercializarea acelor molecule pe piaţa din România, în sistem de rambursare. Astfel că, urmare a deciziei Ministerul Sănătăţii de a respinge preţul propus, preţul din CANAMED pentru anumite molecule din portofoliul GSK pentru boli respiratorii a expirat, începând cu data de 7 noiembrie 2019”, spun oficialii companiei.

Aceştia au precizat că au drept principală preocupare sănătatea pacienţilor şi au informat, cu prioritate, medicii specialişti în legătură cu opţiunile alternative de tratament disponibile pentru pacienţi. Pacienţii au avut, în tot acest timp, acces la mai multe opţiuni de tratament atât molecule inovative, cât şi generice.

“Compania GSK consideră că argumentele existente susţin faptul că nu au fost încălcate angajamentele asumate cu Consiliul Concurenţei şi îşi rezervă dreptul de a întreprinde orice acţiune necesară în justiţie pentru a-şi apară drepturile şi interesele”, au conchis responsabilii companiei.

Pe de altă parte, Consiliul Concurenţei susţine că, practic, prin acţiunile sale, GSK a determinat scoaterea acestor produse din lista de medicamente compensate a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Consiliul Concurenţei a sancţionat compania GlaxoSmithKline srl cu 11,9 milioane lei

 

BVBStiri BVB

UCM RESITA S.A. (UCM) (16/04/2021)

Completare Convocare AGAO 28 (29).04.2021 versiune limba engleza

Patria Bank Obligatiuni 2028 EUR (PBK28E) (16/04/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014