Update articol:
Discurs uimitor la Jackson Hole

Guvernatorul Băncii Angliei propune ca hegemonia dolarului să fie înlocuită cu o monedă digitală, precum Libra

Mark Carney, Guvernatorul Băncii Angliei, a prezentat o propunere radicală pentru o revizuire a sistemului financiar global astfel încât, în cele din urmă, dolarul să fie înlocuit ca monedă de rezervă cu o monedă virtuală, precum Libra (anunțată de Facebook), anunță Bloomberg (CITEȘTE AICI DISCURSUL COMPLET AL LUI MARK CARNEY).

Cu doar câteva luni înainte de a părăsi funcția de guvernator al Băncii Angliei, Carney și-a oferit viziunea pentru economia internațională într-o perioadă de schimbări majore, la simpozionul anual al Rezervei Federale a Statelor Unite din Jackson Hole, Wyoming. Războaiele comerciale și amenințarea războaielor valutare afectează creșterea economică, în timp ce băncile centrale sunt prinse într-o lume cu dobânzi scăzute.

Carney a avertizat că „acceptarea status quo-ului este greșită” și că, în cele din urmă, vor fi necesari pași dramatici.

Punctul cel mai izbitor al discursului său a fost că era dolarului ca monedă de rezervă mondială trebuie să se încheie și că o formă de monedă digitală globală – similară cu Libra propusă de Facebook Inc – ar fi o opțiune mai bună. Acest lucru ar fi de preferat în loc să se permită înlocuirea statutului de rezervă al dolarului cu o altă monedă națională, cum ar fi renminbi ai Chinei, potrivit lui Carney.

Guvernatorul Băncii Angliei a vorbit la câteva ore după ce președintele SUA, Donald Trump, a criticat, din nou, politica Fed și a anunțat că va impune noi tarife Chinei.

„Pe termen lung, trebuie să schimbăm jocul”, a spus Carney. „Când va apărea schimbarea, nu ar trebui să fie schimbată o hegemonie valutară pentru alta.”

Libra este planificată să fie o monedă digitală la nivel mondial care ar putea fi în afara controlului direct al băncilor centrale. Până în prezent, a atras opoziția din partea majorității factorilor de decizie – ministrul francez al Finanțelor, Bruno Le Maire, a declarat că „iese din discuție”, iar președintele Comitetului pentru servicii financiare al Camerei SUA, Maxine Waters, a promis un răspuns agresiv din partea Congresului.