Update articol:

Guvernul a aprobat procedura de selecţie şi remunerare a membrilor Consiliului de Administraţie al Exim Banca Românească (vezi procedura publicată în MO)

guvern Sursa foto: facebook.com

Guvernul a aprobat procedura de selecţie, remunerarea preşedintelui executiv, a vicepreşedinţilor executivi şi a administratorilor neexecutivi a Consiliului de Administraţie al Exim Banca Românească S.A.

Potrivit unui comunicat al Executivului, actul normativ a fost aprobat ca urmare a adoptării Legii nr. 233/2023, prin care Eximbank a fost exceptată de la aplicarea prevederilor legislaţiei privind guvernanţa corporativă (OUG nr. 109/2011).

Conform hotărârii, “procesul de numire a membrilor executivi şi neexecutivi ai Consiliului de Administraţie şi de reînnoire a mandatelor acestora se va realiza în urma unei proceduri de selecţie, desfăşurată cu respectarea principiului tratamentului egal, nediscriminării şi transparenţei, printr-o Comisie de selecţie creată la nivelul Ministerului Finanţelor, formată din specialişti, stabilită prin ordin al ministrului finanţelor”.

Selecţia noilor membri ai Consiliului de Administraţie şi reînnoirea mandatelor acestora se va realiza, “conform unei metodologii aprobate la nivelul Ministerului Finanţelor, elaborată cu respectarea prevederilor Legii nr. 96/2000 privind organizarea şi funcţionarea Băncii de Export-Import a României Eximbank-S.A., OUG 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului şi a Regulamentului BNR nr. 5/2013 privind cerinţele prudenţiale pentru instituţiile de credit”, mai precizează sursa citată.  De asemenea, se prevede numirea unor administratori provizorii în cadrul Consiliului de administraţie pe perioada cuprinsă de la momentul ajungerii la termen a mandatelor membrilor CA în funcţie, până la finalizarea procedurii de selecţie şi numirea noilor administratori, arată Guvernul.

 

PROCEDURĂ de selecție, reînnoire și remunerare a președintelui executiv,
a vicepreședinților executivi și a administratorilor neexecutivi ai Consiliului de administrație al Exim Banca Românească — S.A.

I. Selecția și remunerarea președintelui executiv, a vicepreședinților executivi și a administratorilor neexecutivi ai Consiliului de administrație al Exim Banca Românească — S.A.
1. Procesul de selecție a membrilor Consiliului de administrație se realizează de o comisie de selecție creată la nivelul Ministerului Finanțelor, formată din specialiști, stabilită prin ordin al ministrului finanțelor.
2. Secretariatul comisiei de selecție este asigurat de Direcția pentru administrarea participațiilor statului din cadrul Ministerului Finanțelor.
3. În cadrul procesului de selecție, comisia de selecție poate fi asistată, la solicitarea justificată a acesteia, de un expert independent, persoană fizică sau juridică specializată în recrutarea resurselor umane, ale cărui servicii sunt contractate
de Ministerul Finanțelor.
4. Selecția se realizează conform unei metodologii aprobate la nivelul Ministerului Finanțelor, elaborată cu respectarea prevederilor Legii nr. 96/2000 privind organizarea și funcționarea Băncii de Export-Import a României Eximbank — S.A.,
republicată, cu modificările și completările ulterioare, ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările
și completările ulterioare, și ale reglementărilor emise de Banca Națională a României în aplicarea acesteia, precum și a principiilor nediscriminării, tratamentului egal și transparenței și cu luarea în considerare a specificului domeniului de activitate al Băncii.
5. În vederea desfășurării procedurii de selecție a membrilor  Consiliului de administrație al Exim Banca Românească — S.A. (Banca), Comitetul de nominalizare, în urma unei evaluări privind echilibrul de cunoștințe, competențe, diversitate și
experiență, înaintează Ministerului Finanțelor o descriere a rolurilor, care cuprinde criteriile de selecție pentru fiecare poziție vacantă, descrierea cerințelor individuale și colective pentru postul/posturile supus/supuse procesului de identificare a
candidaților și de evaluare a acestora, rolul pe care respectiva funcție îl are în cadrul Băncii și timpul alocat în acest sens.

6. În vederea desfășurării selecției membrilor Consiliului de administrație, Comitetul de remunerare înaintează Ministerului Finanțelor o propunere justificată a nivelului remunerației pentru fiecare poziție.
7. Remunerația membrilor executivi ai Consiliului de administrație se stabilește în funcție de complexitatea activității ce urmează a fi desfășurată de către aceștia și este formată dintr-o indemnizație fixă și o remunerație variabilă. Componenta
variabilă are la bază indicatorii de performanță financiari și  nefinanciari, anuali, negociați și aprobați de acționari, și depășește de 3 ori remunerația lunara netă, stabilită prin contractul de mandat.

8. Pentru funcția de președinte executiv, remunerația fixă lunară nu poate depăși de 3 ori salariul minim prevăzut în studiul salarial anual disponibil la nivelul sistemului bancar pentru funcția echivalentă de director general, studiu salarial anual
efectuat de un consultant extern și pus la dispoziția autorității publice tutelare de către Bancă.
9. Remunerația fixă lunară a membrilor executivi ai Consiliului de administrație, vicepreședinți ai Băncii, nu poate depăși pentru funcția de vicepreședinte executiv de 2 ori salariul minim prevăzut în studiul salarial anual disponibil la nivelul sistemului bancar pentru funcția echivalentă de director general, studiu salarial anual efectuat de un consultant extern și pus la dispoziția autorității publice tutelare de către Bancă.
10. Remunerația fixă lunară a membrilor neexecutivi ai Consiliului de administrație nu poate depăși 30% din salariul minim prevăzut în studiul salarial anual disponibil la nivelul sistemului bancar pentru funcția echivalentă de director general,
studiu salarial anual efectuat de un consultant extern și pus la dispoziția autorității publice tutelare de către Bancă.
11. Ministerul Finanțelor, prin comisia de selecție, cu sprijinul Direcției pentru administrarea participațiilor statului din cadrul Ministerului Finanțelor, elaborează proiectul de profiluri ce cuprinde descrierea rolurilor și criteriile de selecție pentru fiecare poziție în parte. Proiectul de profiluri se publica pe paginile de internet ale Băncii și Ministerului Finanțelor pentru o perioadă de cel puțin 10 zile lucrătoare, timp în care acționarii minoritari pot face propuneri de modificare sau pot transmite observații.
12. Comisia de selecție, cu sprijinul Comitetului de nominalizare și al Direcției pentru administrarea participațiilor statului din cadrul Ministerului Finanțelor, definitivează rolurile și criteriile de selecție pentru fiecare poziție a Consiliului de
administrație al Băncii, iar forma finală se aprobă de către Adunarea generală a acționarilor și se publică pe pagina de internet a Băncii și a Ministerului Finanțelor.
13. Selecția se desfășoară pe bază de dosar de înscriere și interviu, cu respectarea principiilor nediscriminării, tratamentului egal și transparenței, precum și a prevederilor legislației specifice instituțiilor de credit și ale reglementărilor emise de
Banca Națională a României.
14. În vederea desfășurării selecției, comisia de selecție elaborează planul de interviu și anunțul privind selecția membrilor Consiliului de administrație, care cuprinde condițiile ce trebuie întrunite de candidați și criteriile de evaluare a acestora.
15. Anunțul privind selecția membrilor Consiliului de administrație se publică de către Ministerul Finanțelor, prin grija președintelui comisiei de selecție, în cel puțin două publicații economice și/sau financiare cu largă răspândire, precum și pe paginile de internet ale Băncii și Ministerului Finanțelor.
16. Publicarea anunțului privind selecția membrilor Consiliului de administrație se efectuează cu cel puțin 10 zile calendaristice înainte de data-limită pentru depunerea candidaturilor, specificată în anunț.
17. În urma evaluării dosarelor, comisia de selecție întocmește lista candidaților pentru posturile de membru al Consiliului de administrație, care îndeplinesc condițiile minime de selecție stabilite prin anunț.
18. În urma susținerii interviurilor, comisia de selecție întocmește lista scurtă a candidaților pentru posturile de membru al Consiliului de administrație.
19. Lista scurtă cuprinde maximum 5 candidați pentru fiecare post de membru în Consiliul de administrație.
20. Candidații din lista scurtă trebuie să respecte cerințele de adecvare prevăzute de Regulamentul Băncii Naționale a României nr. 5/2013 privind cerințe prudențiale pentru instituțiile de credit, cu modificările și completările ulterioare.
21. Consiliul de administrație trebuie să dispună la nivel colectiv de cunoștințe, aptitudini și experiență adecvate pentru a fi în măsură să înțeleagă activitățile desfășurate de instituția de credit, inclusiv principalele riscuri ale acestora, și să se pronunțe în deplină cunoștință de cauză cu privire la toate aspectele asupra cărora trebuie să decidă potrivit competențelor lui.
22. Comisia de selecție întocmește un raport privind componența membrilor executivi și neexecutivi ai Consiliului de administrație și a comitetelor consultative din cadrul acestuia, care cuprinde lista scurtă, precum și propunerile finale, rezultate
în urma unei analize comparative a punctajelor obținute de candidații din lista scurtă.
23. Raportul privind nominalizările pentru posturile de membri executivi și neexecutivi ai Consiliului de administrație este aprobat de către ministrul finanțelor.
24. Ulterior aprobării de către ministrul finanțelor a raportului prevăzut la pct. 23, propunerile de numire sunt transmise, prin adresă, Comitetului de nominalizare al Băncii, în vederea evaluării persoanelor nominalizate din perspectiva respectării
prevederilor Regulamentului Băncii Naționale a României nr. 5/2013, cu modificările și completările ulterioare. Comitetul de nominalizare transmite rezultatele evaluării în termen de maximum 10 zile de la primirea componenței Consiliului de
administrație.
25. În situația în care unul sau mai mulți candidați sunt considerați de către Comitetul de nominalizare ca fiind neadecvați pentru pozițiile de membri ai Consiliului de administrație, comisia de selecție întocmește un nou raport
privind componența Consiliului de administrație sau, în cazul în care pe lista scurtă nu se regăsesc alți candidați care să întrunească condițiile de nominalizare, aceasta reia procedura de selecție pentru posturile rămase vacante.
26. Raportul menționat la pct. 25 este aprobat de către ministrul finanțelor.
27. Numirea membrilor executivi și neexecutivi ai Consiliului de administrație, forma contractului de mandat și nivelul remunerației acestora se aprobă în cadrul Adunării generale a acționarilor.
28. Numirile efectuate de către Adunarea generală a acționarilor în funcțiile de membri executivi și neexecutivi ai Consiliului de administrație al Băncii sunt înaintate Băncii Naționale a României, prin grija organelor statutare ale Băncii,
în vederea evaluării și aprobării acestora.
29. În situația în care Banca Națională a României, în cadrul atribuțiilor legale de supraveghere, constată că una sau mai multe persoane nu sunt adecvate pentru funcțiile de membri ai Consiliului de administrație, comisia de selecție întocmește un nou raport privind componența Consiliului de administrație.
30. În situația în care componența listei scurte a candidaților nu permite nominalizarea altor candidați în locul celor considerați neadecvați de către Comitetul de nominalizare al Băncii sau de către Banca Națională a României, procedura de selecție se reia pentru posturile rămase vacante.

II. Reînnoirea mandatelor președintelui executiv, ale vicepreședinților executivi și ale administratorilor neexecutivi ai Consiliului de administrație al Exim Banca
Românească — S.A.
31. Procesul de reînnoire a mandatelor membrilor executivi și neexecutivi ai Consiliului de administrație al Băncii se demarează cu cel puțin 30 de zile înaintea expirării mandatelor membrilor Consiliului de administrație al Băncii și se realizează
de o comisie de selecție creată la nivelul Ministerului Finanțelor, formată din specialiști, stabilită prin ordin al ministrului finanțelor.
32. Secretariatul comisiei de selecție este asigurat de Direcția pentru administrarea participațiilor statului din cadrul Ministerului Finanțelor.
33. Reînnoirea mandatelor membrilor Consiliului de administrație se realizează, conform unei metodologii aprobate la nivelul Ministerului Finanțelor, elaborată cu respectarea prevederilor Legii nr. 96/2000 privind organizarea și funcționarea
Băncii de Export-Import a României Eximbank — S.A., republicată, cu modificările și completările ulterioare, ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 99/2006, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările
și completările ulterioare, ale Regulamentului Băncii Naționale a României nr. 5/2013, cu modificările și completările ulterioare, și cu respectarea principiului transparenței, nediscriminării și egalității de șanse.
34. În vederea reînnoirii mandatelor membrilor Consiliului de administrație al Băncii, Comitetul de nominalizare, în urma unei evaluări privind echilibrul de cunoștințe, competențe, diversitate și experiență, în cadrul organului de conducere, înaintează Ministerului Finanțelor o descriere a rolurilor, care cuprinde criteriile de selecție pentru fiecare poziție vacantă, descrierea cerințelor individuale și colective pentru postul/posturile supus/supuse procesului de identificare a candidaților și de
evaluare a acestora, rolul pe care respectiva funcție îl are în cadrul Băncii și timpul alocat în acest sens.
35. În vederea reînnoirii mandatelor membrilor Consiliului de administrație, Comitetul de remunerare înaintează Ministerului Finanțelor o propunere justificată a nivelului remunerației pentru fiecare poziție.
36. Remunerația președintelui executiv, a vicepreședinților executivi și a administratorilor neexecutivi ai Consiliului de administrație se stabilește în conformitate cu prevederile pct. 7—10.
37. Ministerul Finanțelor, prin comisia de selecție, cu sprijinul Direcției pentru administrarea participațiilor statului din cadrul Ministerului Finanțelor, elaborează proiectul de profiluri ce cuprind descrierea rolurilor și criteriile de selecție pentru fiecare poziție în parte. Acestea se publică pe pagina de internet a Băncii și a Ministerului Finanțelor pentru o perioadă de minimum 10 zile lucrătoare, timp în care acționarii minoritari pot face propuneri de modificare sau pot transmite observații.
38. Comisia de selecție, cu sprijinul Comitetului de nominalizare și al Direcției pentru administrarea participațiilor statului din cadrul Ministerului Finanțelor, definitivează rolurile și criteriile de selecție pentru fiecare poziție a Consiliului de
administrație al Băncii, iar forma finală se aprobă de către Adunarea generală a acționarilor și se publică pe pagina de internet a Băncii și a Ministerului Finanțelor.
39. Reînnoirea mandatului se desfășoară pe baza cererii de reînnoire însoțită de un raport de activitate pentru perioada mandatului administratorului, precum și pe baza evaluărilor întocmite anual de Comitetul de nominalizare al Băncii, depuse de membrul Consiliului de administrație în funcție, care solicită reînnoirea.
40. Pentru membri executivi, cererea de reînnoire cuprinde în mod obligatoriu, pe lângă raportul de activitate pentru perioada mandatului, evaluările anuale întocmite de Comitetul de nominalizare al Băncii și gradul de realizare a indicatorilor de
performanță, anexă la contractul de mandat.
41. În urma evaluării cererilor, comisia de selecție întocmește lista candidaților pentru care se solicită reînnoirea mandatelor de membri ai Consiliului de administrație, care îndeplinesc condițiile de selecție.
42. Membrii Consiliului de administrație care solicită reînnoirea mandatelor trebuie să îndeplinească cerințele de adecvare prevăzute de Regulamentul Băncii Naționale a
României nr. 5/2013, cu modificările și completările ulterioare.
43. Consiliul de administrație trebuie să dispună la nivel colectiv de cunoștințe, aptitudini și experiență adecvată pentru a fi în măsură să înțeleagă activitățile desfășurate de instituția de credit, inclusiv principalele riscuri ale acestora, și să se poată pronunța în deplină cunoștință de cauză cu privire la toate aspectele asupra cărora trebuie să decidă potrivit competențelor lor.
44. În cazul în care, în urma analizării cererilor de reînnoire depuse de către administratorii în funcție, comisia de selecție nu poate propune în vederea numirii o echipă completă de administratori executivi și neexecutivi, aceasta întocmește un
raport care cuprinde propunerile privind reînnoirea mandatelor conform cererilor depuse, propuneri privind nivelul remunerației membrilor care au solicitat reînnoirea mandatelor, precum și propunerea de demarare a procedurii de selecție pentru pozițiile rămase vacante.
45. În cazul în care comisia de selecție poate propune o echipă completă de administratori, aceasta întocmește un raport care cuprinde componența Consiliului de administrație, propuneri privind nivelul remunerației membrilor care au solicitat
reînnoirea mandatelor, precum și componența comitetelor consultative din cadrul acestuia.
46. Rapoartele prevăzute la pct. 17 și 18 se înaintează spre aprobare ministrului finanțelor.
47. Ulterior aprobării de către ministrul finanțelor a raportului privind reînnoirea mandatelor membrilor Consiliului de administrație, propunerile de reînnoire a mandatelor sunt transmise către Comitetul de nominalizare al Băncii, în vederea
evaluării membrilor Consiliului de administrație din perspectiva respectării prevederilor Regulamentului Băncii Naționale a României nr. 5/2013, cu modificările și completările ulterioare.
Comitetul de nominalizare transmite rezultatele evaluării în termen de maximum 5 zile de la primirea documentelor.
48. În situația în care unul sau mai mulți membri ai Consiliului de administrație propuși pentru reînnoirea mandatelor sunt considerați de către Comitetul de nominalizare ca fiind neadecvați pentru pozițiile de membri ai Consiliului de
administrație, comisia de selecție întocmește un raport prin care solicită ministrului finanțelor demararea procedurii de selecție pentru pozițiile rămase vacante.
49. Reînnoirea mandatelor membrilor Consiliului de administrație, remunerația și forma contractului de mandat ce se încheie cu aceștia se aprobă prin hotărârea Adunării generale a acționarilor, în baza raportului comisiei de selecție privind
reînnoirea mandatelor.
50. Reînnoirea mandatelor membrilor executivi și neexecutivi ai Consiliului de administrație al Băncii care au fost aprobate de către Adunarea generală a acționarilor sunt înaintate Băncii Naționale a României, prin grija organelor statutare ale Băncii, în vederea evaluării și aprobării acestora.
51. În situația în care Banca Națională a României consideră că una sau mai multe persoane nu sunt adecvate pentru funcțiile de membri ai Consiliului de administrație, comisia de selecție întocmește un raport prin care solicită ministrului finanțelor demararea procedurii de selecție pentru pozițiile rămase vacante.