Guvernul propune majorarea componenţei CIFGA – Comitetul Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări cu doi reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, pentru o “coordonare eficientă a activităţii”. CIFGA este organul de decizie cu privire la activitatea desfășurată de Exim Banca Românească, în numele și contul statului.
“Comitetul Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări este alcătuit din
17 membri, dintre care un preşedinte şi 2 vicepreşedinţi, reprezentând organele de
specialitate ale administraţiei publice centrale, instituţiile publice şi Exim Banca
Românească S.A.”, potrivit proiectului de HG.
Nota de Fundamentare explică: “În scopul unei coordonări eficiente a activității decizionale a CIFGA precum și vederea excluderii unor eventuale blocaje în luarea deciziilor, se propune modificarea art. 8 alin (1) și a Anexei 1 a Hotărârii Guvernului nr. 534/2007 prin majorarea componenței acesteia cu doi reprezentanți ai Ministerului Finanțelor. Această modificare se impune având în vedere rolul acestui minister în gestionarea fondurilor puse la dispoziția Eximbank în numele și în contul statului, precum și a expertizei acestuia în administrarea și monitorizarea datoriei publice rezultată din activitatea desfășurată de către Exim Banca Românească în numele și în contul statului, în contextul creșterii complexitatii și a volumului de activitate desfășurată în nume și cont stat sub coordonarea CIFGA, care prin instrumentele financiare promovate si prin implicațiile asupra deficitului bugetar și a datoriei publice corespunde activitatii și competențelor Ministerului Finanțelor.
Menționăm faptul că modificările aduse conferă întărirea capacității instituționale privind administrarea eficientă și prudentă a datoriei publice, fiind în măsură să crească atât operativitatea în luarea deciziilor cât și gestionarea eficientă și prudentă a riscurilor asociate portofoliului de datorie publică.
De asemenea, creșterea volumului operațiunilor în nume și cont stat (atât garanții cât și finanțări și asigurări) au condus la un risc de concentrare ridicat, crescând în ultimii ani numărul operațiunilor care au necesitat aprobarea Guvernului, Ministerul Finanțelor fiind instituția care în conformitate cu prevederile legislației în vigoare, pentru operațiunile care depășesc pragul de 50 milioane Euro pe debitor sau grup de debitori, promovează Memorandumurile de aprobare a tranzacțiilor aprobate de către CIFGA care necesită aprobarea Guvernului (în ultimii 5 ani au fost întocmite un număr de 19 astfel de memorandumuri). În acest sens, consolidarea numărului
reprezentanților Ministerului Finanțelor în CIFGA este foarte importantă, riscurile financiare și fiscale asociate creșterii expunerilor și a riscului de concentrare fiind semnificative”.
Fondurile statului plasate la Eximbank la data de 30.09.2023 sunt în sumă totală de 5,4 miliarde lei, din care 2,1 miliarde lei reprezintă fonduri pentru acordări de produse în condiții de piață și 3,3 miliarde lei fonduri pentru implementarea mäsurilor de ajutor de stat, sumele angajate în numele în contul statului fiind de 7,7 miliarde lei (valoarea maxim posibilă a garanțiilor și asigurärilor/reasigurărilor acordate în numele contul statului, se determină prin aplicarea coeficientului de multiplicare a fondurilor statului la fondurile disponibile la finele perioadei.
Coeficientul de multiplicare a fondurilor statului este calculat anual de către Eximbank aprobat de Comitetul Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări (care aprobă și metodologia de calcul).
Conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 59/2023 privind stabilirea unor măsuri la nivelul administrației publice centrale prin care a fost aprobată noua structură a Guvernului, a fost modificată corespunzător denumirea instituțiilor ai căror reprezentanți sunt desemnați în CIFGA.
Comitetul Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări (CIFGA) examinează și aprobă reglementările interne specifice operațiunilor desfășurate în numele și contul statului precum și activitatea și produsele acordate în calitate de agent al statului. Comitetul este alcătuit din reprezentanți ai organelor de specialitate ale Administrației publice centrale și ai EximBank. Atât desemnarea membrilor, cât și activitatea acestui organism fac obiectul Hotărârii Guvernului 534/2007 cu modificările și completările ulterioare. În conformitate cu HG 534/ 2007, cu modificările și completările ulterioare, Comitetul Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări (CIFGA) examinează și aprobă toate operațiunile în numele și în contul statului derulate prin EximBank S.A. În cursul anului 2021, Comitetul Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări s-a întrunit de 47 de
ori.
Potrivit HOTĂRÂRII nr. 534 din 30 mai 2007 privind înființarea, atribuțiile, competențele și modul de funcționare ale Comitetului Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări și reglementarea operațiunilor de finanțare, garantare și asigurare efectuate de Banca de Export-Import a României EXIMBANK – S.A. în numele și în contul statului, Comitetul Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări este alcătuit din 15 membri, dintre care un președinte și 2 vicepreședinți, reprezentând organele de specialitate ale administrației publice centrale, instituțiile publice și Banca de Export-Import a României EXIMBANK – S.A. Desemnarea membrilor în cadrul Comitetului Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări se face, prin ordin, de către ministrul în subordinea căruia aceștia își desfășoară activitatea, în cadrul ministerului din care provin, respectiv de conducătorul instituției publice în care își desfășoară activitatea.
Cea mai recentă modificare a componenţei CIFGA a avut loc în 2021, la pozițiile 13 și 14 fiind un Reprezentant al Secretariatului General al Guvernului, respectiv un reprezentant al Ministerului Afacerilor Interne.
Potrivit presei, fiecare dintre cele 15 persoane din componența comitetului primește 20% din salariul lunar al preşedintelui Băncii. Un membru CIFGA ajunge la circa 5000€/lună brut, 3500€/lună net.