Update articol:

Guvernul austriac aprobă un impozit asupra corporaţiilor din sectorul digital

Guvernul austriac a aprobat miercuri instituirea unui impozit asupra activităţilor marilor corporaţii din sectorul digital, cu obiectivul de a colecta astfel la buget circa 200 de milioane de euro anual, informează agenţia EFE.

Şeful executivului de la Viena, cancelarul Sebastian Kurz, a declarat după o şedinţă de guvern că noua taxă este menită să ”închidă marea breşă (fiscală) nejustificată” care există între economia digitală şi cea convenţională.

”Avem nevoie de reguli în acest sector, la fel ca în altele”, a semnalat cancelarul austriac, după ce a menţionat clar că acest impozit nu este o măsură împotriva modelului de afaceri al companiilor din sectorul online.

Pachetul de măsuri prevede un impozit de 5% pe încasările din publicitate ale companiilor din acest sector care la nivel mondial au o cifră de afaceri mai mare de 750 de milioane de euro, din care cel puţin 25 de milioane provin din Austria. 

Prin noua lege, care mai trebuie aprobată şi de parlament, guvernul de la Viena speră să aducă la buget circa 200 de milioane de euro în fiecare an, din care aproximativ 15 milioane vor fi alocate modernizării afacerilor digitale ale societăţilor din sectorul mass-media. 

Amintind de recentul eşec al ţărilor comunitare de a introduce un impozit asupra activităţilor marilor companii din sectorul internetului la nivelul întregii Uniunii Europene, Kurz a apreciat că acum ţara sa este ”pionieră în UE” la acest capitol, potrivit Agerpres. 

Însă nu toată lumea îi împărtăşeşte opinia, cum este cazul expertului Matin Kocher, de la Institutul de Studii Superioare (IHS), care consideră că o asemenea măsură va avea consecinţe negative şi pentru economiile ţărilor exportatoare, printre care şi Austria, întrucât noul impozit elimină principiul taxării în ţara de origine a bunurilor şi serviciilor, nu în ţara de destinaţie.

BVBStiri BVB

STK EMERGENT (STK) (05/03/2021)

VAN la data 26.02.2021

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (05/03/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGEA 29(30).03.2021

ERSTE GROUP TURBO SHORT 0.10/29.50/29 (EBEBSTS49) (05/03/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 08 si 09 Martie 2021

RETRASIB SA (RTRA) (05/03/2021)

Modificare calendar financiar 2021