Update articol:

Guvernul britanic anunță sancțiuni împotriva oligarhilor ruși Alisher Usmanov și Igor Shuvalov

Foto Marie-Lan Nguyen
  • Astăzi, guvernul britanic a anunțat că a fost impusă o înghețare completă a activelor și o interdicție de călătorie împotriva lui Alisher Usmanov și Igor Shuvalov, doi dintre cei mai importanți oligarhi ai Rusiei cu interese semnificative în Regatul Unit și cu legături strânse cu Kremlinul.

  • Oligarhii Alisher Usmanov și Igor Shuvalov – cu avere totală de 19 miliarde de dolari – au fost sancționați cu efect imediat de guvernul britanic, potrivit unui comunicat de presă.

Astăzi, guvernul britanic a anunțat că a fost impusă o înghețare completă a activelor și o interdicție de călătorie împotriva lui Alisher Usmanov și Igor Shuvalov, doi dintre cei mai importanți oligarhi ai Rusiei cu interese semnificative în Regatul Unit și cu legături strânse cu Kremlinul.

Alisher Usmanov a avut interese semnificative în cluburile engleze de fotbal Arsenal și Everton. El deține Beechwood House în Highgate, în valoare de aproximativ 48 de milioane de lire sterline, și proprietatea din secolul al XVI-lea Sutton Place din Surrey.

Activele lui Igor Shuvalov în Marea Britanie includ două apartamente de lux în centrul Londrei, în valoare de aproximativ 11 milioane de lire sterline. El este o parte esențială a cercului interior al lui Putin și a condus candidatura Rusiei pentru Cupa Mondială de fotbal din 2018.

Ministrul de Externe va înființa, de asemenea, un grup operativ care va coordona activitatea interguvernamentală pentru a sancționa oligarhii.

Ministrul de externe Liz Truss a spus: “Mesajul nostru către Putin și aliații săi a fost clar din prima zi – invadarea Ucrainei va avea consecințe economice grave și paralizante. Sancționarea lui Usmanov și Shuvalov transmite un mesaj clar că vom lovi oligarhii și indivizii apropiaţi de regimul Putin și războiul său barbar. Nu ne vom opri aici. Scopul nostru este să paralizăm economia rusă și să înfometăm mașina de război a lui Putin”.

Aceste ultime sancțiuni fac parte dintr-un pachet dur împotriva Rusiei, inclusiv sancționarea Băncii Centrale Ruse și interzicerea statului rus și tuturor companiilor ruse să strângă fonduri în Marea Britanie. De asemenea, guvernul va îngheța activele fiecărei bănci rusești. În coordonare cu SUA și alți aliați, aceste măsuri reprezintă cel mai mare set de sancțiuni financiare din istorie.

Alisher Usmanov este fondatorul USM Holdings, care lucrează în sectoare care includ minierele și telecomunicațiile. USM Holdings sponsorizează Everton și a cumpărat drepturile de denumire pentru noul stadion. Averea sa netă este estimată la 18,4 miliarde de dolari.

Pozițiile lui Igor Șuvalov în guvernul rus includ cea de prim-viceprim-ministru, șef de cabinet al guvernului și a lucrat de două ori ca consilier al lui Vladimir Putin. El este președintele consiliului de administrație al VEB din 2018, una dintre băncile supusă sancţiunilor.

De la invazie, Marea Britanie a sancționat 11 dintre cei mai importanți oligarhi ai Rusiei, astfel încât, cu aceste desemnări, numărul crește la 13.
În total, 15 oligarhi se află acum pe lista sancțiunilor, cu unul dintre cei de atunci, Mihail Gutseriev, sancționat sub regimul de sancțiuni din Belarus.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/06/2022)

Finalizarea ofertei publice de cumparare

TERAPLAST SA (TRP) (24/06/2022)

Desemnare agent de plata pentru dividende 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (24/06/2022)

Acceptare mandate membri provizorii Directorat

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (24/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/06/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)