Update articol:

Guvernul nu susţine legea repatrierii aurului României de la Banca Angliei

pixabay.com pixabay.com

BNR: Cheltuielile de aducere a aurului se pot ridica la  aproximativ 1,4 milioane euro, fiind mai mari decât costurile de custodie la Banca Angliei aferente unei perioade mai mari de 20 de ani

 

Guvernul a transmis că nu susţine legea pentru modificarea art. 30 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României, provenită dintr-o inițiativă
legislativă iniţiată de domnul deputat PSD Nicolae-Liviu Dragnea și de
domnul senator PSD Nicolae Șerban (Bp. 62/2019, Plx. 212/2019,
L 139/2019).

Legea are ca obiect de reglementare modificarea art. 30 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României, în sensul instituirii obligației de informare „de îndată, dar nu mai târziu de 20 de zile” a Parlamentului și a Guvernului de către Banca Națională a României, în cazul în care există pericolul diminuării rezervelor internaționale ale statului, până la un nivel care ar periclita tranzacțiile internaționale ale statului, precum și în cazul în care diminuarea s-a
produs.

Totodată, se prevede eliminarea posibilităţii Băncii Naţionale a României de a stabili şi menţine rezerve de aur depozitat în străinătate. 

Potrivit opiniei comunicate de Banca Naţională a României, referitor la costurile de custodie, Guvernul precizează că acestea reprezintă anual aproximativ 0,004 la sută din valoarea stocului de aur deţinut în prezent în custodie la Banca Angliei.

Totodată, cheltuielile de transport şi asigurare, potrivit estimării Băncii Naţionale a României, se pot ridica la un nivel însemnat, respectiv la aproximativ 1,4 milioane euro, fiind mai mari decât costurile de custodie la Banca Angliei aferente unei perioade mai mari de 20 de ani.

În noiembrie, Legea iniţiată de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae pentru repatrierea aurului depozitat în străinătate a fost trimisă Parlamentului spre reexaminare de către preşedintele Klaus Iohannis, considerând  că legea nu respectă angajamentele luate de România în Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene.

În decembrie, membrii Comisiei de Buget Finante din Senat au analizat legea trimisa la promulgare, precum şi cererea de reexaminare şi au hotarat, cu majoritatea voturilor senatorilor prezenţi (6 voturi „pentru” şi 2 voturi „tmpotriva”), să respingă criticile menţionate în cererea de reexaminare şi să adopte un raport de admitere asupra legii trimise la promulgare.

Şi Comisia juridică din Senat a analizat legea trimisă la promulgare şi cererea de reexaminare şi a hotărât, cu majoritate de voturi ale membrilor prezenţi, respingerea cererii de reexaminare si adoptarea unui aviz favorabil, fără amendamente, asupra legii în forma trimisă la promulgare.

Senatul este prima Cameră sesizată.

Legea repatrierii aurului prevede ca România să mai păstreze doar 5,185 tone de aur în străinătate de, iar repatrierea să fie de peste 56 de tone, respectiv 91,5% din cantitatea actuală aflată în străinătate.

BVBStiri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (30/07/2021)

Rezultate teste stress 2021

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (30/07/2021)

Raport Auditor conform art. 92 ind. 3 Legea 24/2017- Sem. I 2021

VRANCART SA (VNC) (30/07/2021)

Raport auditor - art. 92 ind. 3 Legea 24/2017 - Tranzactii raportate in S1 2021