Update articol:

Guvernul României va acorda o donație de 3 milioane de dolari pentru Muzeul Victimelor Comunismului din Washington DC

Pavel Popescu, PNL Pavel Popescu, PNL

Guvernul României va acorda o donație de 3 milioane de dolari pentru Muzeul Victimelor Comunismului din Washington DC, prevede un proiect de lege adoptat de Camera Deputaților, inițiat de deputatul Pavel Popescu-

Proiectul de lege inițiat de deputatul PNL Pavel Popescu, care vizează acordarea de către Guvernul României a unei donații voluntare de 3 milioane de dolari pentru Muzeul Victimelor Comunismului din Washington DC (Victims of Communism Memorial), a fost adoptat de Camera Deputaților și merge la promulgare. Acest vot istoric vine chiar în zilele în care se împlinesc 33 de ani de la izbucnirea revoluției anti-comuniste de la Timișoara.

Proiectul se înscrie în demersurile deputatului PNL Pavel Popescu, membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, pentru consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, inclusiv în cadrul dimensiunii cultural-educative, în contextul celebrării a 25 de ani de relații bilaterale în această formulă consolidată.

Muzeul Victimelor Comunismului din Washington DC este o inițiativă a fundației americane Victims of Communism Memorial Foundation (VOC), cu scopul comemorării celor peste 100 milioane de victime pe care regimurile totalitare de stânga le-au făcut în întreaga lume.

Muzeul onorează memoria acestor victime, în special a celor din Europa de Est, printr-o serie de expoziții interactive dedicate ororilor staliniste, dizidenței anti-comuniste, expansiunii comuniste în secolul al XX-lea, fără a se limita la acestea. De asemenea, fundația desfășoară o serie de ample proiecte de cercetare în vederea educării tinerei generații cu privire la ideologia comunistă, dar și la istoria și moștenirea regimurilor comuniste, care continuă să existe pe glob și să producă mii de victime anual. Amintim, în acest sens, că România a condamnat prin lege regimul comunist, în baza concluziilor raportului prezidențial în 2006. Țări precum Polonia, Ungaria, Letonia, Lituania au realizat donații similare, manifestându-și astfel sprijinul față de acest amplu proiect de comemorare a victimelor comunismului.

Inițiativa legislativă a fost semnată de prim-ministrul țării, Nicolae Ciucă, președinții celor două camere – Marcel Ciolacu (PSD – președintele Camerei Deputaților), Alina Gorghiu (PNL – președintele interimar al Senatului), liderul grupului parlamentar PSD – Alfred Simonis, vicepremierul Sorin Grindeanu, printre alții. Proiectul împuternicește Guvernul României să acorde o donație în valoare de 3 milioane de dolari pentru consolidarea acestui muzeu. Dincolo de natura simbolică a investiției, aceasta va contribui la îmbunătățirea imaginii României în SUA și va fi o garanție a faptului că România își cunoaște istoria recentă și condamnă cu fermitate regimul comunist.

 

BVB | Știri BVB

VRANCART SA (VNC) (31/05/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

SIF HOTELURI SA (CAOR) (31/05/2023)

Act aditional promisiune bilaterala vanzare cumparare Eurohotel Baia Mare

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (31/05/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA din data de 19/20 iunie 2023

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (31/05/2023)

Nuclearelectrica inclusa in indicii MSCI Frontier Markets

ALRO S.A. (ALR) (31/05/2023)

Grupul ALRO si AZERALUMINIUM au semnat un memorandum de intelegere