Update articol:
COMUNICAT

Pavel Popescu: Inițiativă legislativă pentru o donație de 3 milioane de dolari din partea României pentru proiectul Victims of Communism Memorial în Washington DC

Pavel Popescu (Foto Facebook ) Pavel Popescu (Foto Facebook )

Deputatul PNL Pavel Popescu, membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, anunță depunerea unei inițiative legislative pentru oferirea unei donații din partea României Muzeului Victims of Communism Memorial din Washington DC. În contextul celebrării celor 25 de ani de parteneriat strategic cu Statele Unite ale Americii, o serie de parlamentari români s-au raliat la proiectul inițiat de Pavel Popescu care, dacă va deveni lege, va oferi chiar și mai multă consistență parteneriatului, în dimensiunea sa cultural-educațională.

La ora actuală, România este printre singurele țări din spațiul ex-sovietic care nu a participat la realizarea acestui amplu proiect de conștientizare asupra crimelor comunismului în întreaga lume. Țări precum statele baltice, Polonia, Ungaria au oferit deja sume consistente pentru ca acest muzeu să fie realizat.

Inițiativa legislativă a fost semnată de prim-ministrul țării, Nicolae Ciucă, președinții celor două camere – Marcel Ciolacu (PSD – președintele Camerei Deputaților), Alina Gorghiu (PNL – președintele interimar al Senatului), liderul grupului parlamentar PSD – Alfred Simonis, vicepremierul Sorin Grindeanu, printre alții. Dacă va fi adoptat, proiectul va împuternici Guvernul României să acorde o donație în valoare de 3 milioane de dolari  pentru consolidarea acestui muzeu. Dincolo de natura simbolică a investiției, aceasta va contribui la îmbunătățirea imaginii României în SUA și va fi o garanție a faptului că România își cunoaște istoria recentă și condamnă cu fermitate regimul comunist.

Muzeul Victimelor Comunismului din Washington DC este o inițiativă a fundației americane Victims of Communism Memorial Foundation (VOC), cu scopul comemorării celor peste 100 milioane de victime pe care regimurile totalitare de stânga le-au făcut în întreaga lume. Muzeul onorează memoria acestor victime, în special a celor din Europa de Est, printr-o serie de expoziții interactive dedicate ororilor staliniste, dizidenței anti-comuniste, expansiunii comuniste în secolul al XX-lea, fără a se limbita la acestea. De asemenea, fundația desfășoară o serie de ample proiecte de cercetare în vederea educării tinerei generații cu privire la ideologia comunistă, dar și la istoria și moștenirea regimurilor comuniste, care continuă să existe pe glob și să producă mii de victime anual. Amintim, în acest sens, că România a condamnat prin lege regimul comunist, în baza concluziilor raportului prezidențial în 2006.

Prin această inițiativă legislativă, avem în vedere o investiție sub forma unei donații din partea Guvernului României pentru consolidarea acestui muzeu relevant pentru promovarea unui segment important pentru istoria noastră națională. Țări precum Polonia, Ungaria, Letonia, Lituania au realizat donații similare, manifestându-și astfel sprijinul față de acest amplu proiect de comemorare a victimelor comunismului. Polonia, de exemplu, a donat 10 milioane de euro[1] pentru realizarea muzeului și a unui centru de studii poloneze în cadrul instituției. România este printre singurele țări din fostul lagăr sovietic care nu a participat în vreun fel la implementarea acestui proiect. Ungaria[2], de asemenea, a donat 10 milioane de euro pentru realizarea muzeului. Participarea țării noastre la consolidarea acestui proiect este necesară pentru a putea spune lumii întregi că România a reușit să iasă din întunericul acestui totalitarism, să condamne cu fermitate crimele comunismului și să își onoreze victimele pe care regimul le-a produs.

Așa cum investițiile în educație nu pot fi considerate cheltuieli guvernamentale nejustificate, întrucât contribuie la educarea informală a unor grupuri sociale numeroase, nici investițiile în promovarea istoriei naționale nu pot fi bagatelizate. Istoria comunismului în România trebuie cunoscută, nu doar în țară, ci oriunde pe glob – mai ales acolo unde se află comunități importante de români, iar memoria victimelor acestui regim dictatorial trebuie onorată.

O astfel de investiție are potențialul să îmbunătățească imaginea României în Statele Unite ale Americii, prin demonstrarea devotamentului țării noastre în privința politicilor culturale și educaționale, dar și în privința promovării valorilor comune, între care rolul libertății este pivotal. Se impune ca această investiție să fie realizată cu prioritate în acest an, fiind anul în care România și Statele Unite ale Americii marchează 25 de ani de parteneriat strategic, adăugând consistență acestui moment aniversar. Este binecunoscut faptul că politicile educaționale, ale memoriei și culturii constituie un pilon fundamental al relației bilaterale, iar onorarea victimelor regimului comunist din țara noastră se înscrie în linia acestor politici.

[1] https://tvpworld.com/39973929/polish-govt-to-donate-millions-for-victims-of-communism-museum

[2] https://tvpworld.com/39973929/polish-govt-to-donate-millions-for-victims-of-communism-museum

BVB | Știri BVB

VRANCART SA (VNC) (31/05/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

SIF HOTELURI SA (CAOR) (31/05/2023)

Act aditional promisiune bilaterala vanzare cumparare Eurohotel Baia Mare

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (31/05/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA din data de 19/20 iunie 2023

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (31/05/2023)

Nuclearelectrica inclusa in indicii MSCI Frontier Markets

ALRO S.A. (ALR) (31/05/2023)

Grupul ALRO si AZERALUMINIUM au semnat un memorandum de intelegere