Update articol:

Guvernul spaniol a aprobat introducerea unui venit minim garantat de 462 euro pe lună

spania

Coaliţia de stânga guvernamentală din Spania a aprobat vineri introducerea unui venit minim garantat de 462 de euro pe lună (514 dolari), pentru cei mai săraci locuitori, a căror stare financiară fragilă a fost exacerbată de pandemia de coronavirus, transmite Reuters.

Schema vizează aproximativ 2,3 milioane de persoane, a declarat vicepremierul Pablo Iglesias. Persoanele cu vârsta între 23 şi 65 de ani şi cu active mai mici de 16.614 euro, excluzând locuinţa şi împrumuturile pe termen scurt, vor fi eligibile pentru a fi incluse în noul program.

În consecință, cheltuielile medii pentru combaterea sărăciei în Spania ar trebui să crească de la puțin peste 0,1% din PIB – unul dintre cele mai scăzute niveluri din Europa – până la 0,4% din PIB, aproape de media din ţările OECD, potrivit Guvernului.

Potrivit unui decret aprobat la reuniunea de vineri a Cabinetului, Guvernul spaniol va plăti indemnizaţia lunară şi va completa veniturile de care beneficiază în prezent persoanele care câştigă mai puţin de 462 de euro pe lună, astfel încât persoanele care câştigă mai puţin să primească cel puţin venitul minim garantat în fiecare lună, a spus Iglesias. Acesta a adăugat că noul program va include şi stimulente pentru găsirea unui loc de muncă formal.

“Vom avea succes dacă vom fi capabili să ajutăm gospodăriile identificate să treacă la un loc mai bun în societate”, a spus şi ministrul pentru securitate socială, Jose Luis Escriva.

Venitul minim garantat va creşte odată cu numărul de membri ai unei familii, până la o sumă totală de 1.015 euro pe lună. Noul program este destinat să sprijine 850.000 de gospodării, sau 2,3 milioane de spanioli, şi ar urma să coste Guvernul de la Madrid aproximativ trei miliarde euro pe an.

Spania a avut unul dintre cele mai grave focare de coronavirus din lume, cu peste 27.000 de victime COVID-19. În urma epidemiei și blocării stricte impuse la jumătatea lunii martie, șomajul a izbucnit și acum se înregistrează o recesiune abruptă.

În Europa Occidentală, Spania are cel mai ridicat procent, de 21,6%, al populaţiei supuse riscului de sărăcie, conform datelor UE, şi este pe locul trei în privinţa celei mai nefavorabile distribuţii a veniturilor în UE.

Consiliul European a recomandat cu fermitate Spaniei să creeze un program de sprijinire a venitului, argumentând că doar 20% din cei care au nevoie de ajutor îl primesc, iar anul trecut a fost statul membru cu cel mai redus nivel mediu al prestaţiilor familiale per copil.

 

BVBStiri BVB

DAFORA SA (DAFR) (15/01/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

ROMCARBON SA (ROCE) (15/01/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014