Update articol:

Hamburger Morgenpost titrează: „Idioții Europei”, criticând românii, bulgarii şi ucrainenii pentru că refuză vaccinarea

„Este un iad, ca într-un război”: aproape nimeni nu își poate imagina cu se confruntă în prezent medicii și asistentele în Europa de Est. Situația corona este catastrofală, pandemia face furori la o scară fără precedent. De ce se întâmplă asta?, se întreabă Hamburger Morgenpost, o publicaţie din Germania, care îi critică dur pe români, bulgari şi ucrainieni pentru că refuză vaccinarea într-un material care poartă titlul de „Idioţii Europei”, citându-l pe Angel Kuntschew, inspector bulgar pe sănătate. 

Publicaţia scrie: “Nicăieri în Europa nu au murit atât de mulți oameni de Covid-19 în 24 de ore ca în Ucraina: 765 de noi decese au fost raportate miercuri. O femeie din orașul Donețk povestește ARD ce a trăit într-un spital: „Ni s-a spus că la un etaj sunt 44 de pacienți, toți puțin mai în vârstă. Pentru 44 de persoane au fost doar o asistentă, un medic de gardă și un medic șef care i-a tratat pe toți.”

Corona în Europa de Est: „Așa arată un dezastru în sănătate”

Ca și alte țări din Europa de Est, Ucraina se luptă cu un val corona de proporții fără precedent. Situația din România este, de asemenea, gravă: incidența pe șapte zile este de peste 531, iar aproape toate spitalele sunt supraaglomerate.

Cât de dramatică este situația o arată un videoclip de la Spitalul Universitar din București, pe care portalul românesc de investigații „Recorder” l-a publicat recent sub titlul „Așa arată un dezastru sanitar”, mai scrie publicaţia germană.

“Cei care încă pot sta în picioare și sunt într-o stare acceptabilă rămân pe scaune. Doar pacienții în stare critică primesc pat”, explică o asistentă în clipul video,  pregătind un scaun strâmb de birou pentru un nou pacient. Un alt angajat spune:  “E iadul, ca într-un război”. Uneori pacienţii se împing unii pe alţii pe coridoare pentru a-şi lua echipament de oxigen, relatează medicul Victoria Arama. Ea numește situația din București “apocaliptică”.

O asistentă ridică din umeri și rezumă frustrarea personalului: „Nu sunt toți vaccinați!” Într-adevăr: ratele de vaccinare în toate țările afectate sunt foarte scăzute. Doar 37,6% dintre români sunt complet imunizați, în Bulgaria vecină cifra este de 24,8% și în Ucraina doar 16,4%. Țările se află astfel pe  ultimele locuri în Europa.

Rata de vaccinare în Europa de Est este extrem de scăzută

„Vaccinează-te! (…) Dumnezeu se descoperă și prin știință”, a predicat recent preotul român Valeriu Roșcan. De altfel, un astfel de apel al unui duhovnic ortodox român este o raritate, scrie presa germană, pentru că tocmai închinătorii acestei confesiuni sunt cei care alimentează scepticismul cu privire la vaccinări.

Arhiepiscopul constănțean Teodosie Petrescu, de exemplu, susține că nimeni nu este responsabil pentru vaccin. Cei care se vaccinează „își semnează condamnarea la moarte”, predică Teodosie Paraschiv, preot călugăr în mănăstirea Durau. Biserica Ortodoxă, la care se închină 86 la sută dintre români, este extrem de influentă în țară.

Dar nici politica nu este cu totul nevinovată, mai scrie publicaţia germană, precizând: „Practic am oprit pandemia”, a spus președintele Klaus Iohannis în iunie, când incidențele erau scăzute. La începutul lunii mai, 34% dintre cei chestionați doreau să se vaccineze – în septembrie era doar 16%, potrivit sondajelor institutului IRES din București.

„Idioții Europei”: Cuvinte drastice în Bulgaria

Politicienii din Bulgaria au fost, de asemenea, responsabili pentru rata scăzută de vaccinare. Partidele naționaliste extraparlamentare, cum ar fi Ataka (atac) și Wasrashdane (renaștere), neagă Corona, imfluenţând populaţia să nu se vaccineze.

Odată cu creșterea numărului de cazuri, țara a introdus acum restricţii. „Dacă continuăm să ne comportăm ca idioții Europei și să nu ne vaccinăm, vom afecta grav economia și turismul”, a avertizat inspectorul șef de sănătate Angel Kuntschew.

În Ucraina, deteriorarea dramatică a situației pare să aibă un efect: cererea de vaccinări a crescut semnificativ. Imaginile difuzate pe internet au arătat cozi lungi în fața centrelor de vaccinare ale țării – pentru prima dată.

BVB | Știri BVB

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (12/08/2022)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Convocare AGOA & AGEA 20(21).09.2022

BIOFARM S.A. (BIO) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022