Update articol:

Henry Kissinger spune că Taiwan nu poate fi în centrul negocierilor dintre SUA și China

  • Veteranul diplomat american Henry Kissinger spune că Washingtonul și Beijingul trebuie să încerce să evite să pună Taiwanul în centrul relațiilor lor diplomatice tensionate.

  • Comentariile sale vin la scurt timp după ce președintele Joe Biden a spus că SUA ar fi pregătite să intervină militar dacă China ar invada insula democratică, autoguvernată.

 

Veteranul diplomat american Henry Kissinger a declarat luni că Washingtonul și Beijingul trebuie să încerce să evite să pună Taiwanul în centrul relațiilor lor diplomatice tensionate, adăugând că necesitatea ca cele două mari economii ale lumii să evite confruntarea directă este în interesul păcii globale, potrivit CNBC.

Comentariile sale vin la scurt timp după ce președintele Joe Biden a declarat că SUA ar fi pregătite să intervină militar dacă China ar invada insula democratică, autoguvernată.

Remarcile lui Biden par să marcheze o pauză în tradiția deliberată și de lungă durată a Washingtonului de „ambiguitate strategică” asupra Taiwanului. Casa Albă a încercat rapid să minimizeze comentariile, spunând că acestea nu reflectă o schimbare de politică.

Vorbind la Forumul Economic Mondial de la Davos, Kissinger a spus: „Statele Unite nu ar trebui să dezvolte, prin subterfugiu sau printr-un proces treptat, o soluție de tip „două Chine”, iar China va continua să exercite răbdarea care a fost exercitată până acum”.

“Ar trebui evitată o confruntare directă, iar Taiwanul nu poate fi nucleul negocierilor, deoarece este între China și Statele Unite”, a mai spus Henry Kissinger.

Luni mai devreme, Biden le-a spus reporterilor, la o conferință de presă comună cu premierul japonez Fumio Kishida, că SUA ar fi pregătite să apere Taiwanul dacă Beijingul ar invada.

Comentariile au provocat o reacție din partea Ministerului de Externe al Chinei, care și-a exprimat „nemulțumirea puternică și opoziția fermă” față de declaraţiile lui Biden.

În cadrul politicii „o singură China”, piatra de temelie a relațiilor diplomatice dintre Washington și Beijing, SUA recunosc diplomatic poziția Chinei conform căreia există un singur guvern chinez.

Cu toate acestea, SUA mențin o relație „neoficială robustă” cu Taiwan, iar Washingtonul furnizează echipament militar insulei în conformitate cu Legea relațiilor cu Taiwan din 1979. Acest act nu cere ca SUA să intervină militar pentru a apăra Taiwanul în cazul în care China invadează.

China susține că Taiwanul face parte din propriul său teritoriu și a făcut presiuni asupra insulei democratice pentru a accepta conducerea.

„Important pentru pacea generală”

„Este important pentru pacea globală a lumii ca Statele Unite și China să atenueze relația lor de conflict”, a spus Kissinger.

Kissinger, care împlinește vineri 99 de ani, a fost secretar de stat și consilier pentru securitate națională sub președinții republicani Richard Nixon și Gerald Ford în anii 1970.

O figură politică controversată și polarizantă, Kissinger a influențat unele dintre cele mai importante schimbări în politica externă a SUA în timpul mandatului său. Aceasta a inclus orchestrarea relațiilor SUA cu China.

BVB | Știri BVB

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (28/09/2022)

Informare privind strategia de dezvoltare a societatii

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (28/09/2022)

Hotarare CA 28.09.2022 - avizare majorare capital social incorporare rezerve

CONPET SA (COTE) (28/09/2022)

Raport conform art. 234, aliniat 1, lit. i) din Regulamentul ASF nr. 5/2018

MedLife S.A. (M) (28/09/2022)

Disponibilitate Raport Sustenabilitate 2021