Update articol:

Horizon Capital reintră în acționariatul Purcari Wineries prin EEGF III, cel mai Nou Fond în Gestiune, de 200 millioane dolari

https://purcari.wine/ https://purcari.wine/

Horizon Capital, unul din principalii administratori de fonduri de private-equity
din regiune, a anunțat astăzi că fondul de 200 milioane de dolari aflat în gestiune, Emerging Europe Growth Fund III (“EEGF III”) a investit 7 millioane de dolari pentru o participație de 6,8% în Purcari Wineries (“Purcari”, “Companie”).

Purcari se încadrează în strategia investițională a EEGF III, focusată pe
companii lider în export, cu o structură a costurilor competitivă, orientate spre consumatorii din întrega lume. Horizon Capital a susținut anterior Purcari prin intermediul EEGF II, un fond din 2008, realizând exit-ul prin listarea din Februarie 2018 și ABB-ul din Octombrie 2019, generând un randament de 3.3 ori banii investiți pentru investitorii fondului.

EEGF III, un nou fond administrat de Horizon Capital, a dat curs deschiderii din partea lui Victor Bostan, Fondatorul si CEO-ul Purcari, tranzacționând un pachet de 5.0% în companie, restul acțiunilor fiind procurate de la un grup de investitori financiari.

Purcari Wineries Plc (Brandurile Purcari, Crama Ceptura, Bostavan și Bardar) este unul din cele mai mari grupuri vinicole și de brandy din Regiunea Europei Centrale și de Est. Fondat în 1827, Purcari este cea mai premiată vinărie din Europa Centrală și de Est la Decanter Londra 2015-2019 și printre cele mai bine clasate pe Vivino, cu un scor mediu de 4.0 din 5.0 din peste 34,000 de recenzii. Începând cu Februarie 2018,
Compania este listată la Bursa de Valori din București, cu simbolul WINE. Purcari este condus de Victor Bostan, care are peste 30 de ani de experiență în domeniul vinicol, fiind susținut de investitori de top instituționali, inclusiv Aberdeen Standard, East Capital, Fiera Capital, Franklin Templeton, IFC și SEB.

Purcari este lider în segmentul premium de vinuri în România cu o cotă de piață de circa 25%, este cel mai mare exportator de vinuri din Moldova, livrând în peste 40 de țări.
Grupul gestionează peste 1,392 hectare de viță-de-vie și operează patru platforme de producere în România și Moldova. Purcari a înregistrat o evoluție  a vânzărilor, demonstrând o rată compusă de creștere anuală (”CAGR”) de 34% în perioada 2015-2018 și obținând cea mai mare marja EBITDA dintre toate companiile vinicole listate, de circa 33%.

Compania are o strategie ambițioasă de consolidare a pieții vinicole, cu scopul de a deveni un lider incontestabil în Europa Centrală şi de Est, prin combinarea creșterii organice cu inițiative de M&A. Spre deosebire de piața berii și a băuturilor spirtoase, piața vinicolă rămâne extrem de fragmentată, iar Purcari iși propune să devină liderul consolidărilor în regiune, două tranzacții fiind anunțate recent.

Lenna Koszarny, Partener Fondator și CEO al Horizon Capital, a comentat: “Vânzând cota noastră în Purcari deținută de EEGF II, un fond din 2008, am demonstrat angajamentul nostru de a livra randamente înalte și exit-uri pentru investitorii noștri. Am fost încantați de multiplul de 3.3 ori suma investită inițial, generat de această tranzacție. Acestea fiind spuse, într-o perspectivă de 3-5 ani, credem într-un potențial foarte mare de apreciere a valorii Purcari, de aceea, când a apărut oportunitatea, ne-am mișcat repede pentru a profita de ea și ne bucurăm să revenim în acționariatul companiei prin ultimul nostru fond, EEGF III.
Avem un nivel de ambiție foarte înalt, un obiectiv de randamente pe masură, deci vom continua să fim un partener activ, care generează plus-valoare, rămânând fideli formulei care a funcționat atât de bine în perioada de investiție precedentă.”

Fondatorul și CEO-ul Purcari, Victor Bostan, a adăugat: “Sunt extrem de bucuros de reîntoarcerea Horizon Capital în acționariatul Purcari, investiție efectuată din ultimul lor fond. Nu aș fi vândut un pachet atât de semnificativ unui alt investitor, dar am făcut o excepție pentru Partenerul lor, Vasile Tofan și echipa sa, cu care am lucrat împreună de aproape un deceniu și care au contribuit imens la succesul Purcari. Mă bucur că vom putea conta în continuare pe ajutorul și plus-valoarea pe care o aduc ei. Avem o serie de proiecte foarte ambițioase în dezvoltare și avându-i pe cei de la Horizon Capital în acționariat, vom crește și mai mult rata de success a acestora, spre beneficiul tuturor părților interesate în parcursul Purcari.”

Vasile Tofan, Partener la Horizon Capital a comentat: “Suntem încântați să revenim în rândul acționarilor Purcari. Ca și cu vinurile bune, investițiile au nevoie de timp pentru maturare, de aceea reintrăm în Purcari prin ultimul nostru fond cu o perspectivă pe termen mai lung. Purcari oferă o combinație rară de creștere,
evaluare atractivă și randament de dividende înalt. Suntem încrezători că într-o perspectivă pe termen mediu -lung,  aprecierea acțiunilor Purcari va fi pe măsura ambițiilor și potențialului companiei.”

Horizon Capital este o firma de private equity regională de frunte, cu un focus primordial pe pietele din Ucraina si Moldova, numărând peste 40 de investitori instituționali în cele patru fonduri pe care le administrează. Firma are peste $850 milioane in gestiune și o experiență de investiții în regiune de peste 25 de ani. Horizon Capital este un investitor activ, focusat pe susținerea antreprenorilor vizionari care transformă industriile din regiune. Strategia noastră investițională se focusează primordial pe companii exportatoare și selecti campioni naționali în sectoare care demonstrează o creștere rapidă, ca IT, industria ușoară, food, e-commerce și farmaceutice. Partenerii investiționali au peste 75 de ani de experiență cumulativă de investiții în regiune, un trecut profesional la firme de top ca McKinsey/Merril Lynch/Deutsche Bank și sunt absolvenți ai programelor de
MBA de frunte.