Update articol:

Huawei aduce o valoare adaugată în economia românească de peste 200 mil. euro pe an

Huawei Romania

Dezbaterile asupra proiectului de lege privind selectarea furnizorilor de echipamente pentru infrastructura 5G în România au generat opinii potrivit cărora Huawei va fi exclusă din competiție. Prezentă pe piața locală din anul 2003, Huawei continuă însă și în prezent să creeze valoare pe piața românească prin susținerea a mii de locuri de muncă, direct și indirect, și prin contribuții anuale la PIB-ul României de peste 200 de milioane de euro.

Huawei România este pregătită să ofere soluții competitive și inovatoare pentru construirea infrastructurii 5G în România.  Compania Huawei deține la nivel global cele mai multe patente 5G (conform unui studiu al Technical University of Berlin si Iplytics GmbH) și investește între 3-5 miliarde de dolari anual în cercetare și inovație. Huawei a investit în dezvoltarea a 23 de instituții de cercetare în 12 țări europene și este un contributor major la crearea standardelor de securitate 5G.

Huawei și-a început activitatea pe piața românească în 2003, înregistrând creșteri în fiecare an și reușind să creeze peste 2.200 de locuri de muncă direct și alte 4.000 de locuri de muncă indirect. În anul 2018, potrivit unui studiu realizat de Oxford Economics pentru Huawei, contribuția companiei la PIB-ul României a fost de 219 mil. euro, dublu față de anul 2014. Valoarea taxelor și impozitelor plătite către stat s-a ridicat la 83 mil. euro în 2018, în creștere în termeni reali cu 50% față de 2014, În timp, compania a creat aici un ecosistem de specialiști, ajutând ingineri și alți specialiști în tehnologie să beneficieze de o dezvoltare profesională continuă.

În ultimii 30 de ani, compania nu a înregistrat niciun incident major de securitate la nivel internațional, respectând legislația internațională și cea națională în toate țările în care activează. Huawei România deține deja parteneriate solide cu operatorii telecom de pe piața locală, iar o eventuală restricționare a competiției de stat în domeniul echipamentelor pentru infrastructura 5G nu va face decât să aducă pierderi operatorilor și statului român, pierderi care se vor regăsi, în final, în facturile consumatorilor. De altfel, specialiștii din industria IC&T recomandă existența unei dezbateri publice largi în ceea ce privește reglementarea modului de dezvoltare a viitoarelor infrastructuri 5G, în special acum, când prioritatea publică ar trebui să fie susținerea economiei pentru a-și reveni în urma pierderilor cauzate de pandemie.

În plus, o astfel de restricționare ar avea un impact negativ semnificativ asupra costurilor operatorilor și economiei în general, acesta fiind estimat de studiul Oxford Economics la peste 9 miliarde de euro. Studiul arată că aproximativ 2,4 milioane de români vor avea acces întârziat la 5G, în cazul restricționării competiției de pe această piață, în condițiile în care rețelele 5G vor îmbunătăți experiențele consumatorilor și vor crește performanțele operatorilor economici, datorită vitezei mai mari de transmitere a datelor și a unei conexiuni mai stabile.

În contextul efectelor economie negative provocate de pandemie, existența unei piete competitive pentru infrastructura 5G ar aduce beneficii pentru economie, arată studiul Oxford Economics. Pe de altă parte, o competiție restricționată, prin eliminarea unui jucător, ar genera un impact negativ în economie pe termen lung.

ADVERTORIAL

BVB | Știri BVB

BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE S.A. (BRD) (28/05/2024)

Acord cu BT vanzare pachete actiuni detinute la BRD Pensii

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (28/05/2024)

Hotarari AGOA & AGEA 28.05.2024

CONDMAG S.A. (COMI) (28/05/2024)

Completare Raport anual 2023 - Raport audit, Raport in format ESEF

BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV) (28/05/2024)

Grupul BT acord pentru achizitia BRD Pensii