Update articol:

Exclusiv: “HUAWEI se opune ferm politizării în ceea ce privește tehnologia 5G, iar compania susține un management al securității cibernetice bazat pe fapte și nu pe speculații”

Sursa Foto - Huawei Sursa Foto - Huawei

HUAWEI a luat la cunoștință informațiile despre memorandum, însă, până la momentul actual, compania nu a avut posibilitatea de a consulta conținutul integral al documentului semnat de către ambasadorii României și SUA. Vom continua să urmărim acest subiect,ne-au transmis reprezentanţii Huawei, la solicitarea noastră să comenteze semnarea memorandumului SUA – România privind tehnologia 5G.  

Aceştia ne-au precizat: “HUAWEI se opune ferm politizării în ceea ce privește tehnologia 5G, iar compania susține un management al securității cibernetice bazat pe fapte și nu pe speculații, folosind metode de detecție bazate pe standarde și nu pe prejudecăți sau pe considerente de altă natură”.

În timpul vizitei preşedintelui Klaus Iohannis în SUA a fost semnat un memorandum de înțelegere între guvernele României și SUA referitor la tehnologia 5G. Unele ţări occidentale, inclusiv Statele Unite si Australia, au interzis Huawei să construiască reţele de telefonie mobilă de ultimă generaţie, fiind ingrijorate de faptul că echipamentele lor ar putea permite spionajul cibernetic. Iohannis a subliniat că acest document nu se referă la o anumită companie: „În România se pregătește o procedura publică pentru asta și eu cred că toată lumea s-ar bucură dacă am avea mai multe oferte, inclusiv din partea americană. Aici este vorba de firme private care vor veni și noi sperăm să se întâmple acest lucru, însă memorandumul nu se referă la o anumită companie, ci este un memorandum care clarifică câteva criterii de transparență, de compatibilitate cu statul de drept și așa mai departe”.

Oficialii companiei susţin: “De-a lungul ultimilor 30 de ani, HUAWEI a deservit peste 3 miliarde de utilizatori finali, la nivel global, inclusiv din România. Unde am consolidat un sistem de securitate a rețelelelor, avem un istoric bun în ceea ce privește securitatea cibernetică și unde am contribuit la creșterea prosperității economice. Ne dorim să fim în continuare un partener important la digitalizarea societății românești și la formarea specialiștiilor tineri din domeniul TIC, prin programele pe care le derulăm și anul acesta. HUAWEI este o companie privată, deținută în totalitate de către angajații săi. Nicio agenție guvernamentală sau de altă natură nu are acțiuni în cadrul companiei și nu exercită control asupra acesteia”.

În primăvară, deputatul PNL Pavel Popescu, membru al Comisiei  pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, a cerut declanşarea unei anchete publice privind contribuţia Huawei la infrastructura critică din România, încercând  să interzică participarea companiei chineze la dezvoltarea retelei 5G, din cauza potentialelor riscuri de securitate. Într-un interviu acordat recent, Pavel Popescu ne-a spus: „În aşa zisa strategie 5G, Ministerul Comunicaţiilor a uitat să menţioneze riscurile de securitate pe astfel de reţele”

Recent, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Alexandru Petrescu, a declarat că România are planuri ambiţioase de implementare a tehnologiei 5G şi de adopţie de noi tehnologii şi concepte cum sunt cloud computing, Internetul Lucrurilor, oraşe inteligente, dezvoltarea comerţului electronic.

 

Pavel Popescu, PNL: „În aşa zisa strategie 5G, Ministerul Comunicaţiilor a uitat să menţioneze riscurile de securitate pe astfel de reţele”

BVBStiri BVB

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (09/07/2020)

Fitch confirma Ratingul BBB- cu perspectiva stabila

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (08/07/2020)

Informare detineri prag >5%

AAGES S.A. (AAG) (08/07/2020)

Raport conf. art. 82 din Legea 24/2017 pentru 01.01.2020-30.06.2020