Au început să apară declarații ale politicienilor despre modificările fiscale. Majoritatea m-au surprins cu superficialitatea lor, dar două dintre ele m-au șocat (se știe cine le-a făcut): “experții fac calcule la Ministerul Finanțelor” & “avem și noi o microîntreprindere în familie, noile măsuri nu sunt o tragedie, nu suntem deranjați să dăm mai mulți bani statului”, a spus analistul Iancu Guda, la Digi24.
Iancu Guda explică de ce, din punctul lui de vedere, sunt foarte grave aceste declarații:
👉 NU se fac calcule pentru a calibra cele mai bune măsuri. Un croitor măsoară și apoi ia foarfeca. Un doctor face analize noninvazive, pune un diagnostic, discută cu pacientul despre opțiuni, și apoi ia foarfeca. Se pare că politicienii pleacă de la nevoile lor (câți bani mai au nevoie la buget ca să susțină lăfăiala bugetară) și gândesc măsuri fără să calculeze impactul asupra contribuabililor. Și aceste tragedii se întâmplă des, de mai multe ori într-un an. Vai vai de viitorul unei țări conduse astfel …
👉 Am mari rezerve cu privire la nivelul de competențe, sau onestitatea / transparența analizelor. Eu singur am calculat impactul acestor măsuri în circa 8 ore. Vă dați seama că se lucrează la aceste măsuri de câteva săptămâni, “experții” sunt câteva sute de oameni. Deci, ori nu știu cum se face (puțin probabil), ori nu vor să spună care este impactul (logic, nu rămâne decât această variantă).
👉 Am calculat și explicat care este impactul asupra tuturor microîntreprinderilor: crește taxarea de 4 ori față de anul trecut și devine de 3 ori mai mare decât media la nivel național (micro vor plăti în medie 4,18% din cifra de afaceri, media națională este de 1,3%). Mai mult, micro cu venituri între 60k-500k euro vor plăti circa 5% din cifra de afaceri, de 4 ori peste media națională. Nu este o tragedie?
👉 “NU ESTE O TRAGEDIE”, ne declară dl. Alfred-Robert Simonis, la care adaugă “pe noi nu ne deranjează să plătim mai mult”. Deci ei văd și înțeleg impactul asupra microîntreprinderilor în funcție de cum îi afectează pe ei în mod personal. Probabil sunt mai relaxați, au acumulat rezerve și, culmea, tot ei dirijează banii încasați la buget. Cum să-i deranjeze să dea mai mult, tot ei au mai mult de împărțit.
Alfred Simonis: Nu ar fi o tragedie ca microintreprinderile să plătească impozite mai mari
Dar oare antreprenorii cum se simt, plătind taxe majorate cu 400% într-un singur an? Dar oare liberii profesioniști cum se simt, fiind taxați aproape la fel precum salariații angajați pe cartea de muncă, deși au drepturi și măsuri de protecție mult inferioare?
Iată un mesaj primit ieri de la un antreprenor cinstit, vizionar, care este lider în domeniul lui de activitate de aproape 20 de ani (citez parțial și nu-i dau numele) 👉 “Ca antreprenor știu că ești detestat de stat, bugetari și proprii angajați. Capitalismul e detestat în România, am înțeles asta, dar nici socialism nu se dorește în România, să iei de la bogați să dai la săraci, ci să dăm la bugetarii bogați, ca să poată face aroganţe cu șampanii la Monaco și cu neamurile lor și firmele lor care sifonează banii publici! Despre asta este frustrarea mea!””