Update articol:

Liberalul Marcel Boloş se laudă că taxează micile afaceri mai dur decât i-a cerut Comisia Europeană; PNL pe site-ul propriu: Liberalismul consideră că inițiativa, spiritul întreprinzător, antreprenoriatul trebuie încurajate și susținute

Captura libertatea.ro

Ministrul Finanțelor Marcel Boloş, susținut de liberali, se laudă că taxează micile afaceri mai dur decât i-a cerut Comisia Europeană, în condiţiile în care Partidul Naţional Liberal, partid din care face parte, spune că “inițiativa, spiritul întreprinzător, antreprenoriatul trebuie încurajate și susținute”, iar “opțiunea liberalilor este pentru reducerea fiscalității și încurajarea mediului privat”.

Într-un interviu pentru Libertatea, ministrul Bolos a spus că trecerea la impozitul pe profit de 16% pentru microintreprinderile cu  rata de rentabilitate de peste 30% este o propunere a autoritatilor noastre, mai dură decât a Comisiei Europene.

Liberalul Boloş spune: „Rata rentabilității înlătură ceea ce avem acum, fenomenul de optimizare fiscală, de la o rată de 30% se presupune că folosești întreprinderea pentru a nu plăti salariul. Știm că de la societatea mamă se face microîntreprindere, se transferă prin sistemul de cheltuieli fonduri către microîntreprindere, pentru ca mai apoi, plătind 1% și 8% dividende să scape de impozitare. Dacă rămâne rata de rentabilitate de 30% este mai dur decât ceea ce a propus Comisia Europeană”.

Comisia Europeană a propus, potrivit lui Marcel Boloș, o cotă de impozitare pentru microîntreprinderi de 1,5% de la 1 ianuarie 2024 și o creștere de impozit de 3% de la 1 ianuarie 2025 „pentru toată lumea”.

„Noi am propus un mix între aceste măsuri, în sensul în care: până în 60.000 de euro să existe un impozit de 1%, între 60.000 de euro și 500.000 de euro să rămână 3% și cumulativ am propus o rată a rentabilității de 30%, în funcție de care, dacă ai peste 30% rată de rentabilitate, ieși din sistemul de impozitare al microîntreprinderilor și treci pe impozitul pe profit de 16%”, a declarat Marcel Boloș pentru Libertatea.

Microîntreprinderile cu rentabilitate de peste 30% vor plăti cumulat un impozit de 10 ori mai mare, dacă se mențin ultimele măsuri avute în vedere de Finanțe, arată calculele aplicate pe bilanțurile din 2022.

Partidul Naţional Liberal susţine pe site-ul propriu – pnl.ro:Din punct de vedere economic, liberalismul pledează pentru limitarea implicării statului în economie, considerând că acesta nu trebuie să intervină în mecanismele pieței, ci doar să asigure cadrul legal pentru desfășurarea unei competiții libere și corecte. De aici opțiunea liberalilor pentru reducerea fiscalității și încurajarea mediului privat. Liberalii pornesc, așadar, de la principiul non-intervenționismului, în contrast cu abordările de tip etatist sau centralist.

Liberalismul consideră că inițiativa, spiritul întreprinzător, antreprenoriatul trebuie încurajate și susținute, în așa fel încât fiecare individ să-și atingă potențialul”.

Domnule Boloş, nu credeţi că ar trebui să daţi dovadă de acelaşi exces de zel şi la reducerea cheltuielilor bugetare şi la combaterea evaziunii fiscale?

Impozitul pe profit plătit de toate companiile din România (cca 600 mii afaceri) înseamnă 26 mld. lei în anul 2022 … dar 40% din această sumă se duce la companiile de stat (sub o mie de afaceri) care înregistrează pierderi de cca. 10 mld. lei, și evident că acestea nu plătesc impozit pe profit, a subliniat analistul Iancu Guda.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (14/03/2025)

Convocare AGA E&O Anuala 29 aprilie 2025

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (14/03/2025)

Componenta Comitetelor Consultative ale Fondul Proprietatea SA