Update articol:

IBM, citat de Politico: Un stat a sponsorizat hackeri care au atacat departamente ale Comisiei Europene şi companii din şase ţări pentru informaţii privind „lanțul rece” al aprovizionării cu vaccin Covid

pixabay.com Atac cibernetic cyber pixabay.com
  • Atacurile au fost probabil sponsorizate de un stat, spune gigantul tehnologic american IBM

 

Hackerii au atacat departamentul fiscal și vamal al Comisiei Europene pentru a obține informații despre lanțul de aprovizionare cu vaccin COVID-19, a declarat joi firma americană de tehnologie IBM, adăugând că un stat național este probabil în spatele atacurilor, susţine Politico.eu.

Unitatea de securitate cibernetică a IBM a descoperit că o campanie globală de phishing vizează „organizațiile asociate cu un lanț rece Covid-19”,  referindu-se la lanțul internațional de aprovizionare cu vaccinuri care trebuie păstrate la temperaturi scăzute.

Hackerii au trimis așa-numitele e-mailuri de tip spear phishing organizațiilor și companiilor, e-mailuri în care se recomandau ca fiind directorul de afaceri de la Haier Biomedical, o firmă chineză care este unul dintre liderii de piață în furnizarea tehnologiei lanțului rece de aprovizionare cu vaccin.

E-mailurile conțineau atașamente prin care hackerii încercau să obțină acreditări precum parole și detalii de autentificare.

E-mailurile au fost trimise către o gamă largă de ținte. IBM a identificat Direcția Generală pentru Impozitare și Uniune Vamală a Comisiei Europene. Alte ținte au fost localizate în Germania, Italia, Coreea de Sud, Republica Cehă, alte părți ale Europei și Taiwan.

Conform BBC, au fost vizate companii implicate în fabricarea panourilor solare, care pot fi folosite pentru a menține vaccinurile reci în locuri în care nu este disponibilă o energie fiabilă, o companie sud-coreeană de dezvoltare de software și o companie germană de dezvoltare de site-uri web, care susține clienții asociați cu producătorii farmaceutici, transportul containerelor, biotehnologia și producătorii de componente electrice pentru comunicații.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că încă se analizează atacul și a adăugat: „Am luat măsurile necesare pentru a atenua atacul … Investigăm fiecare incident”.

Hackerii și-au început campania în septembrie, a spus IBM, adăugând că nu este clar dacă hackerii au reușit să își atingă obiectivele. Hackerii au încercat probabil să „obțină accesul neautorizat în viitor la rețelele corporative și la informații sensibile”, a adăugat acesta.

Identitatea atacatorilor nu este clară, dar IBM susține că metodele sofisticate folosite indica faptul că în spatele atacului ar fi un stat.

BBC anunţă că urmează avertismente din partea guvernelor – inclusiv a Regatului Unit – cu privire la țările care vizează aspecte ale cercetării vaccinului.

IBM spune că a notificat atât persoanele vizate, cât și autoritățile de aplicare a legii.

Agenția americană de securitate cibernetică și infrastructură (Cisa) a emis o alertă încurajând organizațiile asociate cu depozitarea și transportul unui vaccin să fie în gardă pentru tipul de atacuri legate de raportul IBM.

În iulie, Marea Britanie a avertizat că serviciile secrete ruse au vizat cercetarea vaccinului britanic, inclusiv la Oxford.

SUA au avertizat, de asemenea, despre hacking-ul chinezesc, în timp ce, mai recent, Microsoft a declarat că a detectat hackeri nord-coreeni și ruși care vizau cercetarea vaccinului. Oficialii au sugerat că activitatea de până acum a fost despre colectarea de informații, mai degrabă decât întreruperea oricărei cercetări.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (29/11/2021)

Notificare rascumparare actiuni proprii 22 - 26 noiembrie 2021

RAIFFEISEN BANK - OBLIGATIUNI 2029 (RBRO29) (29/11/2021)

Numire membru independent Consiliu de Supraveghere

RAIFFEISEN BANK - OB. 2028 (RBRO28) (29/11/2021)

Numire membru independent Consiliu de Supraveghere

RAIFFEISEN BANK _ OB. 2026 (RBRO26) (29/11/2021)

Numire membru independent Consiliu de Supraveghere