Update articol:

IEA: Emisiile globale de CO2 ale sectorului energetic au stagnat în 2019, după doi ani de creştere

eoliana

Emisiile globale de dioxid de carbon provenite din producția de energie electrică au stagnat anul trecut, la 33 de gigatone, după doi ani de creștere, chiar dacă economia mondială s-a extins, a declarat marți Agenția Internațională pentru Energie (AIE), transmite Reuters.

Creșterea energiei regenerabile și trecerea de la cărbune la gaz natural au dus la scăderea emisiilor de CO2 din economiile avansate, conform AIE. Agenția a mai  spus că vremea favorabilă din mai multe ţări precum şi încetinirea ritmului de creştere în unele economii emergente au contribuit şi ele la diminuare emisiilor.

La sfârșitul anului trecut, experții internaționali în domeniul climei au avertizat că temperaturile globale ar putea crește brusc în acest secol, cu consecințe „ample și distructive”, după ce emisiile de gaze cu efect de seră au atins niveluri record în 2018.

“Trebuie să facem eforturi pentru a ne asigura că 2019 va fi ţinut minte ca anul în care emisiile globale au atins «vârful» istoric şi nu drept anul în care au făcut o pauză înainte de a creşte din nou”, a declarat directorul general de la IEA, Fatih Birol. “Avem tehnologiile energetice pentru a face acest lucru și trebuie să le folosim pe toate”, a spus el.

Datele IEA scot în evidenţă un contrast între tendinţele înregistrate în economiile avansate, unde  emisiile de CO2 ale sectorului energetic au coborât la nivelul înregistrat la sfârşitul anilor 1980, când cererea de electricitate era cu o treime mai mică decât în prezent, şi restul lumii.

Pe ansamblu, emisiile de CO2 ale sectorului energetic din Uniunea Europeană au scăzut cu 160 milioane tone, sau 5% în ritm anual, ca urmare a unei utilizări crescute a gazelor naturale şi a energiei eoliene în producţia de electricitate.

În rândul statelor, SUA au înregistrat cel mai puternic declin al emisiilor de CO2 ale sectorului energetic, care au scăzut cu 140 milioane tone sau cu 2,9% comparativ cu anul 2018.

Emisiile de CO2 ale Japoniei au scăzut cu 45 milioane de tone, sau 4%, ca urmare a repornirii reactoarelor nucleare.

Însă în timp ce în economiile avansate emisiile de CO2 au scăzut, în restul lumii au crescut cu aproape 400 milioane tone în 2019, şi aproape 80% din această creştere a venit din ţările din Asia unde producţia de electricitate pe bază de cărbune a continuat să crească.

Emisiile Chinei au crescut cu un ritm mai lent decât anterior datorită creșterii economice mai lente și producției mai mari din surse de electricitate cu emisii reduse de carbon, cum ar fi cele nucleare și regenerabile.

Creșterea emisiilor în India a fost „moderată” anul trecut, potrivit AIE. Energia pe bază de cărbune a scăzut pentru prima dată din 1973, dar cererea de combustibili fosili în alte domenii precum transportul a compensat declinul industriei electrice din India.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul soc petrolier din 1973-1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezerva. 

 

BVB | Știri BVB

Sphera Franchise Group (SFG) (19/01/2022)

Deschiderea a doua noi restaurante

CARBOCHIM S.A. (CBC) (19/01/2022)

Hotarari AGA E 05.01.2022- Versiune in limba engleza

IAR SA Brasov (IARV) (19/01/2022)

Convocare AGAO 23.02.2022

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (19/01/2022)

Informare asupra Bugetului de venituri si Cheltuieli pentru anul 2022