În 2023, au fost confiscate peste 150 de milioane de țigarete de contrabandă, evaluate la aproximativ 110 milioane de lei (22 milioane de euro) pe piața neagră. Această cifră reprezintă o creștere alarmantă de aproape 40% față de anul precedent și marchează cel mai înalt nivel al capturilor de țigarete ilicite din ultimii 5 ani, ne-a transmis Ileana Dumitru, Director Corporate & Regulatory Affairs al Ariei Europa centrală și de sud, BAT, în cadrul unui interviu.
Pe segmentul tutunului, analizele de laborator efectuate de producătorii participanți la studiul pieței ilicite, arată că aproximativ 1 din 4 țigări consumate în piața ilicită din România sunt contrafăcute.
***
Cum arată evoluția fenomenului contrabandei de țigarete în România, în ultimii ani? La cât se ridică piața neagră?
Ileana Dumitru: Potrivit platformei StopContrabanda.ro, singurul centralizator în timp real al capturilor de contrabandă înregistrate pe teritoriul României, în 2023 au fost confiscate peste 150 de milioane de țigarete de contrabandă, evaluate la aproximativ 110 milioane de lei (22 milioane de euro) pe piața neagră. Această cifră reprezintă o creștere alarmantă de aproape 40% față de anul precedent și marchează cel mai înalt nivel al capturilor de țigarete ilicite din ultimii 5 ani.
În comparație, în 2022, autoritățile au capturat peste 110 milioane de țigarete de contrabandă, iar în urmă cu 5 ani, în 2018, volumul anual al capturilor s-a ridicat la 112 milioane de țigarete, potrivit datelor pe care oricine le poate consulta pe platforma www.stopcontrabanda.ro. Platforma este unul dintre instrumentele campaniei Stop Contrabanda lansată de BAT România în 2017, în parteneriat cu Poliția Română, Poliția de Frontieră Română, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Autoritatea Vamală Română pentru a susține eforturile autorităților prin centralizarea capturilor din întreaga țară, dar și prin informarea consumatorilor cu privire la efectele contrabandei cu țigări asupra societății.
Din punctul de vedere al volumului total al pieței negre, dacă în 2022 reușisem să ajungem la un minim istoric de 7,1% al ultimilor 15 ani anteriori, potrivit datelor Novel Research, care centralizează periodic consumul de țigarete ilicite la nivel de piață, în 2023 media anuală a contrabandei cu țigarete a crescut în România cu peste un punct procentual, ajungând la 8,2%. Evoluția volumului contrabandei este corelată cu încasările la bugetul de stat din partea jucătorilor legitimi din industrie, astfel încât, de fiecare dată când contrabanda înregistrează o creștere, ca acum, acest lucru înseamnă mai puțini bani încasați la bugetul de stat din taxe și accize și sporirea economiei subterane, nefiscalizate.
La acest moment, România se situează în media europeană din 2022, evaluată la 8,2% conform studiului KPMG, însă, la nivelul Europei de Est, România are cel mai ridicat nivel al contrabandei cu țigarete din regiune, potrivit aceluiași studiu.
Anul trecut au avut loc 2 revizuiri succesive ale accizei la produsele din tutun și nicotină, în contextul în care accizele și prețurile țigaretelor din România sunt cele mai mari din UE raportate la puterea de cumpărare*. În țările învecinate României, țigările pot fi cumpărate chiar și la aproximativ jumătate din preț, contrabanda fiind astfel foarte profitabilă. De asemenea, România are 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la trei ori mai mic.
Care sunt zonele din țara noastră care au înregistrat anul trecut cele mai multe capturi de țigări de contrabandă?
Ileana Dumitru: Datele platformei StopContrabanda.ro arată că, la nivelul anului trecut, peste 55% din totalul capturilor de contrabandă s-a înregistrat la frontierele de vest, sud – est și nord – est ale țării, în județele Arad (cel mai mare volum de țigarete destinate pieței negre, peste 36 milioane de țigarete), Constanța (peste 28 milioane de țigarete) și Suceava (peste 21 milioane de țigarete).
Valoarea pe piața neagră doar a capturilor înregistrate anul trecut în aceste 3 județe se ridică la peste 52 de milioane de lei. Deci bani pierduți în economia subterană.
Care sunt principalele tendințe pe care le observați în ceea ce privește evoluția contrabandei, în ultimii ani?
Ileana Dumitru: Comerțul ilegal cu bunuri contrafăcute ridică din ce în ce mai multe semnale de alarmă, contrafacerea reprezentând un pericol real la adresa siguranței consumatorilor. Potrivit datelor autorităților, în primele 11 luni ale anului 2023 autoritățile au depistat 1.116 fapte de natură infracțională, de peste 3 ori mai mult comparativ cu aceeași perioadă din 2022, când au fost depistate 356*. De altfel, pe segmentul tutunului, analizele de laborator efectuate de producătorii participanți la studiul pieței ilicite, arată ca aproximativ 1 din 4 țigări consumate în piața ilicită din România sunt contrafăcute.
Analizând rapoartele recente ale organizațiilor internaționale, vedem că și la nivel mondial se înregistrează o creștere a numărului de capturi de produse contrafăcute, dar și creșteri alarmante pe ale traficului ilicit online, pentru care încă nu există suficiente pârghii de monitorizare și control.
În paralel, comerțul ilegal cu tutun vrac înregistrează o creștere semnificativă. În ultimele luni ale anului trecut, autoritățile române au destructurat rețele de contrabandă care urmau să comercializeze ilegal peste 30 de tone de tutun vrac, iar toate acestea indică presiunea constantă la care sunt supuși atât actorii legitimi din piață, cât și autoritățile, în efortul permanent de combatere a fenomenului.
Cum apreciați relația cu autoritățile în combaterea contrabandei?
Ileana Dumitru: BAT România, cel mai mare jucător de pe piața locală a tutunului, cu o cotă de piață de peste 50%, este un partener activ al autorităților responsabile cu monitorizarea și frânarea fenomenului. De aceea, campania Stop Contrabanda se derulează în parteneriat cu Poliția Română, Poliția de Frontieră Română, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Autoritatea Vamală Română, oferind prin intermediul platformei online www.stopcontrabanda.ro un punct unic de informare cu privire la contrabanda cu țigări.
Susținem continuu eforturile autorităților prin donații de echipamente și tehnologie de ultimă generație necesară la frontierele României conform nevoilor autorităților, dar și prin campanii naționale de informare și conștientizare cu privire la efectele extrem de grave ale contrabandei asupra economiei naționale, dezvoltării sociale și siguranței consumatorilor.
Apreciem eforturile susținute ale autorităților de aplicare a legilor și gestionare a fenomenului, iar în acest context salutăm proiectul Ministerului de Finanțe de modernizare a birourilor vamale cu 26 de sisteme noi de scanare în perioada imediat următoare. Acesta reprezintă un pas semnificativ în direcția consolidării eforturilor de combatere a traficului ilicit.
Este esențial să subliniem că toate aceste inițiative trebuie susținute de măsuri fiscale echilibrate și predictibile. Astfel de măsuri sunt cruciale pentru menținerea unui mediu de afaceri legitim și sustenabil, care să faciliteze un comerț transparent și corect taxat.
Cu o prezență de 27 de ani în România, BAT rămâne parte activă din acest efort comun. BAT România este unul dintre marii contribuabili ai țării, cu circa 10,5 miliarde de lei plătiți la bugetul de stat în 2022 și un partener de încredere al autorităților în susținerea eforturilor de combatere a contrabandei.