Update articol:

Îmbunătățirea infrastructurii în bandă largă și a accesului la internet – priorități pentru MCSI

Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, prin Organismul Intermediar pentru Promovarea Societății Informaționale, și Ministerul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Competitivitate, au elaborat și aprobat Ghidul Solicitantului aferent Acţiunii 2.1.1 – Îmbunătățirea infrastructurii în bandă largă și a accesului la internet. Apelul pentru acesta urmează să fie lansat în data de 6 august a.c. și se va închide în data de 4 octombrie a.c.

„Într-o societate care se dezvoltă într-un ritm alert, extinderea infrastructurii de internet este o necesitate pentru o țară care îşi dorește să țină pasul cu noile tehnologii. Astfel, prin proiectele care vor fi depuse în cadrul acțiunii 2.1.1., va fi finanțată construirea infrastructurii de internet în bandă largă în zonele albe stabilite de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, acest lucru fiind important în procesele de debirocratizare și digitalizare, având în vedere că vor putea beneficia de avantajele aduse de facilitățile noilor tehnologii atât autoritățile locale, cât și cetățenii. Practic, numitorul comun al proiectelor ce vor fi finanțate în cadrul acestei acțiuni va fi accesibilitatea”, a declarat Petru Bogdan Cojocaru, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale.

„Apelul de proiecte vine în sprijinul mediului antreprenorial, oferind o sursă de finanţare esenţială pentru dezvoltarea de proiecte în domeniul comunicaţiilor electronice. Astfel, efectul finanţării nerambursabile este unul multiplicator, care generează beneficii atât pentru statul roman, cât şi pentru cetăţeni şi mediul de afaceri”, a declarat Ionuţ Andrei, secretar de stat în cadrul  Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale.

Concret, va fi finanțată construirea infrastructurii de internet în bandă largă în zonele albe NGA, cu o largă răspândire a nodurilor de comunicaţii şi partea de transmisie a datelor, cât mai aproape de utilizatorul final și cu niveluri adecvate de simetrie și de interactivitate, pentru a garanta transmiterea mai bună de informații în ambele sensuri.

Introducerea conexiunii de tip NGA va oferi acces la internet pentru echipamente moderne TIC, precum și utilizarea de servicii publice online sofisticate într-un mod uniform din punct de vedere geografic.

Obiectivele specifice acestei acțiuni sunt:

– Consolidarea infrastructurii tehnologiei informaţiei şi a comunicaţiilor (TIC);

– Facilitarea accesului public la infrastructura informaţională, în zonele albe NGA;

Finanțarea este eligibilă pentru „zonele albe” din România, situate în regiunile mai puţin dezvoltate, cum ar fi  regiunea de  Nord-Vest, Centru, Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest.

Apelul de proiecte aferent Axei Prioritare 2 a Programului Operațional Competitivitate 2014-2020 are un buget alocat de 63.788.552,64 euro (FEDR+BS), echivalentul în lei – 296.253.175,03 la cursul info euro de 4,6443 lei/euro din luna iunie. Durata maximă de implementare a proiectelor este de cel mult 36 de luni de la data semnării contractului de finanțare.

 

BVB | Știri BVB

COMCM SA CONSTANTA (CMCM) (26/03/2025)

Hotarari AGA O & E 25.03.2025

ALTUR S.A. (ALT) (26/03/2025)

Convocare AGA O & E 29/30.04.2025

CARBOCHIM S.A. (CBC) (26/03/2025)

Convocare AGA O & E 28 Aprilie 2025- Limba engleza

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (26/03/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014