În 20 dintre fabricile NESCAFÉ din întreaga lume, Nestlé folosește zațul de cafea uzat pe post de biocombustibil, economisind astfel 555.000 de barili de petrol pe an, adică echivalentul unei emisii anuale de 195.000 de tone de dioxid de carbon, potrivit oficialilor Nestle.
Cafeaua este cea mai populară băutură din lume și a doua cea mai comercializată marfă pe glob. Europa este cel mai mare importator de cafea în condițiile în care cea mai mare companie de produse alimentare și băuturi din lume, Nestlé, își are originile pe vechiul continent. Practic, peste 14% din cafeaua consumată în întreaga lume este NESCAFÉ.
„Credem foarte mult în motto-ul nostru „Good Food,Good Life” care stă la baza parteneriatelor pe care le avem cu companii de toate formele și dimensiunile. Prin tot ceea ce facem căutăm să le oferim clienților și partenerilor noștri din diferite segmente ale canalului out of home (HoReca, office & industry, retail-convenience) produse și servicii de cea mai bună calitate, relevante pentru piață, pentru consumatorul final. Un mix de elemente care puse împreună converg către scopul final și anume acela de a oferi consumatorilor garanția unei experiențe de calitate. Sustenabilitatea este o componentă foarte importantă a acestui mix, iar în acest sens cafeaua NESCAFÉ pe care-o folosim în România, pentru produsele dedicate Nestlé Professional, provine din surse 100% perfect trasabile, acest lucru însemnând controlul calității și provenienței acesteia pe întregul traseu al boabelor de cafea, de la fermier până la noi, prin tot sistemul logistic mondial”, spune Ovidiu Tunaru, Business Executive Officer Nestlé Professional.
Potrivit lui Ovidiu Tunaru, în zona de soluţii de cafea, dinamica s-a schimbat în ultima perioadă şi oamenii au început să vină din ce în ce mai des la birou şi, evident, consumul de cafea a crescut atât aici, cât şi în canale comerciale, comparativ cu perioada pandemiei. Astfel, segmentul de coffee-to-go a crescut foarte mult după ridicarea restricţiilor.
Nestlé Professional are circa 5000 de clienți și 9000 de aparate.
Ovidiu Tunaru a mai spus: “Avem în focusul nostru atât canalele comerciale, cât şi spaţiile publice sau birourile. Un canal de consum care a crescut destul de mult datorită faptului că a fost deschis tot timpul, chiar și în pandemie, a fost cel de benzinării, unde avem o prezenţă naţională”.
Potrivit acestuia, piața automatelor de cafea a avut de suferit în ultimii ani, atât din cauza pandemiei, cât și crizei lanțurilor de aprovizionare și crizei microcipurilor.
În toată lumea, 125 de milioane de oameni din 22 de țări din America Latină și de Sud, Africa, Asia și Indochina, trăiesc din cultivarea cafelei în 12,5 milioane de ferme care au o suprafață medie de până la două hectare.
Pentru a asigura culturi echitabile și sustenabile în cât mai multe arealuri de proveniență a cafelei, Nestlé a lansat în 2010 un program ambițios de sprijinire a fermierilor de cafea. Între 2010 și 2020, în cadrul NESCAFÉ Plan, au fost livrați 235 de milioane de puieți de arbore de cafea din soiuri altoite și care au generat un consum de apă cu 53% mai mic – necesită mai puține irigații.
Performanța a fost posibilă datorită progreselor de la centrul de cercetare din Tours, Franța, unde Nestlé derulează teste cu 26 de soiuri Arabica și 72 Robusta, din diferite arealuri geografice, pentru a crea altoi mai rezistenți la boli, paraziți și schimbările climaterice.
Aceste soiuri au capacitatea de a genera recolte cu 25% până la 100% mai mari, în funcție de condițiile locale, cu un consum de apă mult diminuat. De exemplu, un proiect de cercetare multianual cofinanțat de Nestlé a relevat că este suficient un consum de apă cu 60% mai mic (de la 1.000 de litri la 400 de litri) per arbore de cafea, folosind metode moderne. Această economie a condus la un consum de energie mai mic, pentru pomparea apei, și la o reducere cu 53% a consumului de apă pentru irigarea plantațiilor de cafea susținute de Nestlé, din 2010 până în 2020.
Peste 700.000 de fermieri de cafea din 15 țări din America Latină și de Sud, Africa, Asia și Indochina, au beneficiat de sprijinul Nestlé pentru a dezvolta recolte mai eficiente din toate punctele de vedere. În consecință, În 2020, 75% din cafeaua NESCAFÉ avea surse perfect trasabile, ceea ce înseamnă o transparență a traseului bobului de cafea de la fermă până în depozitele companiei. Planul este ca 100% din boabele de cafea folosite de Nestlé să fie trasabile până în 2025.
Grupul Nestlé este prezent în România din 1995, printre brandurile din portofoliul său numărându-se NESCAFÉ, Nespresso, Nesquik, Chocapic, KitKat, Lion, JOE, After Eight, Maggi, Purina sau NAN. În 2021 (ultimul an pentru care există raportări oficiale), Nestlé Romania a avut o cifră de afaceri de 1,1 miliarde de lei (224 mil. euro), în creştere cu 18% faţă de anul precedent. În România, Nestle s-a implicat și în inițiative ecologice și de responsabilitate socială. În ultimii 3 ani companii a plantat 75.000 de copaci, care vor contribui la atingerea obiectivului de net zero emisii de carbon până în 2050.