Update articol:

În ciuda tensiunilor din cauza Rusiei și a ciocnirilor legate de statul de drept, Victor Orban reamintește Europei că nu se poate face mare lucru fără el (Politico)

Prim-ministrul ungar Viktor Orbán a fost rareori mai izolat pe scena europeană – dar acum  a profitat de planurile de interzicere a petrolului rusesc pentru a arăta că rămâne un jucător de putere al UE, scrie Politico.

De la începutul războiului din Ucraina, Orban a adoptat o atitudine mai blândă față de Rusia comparativ cu alți lideri occidentali, susținând sancțiunile împotriva Moscovei, dar refuzând să trimită arme la Kiev și permițând instituțiilor media de stat și prietenoase să promoveze narațiunea Rusiei despre război.

Această poziție nu numai că l-a îndepărtat pe Orbán de alte capitale occidentale. De asemenea, l-a pus în contradicție cu singurul său aliat de multă vreme al UE, guvernul naționalist de dreapta al Poloniei, și a atras furia președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskyy.

În plus, a exacerbat relația sa tensionată cu instituțiile UE, care l-au acuzat de mult timp pe Orbán de erodarea standardelor democratice ale Ungariei. Chiar luna trecută, această relație s-a deteriorat și mai mult atunci când Bruxelles-ul a declanșat un proces care ar putea reduce fonduri critice către Budapesta din cauza unor astfel de probleme ale statului de drept.

Dar planurile de interzicere a petrolului i-au oferit lui Orbán, unul dintre cei mai longevivi lideri naționali ai UE, oportunitatea de a-și arunca din nou buzduganul  în Europa – și de a câștiga concesii.

De când președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus ca UE să pună capăt importurilor de petrol rusești, Orbán a atras atenția politică, susținând un acord final, dar cerând un timp suplimentar de eliminare treptată pentru țara sa înainte de a intra în vigoare interdicția.

Datorită regulilor UE care necesită unanimitate cu privire la decizii atât de importante, Orbán face efectiv UE să danseze pe melodia sa. Luni, von der Leyen a zburat în Ungaria pentru a discuta cu el despre interzicerea petrolului. A doua zi, oficialii UE au declarat că deliberează un pachet de compensații financiare pentru țară.

Deși Ungaria nu este singura țară care solicită modificări la cel mai recent pachet de sancțiuni UE, ea a fost de departe cea mai vocală, Orbán descriind interdicția petrolului drept o „bombă nucleară” pentru economia țării sale.

UE a fost deja de acord să acorde Ungariei doi ani în plus, dar Orbán susține că are nevoie de cinci ani – și de o sumă semnificativă de finanțare UE – pentru a face tranziția.

„Viktor este un jucător, acum a primit un cartonaș puternic”, a spus un fost oficial maghiar, descriind abordarea lui Orbán față de politică.

Câștig intern, critici internaționale

Orbán a fost susținut de o victorie majoră acasă luna trecută, ajungând la al patrulea mandat consecutiv, cu o majoritate de două treimi în parlament, chiar dacă observatorii internaționali au spus că campania nu s-a desfășurat în condiții de concurență echitabile.

Dar la doar câteva zile după victoria lui Orbán, unul dintre aliații săi apropiați, prim-ministrul sloven Janez Janša, a pierdut alegerile parlamentare, în timp ce liderul de extremă-dreapta franceză, Marine Le Pen, pe care o susținea în mod deschis, a pierdut alegerile din Franţa în aceeași zi.

Și toate acestea s-au petrecut pe măsură ce invadarea Ucrainei de către Rusia a ridicat întrebări incomode pentru Budapesta cu privire la politica sa de ani de zile de a întreține o relație de prietenie cu președintele rus Vladimir Putin.

Liderul ungar se află într-un „mediu diplomatic mai complicat decât oricând”, a declarat Péter Krekó, directorul think tank-ului Political Capital Institute din Budapesta.

La Bruxelles, Orbán nu se poate baza neapărat pe sprijinul aliaților regionali tradiționali din Grupul Visegrád de țări din Europa Centrală, unde Republica Cehă, Slovacia și Polonia au adoptat o linie mult mai dură față de Rusia decât Ungaria.

„Vedeți că a existat o ruptură uriașă în interiorul Grupului Visegrád asupra Rusiei”, a spus un diplomat UE.

Războiul a lovit în mod deosebit legăturile odată puternice dintre Ungaria și Polonia. Un înalt oficial al partidului de guvernământ Fidesz al lui Orbán a recunoscut că relația s-a „înrăutățit foarte mult”.

Hardball cu Bruxelles-ul

Cu toate acestea, Orbán a identificat unde poate încă exercita influență: la deciziile majore ale UE.

Într-un interviu acordat vineri, Orban a reamintit tuturor că Bruxelles-ul trebuie să asculte Budapesta dacă vrea să-și dezvolte cel mai controversat pachet de sancțiuni de până acum.

„În această situație, opinia Ungariei are la fel de multă greutate ca cea a țărilor mai mari”, a spus Orbán. „Avem nevoie de o decizie unanimă.”

Ungaria este puternic dependentă de petrolul rusesc, dar oficialii spun că există loc pentru un compromis. Bruxelles-ul a oferit deja Ungariei o prelungire. Și, potrivit a trei oficiali UE, un pachet financiar ar putea fi canalizat către Budapesta ca parte a noii strategii energetice a UE, care urmează să fie stabilită săptămâna viitoare, pentru a ajuta la încetarea dependenței țării de combustibilii fosili ruși.

Orbán a folosit, de asemenea, acest moment pentru a-i determina pe liderii UE să fie alături de el – influență pe care a apreciat-o pe plan intern.

După ce von der Leyen a fost luni în Ungaria, echipa lui Orbán s-a asigurat că publicul știe despre asta prin intermediul paginii sale de Facebook.

„Ursula von der Leyen la Budapesta”, se arată în postare, cu o fotografie a premierului zâmbitor întâmpinându-l pe președintele Comisiei Europene.

A doua zi, Orbán a vorbit și cu președintele francez Emmanuel Macron — unul dintre liderii UE cu cea mai mare influență.

Semne de calmare a spiritelor?

În timp ce Orbán a adoptat o linie dură cu privire la interdicția petrolului, au existat în ultima vreme unele semnale că ar putea căuta cel puțin un dezgheț simbolic în relația sa tulbure cu Bruxelles-ul, cu scopul de a debloca unele fonduri UE.

Aceste semne au inclus concedierea unui angajat al biroului premierului ungar care este suspectat de luare de mită. Comisia Europeană a precizat că preocupările legate de corupție au fost un factor major în decizia sa de a lansa procesul care ar putea duce la o reducere a finanțării Ungariei.

Echipa lui Orbán „căută o ieșire”, a spus politicianul Fidesz, adăugând că se poate aștepta o schimbare acum, când alegerile din Ungaria s-au încheiat și „au nevoie de bani”.

Guvernul ungar nu a răspuns unei solicitări de comentarii a Politico.

Cu toate acestea, nu există semne că Orbán va face schimbări fundamentale pentru a aborda preocupările legate de normele democratice, drepturile LGBTQ+ și alte probleme esențiale.

Acest lucru ar putea lăsa Comisia Europeană – în special echipa lui von der Leyen de la etajul 13 al clădirii Berlaymont – cu o dilemă: Continuați cu posibile reduceri ale fondurilor UE sau pedalați mai ușor în speranța de a evita confruntările cu Orbán pe alte fronturi, în special viitoarele runde de sancțiuni împotriva Moscovei.

Întrebarea acum, a spus un fost oficial maghiar, este „cât de dur este etajul 13”.

BVB | Știri BVB

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (18/05/2022)

Inregistrare teleconferinta rezultate T1 2022

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (17/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (17/05/2022)

Schimbari intervenite in structura de management

ROMCARBON SA (ROCE) (17/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014