Update articol:

Prețurile petrolului scad, după ce FT a anunţat că Arabia Saudită este pregătită să crească producția de țiței, dacă producția Rusiei va scădea semnificativ în urma sancțiunilor

Sursa Pixabay
  • Prețurile petrolului au scăzut în această dimineaţă, după ce Financial Times a anunţat că Arabia Saudită este pregătită să crească producția de țiței dacă producția Rusiei va scădea semnificativ în urma sancțiunilor Uniunii Europene.

  • Liderii UE au convenit luni să interzică 90% din țițeiul rusesc până la sfârșitul anului, ca parte a celui de-al șaselea pachet de sancțiuni al blocului comunitar împotriva Rusiei de când aceasta a invadat Ucraina. Decizia a dus la creşterea prețurile petrolului.

  • Surse au declarat pentru FT că Arabia Saudită, liderul de facto al OPEC, nu a înregistrat încă lipsuri reale pe piețele petroliere. Dar această situație s-ar putea schimba pe măsură ce economiile se redeschid la nivel global.

 

Prețurile petrolului au scăzut în urma unor informaţii conform cărora Arabia Saudită este pregătită să crească producția de țiței dacă producția Rusiei scade semnificativ în urma sancțiunilor Uniunii Europene, potrivit CNBC.

Financial Times a anunţat, citând surse, că Arabia Saudită este conștientă de riscurile unei penurii de aprovizionare și că „nu este în interesul lor să piardă controlul asupra prețului petrolului”.

Prețurile petrolului au scăzut în această dimineaţă. Contractele futures pe țițeiul Brent au scăzut cu 1,68%, la 114,34 dolari pe baril. Contractele futures pe țițeiul din SUA au scăzut cu 1,87%, până la 113,10 dolari pe baril.

Deși nu este o promisiune totală, Arabia Saudită a aruncat aparent Occidentului un os.
Matt Simpson, analist UNIT CITY INDEX

Liderii UE au convenit luni să interzică 90% din țițeiul rusesc până la sfârșitul anului, ca parte a celui de-al șaselea pachet de sancțiuni al blocului comunitar împotriva Rusiei de când aceasta a invadat Ucraina. Asta a dus inițial la creșterea prețurilor petrolului.

Surse au declarat pentru FT că Arabia Saudită, liderul de facto al OPEC, nu a înregistrat încă lipsuri reale pe piețele petroliere. Până acum a ignorat presiunile din partea Washingtonului de a accelera creșterea producției, deoarece prețurile petrolului au crescut în acest an.

Dar această situație s-ar putea schimba pe măsură ce economiile se redeschid la nivel global pe fondul redresării pandemiei, stimulând cererea de țiței. Aceasta ar include China, cel mai mare importator de petrol din lume, unde marile orașe încep să reducă restricțiile pe măsură ce cazurile zilnice de Covid se reduc.

„Deși nu este o promisiune de-a dreptul, Arabia Saudită se pare că a aruncat Occidentului un os”, a scris Matt Simpson, analist de piață la platforma de tranzacționare din Marea Britanie City Index, într-o notă după apariţia informaţiilor în FT.

„Acest lucru va fi bine primit de liderii occidentali, având în vedere că inflația și așteptările inflaționiste sunt ridicate, iar băncile centrale încearcă să majoreze ratele cu riscul de a-și împinge economiile într-o recesiune”, a adăugat el.

Raportul FT vine înaintea reuniunii lunare a Alianței OPEC+ de joi, din care Rusia face parte. Rusia este al doilea cel mai mare exportator de țiței din lume, după Arabia Saudită.

În același timp, unii membri ai OPEC+ se gândesc să suspende Rusia de la acordul de producție de petrol, a informat The Wall Street Journal, citând delegați nenumiți ai OPEC.

Delegații OPEC sunt îngrijorați de presiunea economică în creștere asupra Rusiei și de capacitatea acesteia de a pompa mai mult țiței pentru a reduce creșterea prețurilor.

BVB | Știri BVB

Call Warrant on Siemens AG (RCSIE23C1) (04/10/2022)

Reluare tranzactionare - ora 14:10 - Notificare Raiffeisen Centrobank AG modificare limita variatie

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (04/10/2022)

Tranzactii parti afiliate - EFSA - OPCOM

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (04/10/2022)

Renuntare mandat membru al Comitetului de Audit

BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE S.A. (BRD) (04/10/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (04/10/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014