Update articol:
Interviu cu Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments & Fund Manager Fondul Proprietatea:

În mod ironic, statul român, ca principal acționar al multor companii energetice, va fi cel mai afectat de OUG 114

În mod ironic, statul român, ca principal acționar al multor companii energetice, va fi cel mai afectat, de prevederile fiscale recent introduse prin OUG 114/2018, deoarece va încasa dividende mai mici sau nu va încasa nimic, pe lângă scăderea colectării în zona impozitului pe profit, consideră Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments & Fund Manager Fondul Proprietatea, care ne-a acordat următorul interviu:

***

Care este stadiul actual al vânzării participației FP în Hidroelectrica?

Johan Meyer: Continuăm procesul de revizuire a opțiunilor strategice privind participația la Hidroelectrica și putem confirma că există un interes real al potențialilor investitori în companie. Acest lucru a fost generat atât de performanța excelentă a companiei în ultimii ani, cât și de caracterul foarte atrăgător al activității sale, anume energia regenerabilă.

Cu toate acestea, în acest moment nu putem oferi detalii privind evoluția discuțiilor în care suntem implicați.

Cum sunt influențate negocierile de către OUG 114/2018?

Johan Meyer: Deși nu putem să comentăm discuțiile privind vânzarea pachetului Hidroelectrica, putem spune cu certitudine că OUG 114/2018 va avea efecte nedorite asupra sectorului energetic din România.

Experții din industrie fac încă estimari, însă calculele inițiale arată că există un risc major ca profitabilitatea acestor companii de energie să scadă în anul 2019 și în anii următori, în funcție de forma finală a ordinului emis de ANRE. Performanțele mai slabe reprezintă întotdeauna un semnal de alarmă pentru investitori, care iau măsuri de precauție suplimentare înainte de a decide să se angajeze să investească într-o companie. Ceea ce este cel mai nedorit, totuși, este crearea unei incertitudini legislative și de reglementare suplimentare – acest lucru nu este niciodată un semn bun pentru investitorii care ar putea decide să își ducă propriul capital în altă parte.

Care este deadline-ul pentru lichidarea Fondului Proprietatea?

Johan Meyer: Nu se pune problema acestui lucru; aceasta pur și simplu nu face parte din strategia noastră, nici din mandatul nostru.

Obiectivul nostru este de a crea valoare pentru acționarii Fondului, iar rezultatele pe care le-am avut încă din 2010 demonstrează cu siguranță că am reușit acest lucru. În această perioadă, am depus eforturi considerabile pentru a îmbunătăți profitabilitatea companiilor de portofoliu, concentrându-ne pe implementarea guvernanței corporative, îmbunătățirea transparenței și numirea unor echipe profesioniste şi capabile de conducere și a unor consilii de supraveghere independente.

Randamentul total al acționarilor Fondului de la listarea pe BVB a fost de 139%, iar în pofida unui an dificil cauzat de măsurile luate de Guvern anul trecut, am reușit să obținem un profit de aproape 10%. În plus, am distribuit 3.1 miliarde USD prin dividende și prin răscumpărarea de acțiuni, ca rezultat al creșterii profitabilității și eficienței activelor deţinute.

În același timp, am contribuit în mod semnificativ la dezvoltarea pieței de capital din România prin promovarea listării mai multor companii și creșterea imaginii companiilor românești la nivel local și internațional. Din păcate, în prezent, piața de capital din România este împiedicată să își atingă adevăratul potențial.

Franklin Templeton are un angajament pe termen lung față de România, care este subliniat de faptul că am listat Fondul atât pe Bursa de Valori București, cât și pe Bursa de Valori din Londra. Mergem înainte și vom continua să dedicăm resurse semnificative operațiunilor noastre din România, împreună cu prioritizarea listării celor mai importante companii din portofoliul nostru.

Intenționați să vindeți altă participație la Petrom?

Johan Meyer: Monitorizăm cu atenție toate companiile din portofoliu și analizăm în mod constant oportunitățile care au potențialul de a crea plus-valoare pentru acționarii noștri. Credem că există încă o valoare semnificativă care poate fi obținută la Petrom, având în vedere poziția sa puternică pe piață și potențialul său, prin prisma proiectelor viitoare.

Ați decis să vă utilizați dreptul preemptiv la majorarea de capital a CN Aeroporturi București?

Johan Meyer: Da, ne-am exercitat acest drept și, prin urmare, am menținut participația noastră de 20% la CN Aeroporturi București, o companie cu un potențial imens de dezvoltare, având în vedere creşterea constantă a traficului de pasageri, care va continua și în viitor.

Aeroportul Henri Coanda are nevoie urgentă de un nou terminal pentru a se adapta la creșterea anticipată a traficului aerian pe termen mediu și lung. Lucrăm cu conducerea companiei și cu acționarul majoritar la identificarea celei mai bune soluții pentru finanțarea acestei extinderi.

 Care sunt așteptările dvs. privind dividendele datorate pentru anul 2019, având în vedere modificările fiscale recente?

Johan Meyer: Există un risc semnificativ ca rentabilitatea companiilor afectate să fie diminuată sever ca rezultat direct al măsurilor fiscale introduse de OUG 114/2018, începând cu anul financiar 2019.

Limitarea prețurilor gazului la 68 RON/ MWh, care a fost decisă în contradicție cu legislația românească deja aprobată, precum și obligațiile țării ca stat membru al UE de a respecta principiile pieței libere și liberalizarea pieței de energie electrică, vor conduce la performanțe mai slabe înregistrate de companiile energetice. Ele vor pierde venituri, prin urmare, vor avea profituri reduse.

Piața bursieră a început deja să reflecte aceste evoluții nedorite, dar, în mod ironic, statul român, ca principal acționar al multor companii energetice, va fi cel mai afectat, deoarece va încasa dividende mai mici sau nu va încasa nimic, pe lângă scăderea colectării în zona impozitului pe profit.

Care este suma totală a dividendelor încasate de FP în 2018 și cum va fi distribuită?

Johan Meyer: Valoarea dividendelor brute încasate de Fondul Proprietatea în 2018 a fost de 776 milioane RON, din care 575 milioane RON reprezentau dividende anuale datorate pentru 2017 și 201 milioane RON erau dividende speciale.

Dividendele nete, fără impozite, au totalizat 766 milioane RON, din care 629 milioane RON au fost deja încasate până în decembrie 2018.

 Aveți de gând să faceți alte investiții, cu excepția răscumpărărilor de acțiuni?

Johan Meyer: Decizia de a face investiții este strâns legată de reducerea discountului valorii nete a activelor (NAV). În acest sens, de când am preluat administrarea Fondului Proprietatea, luăm toate măsurile care depind de noi în vederea atingerii acestui obiectiv, cum ar fi programele de răscumpărare a acțiunilor și distribuțiile de numerar.

Însă reducerea valorii discountului faţă de NAV nu se află în întregime în puterea noastră, deoarece alte aspecte care nu țin de controlul nostru mențin discountul la un nivel mai ridicat decât ne-ar plăcea. Este demn de menționat, printre altele, evoluția mondială a prețului petrolului și lipsa noilor IPO-uri promise de statul român.

Mai multe listări la Bursa de Valori București, în special din portofoliul FP, vor ajuta la scăderea discountului. În acest sens, Hidroelectrica ar putea fi elementul esenţial care să aducă o schimbare semnificativă atât pentru piața de capital locală, cât și pentru FP.

În cazul în care discountul ar fi mai mic, între 15 și 20%, ar putea exista investiții potențiale pe piața românească prin care s-ar putea genera un randament mai bun decât prin cumpărarea propriilor acțiuni.

Care este stadiul actual al vânzării participației FP la Salrom?

Johan Meyer: Având în vedere lipsa predictibilității legislative și fiscale în România, asociată cu schimbările frecvente la conducerea Ministerului Economiei, am decis să amânăm această posibilitae, pentru moment.

Până de curând, compania a avut un management selectat în conformitate cu principiile de guvernanță corporativă stabilite de OUG 109/2011, dar acum atat Președintele Consiliul de administrație, cat și Directorul General sunt interimari. Acest climat de incertitudine nu este atractiv pentru investitori.

Pe de altă parte, ne așteptăm ca rezultatele financiare ale companiei pentru anul 2018 să fie cel puțin la fel de bune ca recordul înregistrat în 2017 și suntem convinși că această tendință pozitivă va continua și pe parcursul anului 2019. Salrom a avut o performanță foarte bună în ultimul timp, generând o contribuție pozitivă la rezultatele Fondului Proprietatea.

Ce alte vânzări sunt în prezent luate în considerare și ce actualizări aveți pe ele?

Johan Meyer: După cum am informat piața, analizăm opțiunile noastre strategice în ceea ce privește participațiile noastre la Enel și Engie, iar atunci când vor exista noi evoluții, cu siguranţă le vom face publice.

Au existat unele modificări în structura acționariatului, ceea ce a dus la o reducere substanțială a participației Elliott. Din discuțiile cu noii acționari, se dorește o schimbare în strategia fondului?

Johan Meyer: Discuțiile pe care le-am avut cu acționarii noștri au condus la concluzia clară că aceștia sunt mulțumiți de strategia actuală a Fondului și doresc să menținem acest curs și în viitor și să ne respectăm în continuare angajamentele luate.

Planificați o schimbare de strategie pentru Fondul Proprietatea? În ce direcție?

Johan Meyer: Există un dicton bun în fotbal, și anume: „Nu schimbați o echipă câștigătoare” – și acest lucru este, de asemenea, valabil și pentru strategia câștigătoare care a creat plus-valoare pentru acționarii noștri.

Care sunt obiectivele FP pentru acest an?

Johan Meyer: În primul rând, obiectivul nostru este ca Fondul să aibă o performanță bună și să aducă profituri consistente investitorilor noștri, în pofida probabilității ca firmele energetice să fie grav afectate de măsurile fiscale adoptate în decembrie anul trecut.

Pe de altă parte, reducerea discountului faţă de NAV reprezintă un obiectiv permanent pe care îl urmărim și, pentru a-l atinge, vom continua să facem tot ce putem pentru a promova importanța listărilor, care ar fi benefică nu numai Fondului, ci și întregii piețe de capital din România, dar și economiei locale, în general.

Nu în ultimul rând, vom continua să subliniem, atât pe agenda publică, cât și în cadrul discuțiilor directe cu toate părțile interesate, importanța majoră a funcționării întreprinderilor de stat în conformitate cu legislația privind guvernanța corporativă, care este încă în vigoare și ar trebui pusă în aplicare.

Am dori ca succesiunea dăunătoare a mandatelor interimare la conducerea acestor companii să înceteze. În loc de administratori și manageri numiți în funcție de apartenența politică, am dori ca toate companiile de stat să fie conduse de profesioniști numiți prin procese de selecție competitive.

BVB | Știri BVB

ALUMIL ROM INDUSTRY S.A. (ALU) (28/01/2022)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) - Sem II 2021

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (28/01/2022)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) S2 2021

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (28/01/2022)

Raport curent cf. art. 234, litera i) din Reg. 5/2018

Digi Communications N.V. (DIGI) (28/01/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014