Update articol:

Înalta Curte a respins contestația lui Popoviciu în dosarul Băneasa Investment: terenul de 224 de hectare pe care sunt construite IKEA, Mall Băneasa și Ambasada SUA reintră în posesia statului

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins pe 14 mai 2020 contestația omului de afaceri Puiu Popoviciu împotriva deciziei de confiscare a celor 224 de hectare de teren din Băneasa. 

ICCJ a decis: 

“Admite contestația formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva sentinţei penale nr.42 din 8 martie 2019 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia I Penală, pronunţată în dosarul nr.4445/2/2016 (2207/2016). Desfiinţează sentinţa penală atacată şi, în rejudecare, respinge, ca inadmisibilă, contestaţia la executare formulată de Biroul Executări Penale al Secţiei I Penale a Curţii de Apel Bucureşti, prin judecătorul delegat, împotriva sentinţei penale nr.267/F din data de 28 decembrie 2018, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală în dosarul nr.4445/2/2016.

Respinge, ca nefondate, contestaţiile formulate de inculpaţii Alecu Ioan Niculae, Popoviciu Gabriel Aurel şi Diaconescu Ştefan şi de părţile responsabile civilmente S.C. Băneasa Rezidenţial SRL, S.C. Băneasa Business & Technology Park SA şi S.C. Băneasa Investments SA împotriva aceleiaşi sentinţe penale.

Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea contestaţiei formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie rămân în sarcina statului. Obligă contestatorii inculpaţi Alecu Ioan Niculae, Popoviciu Gabriel Aurel şi Diaconescu Ştefan şi contestatoarele părţi responsabile civilmente S.C. Băneasa Rezidenţial SRL, S.C. Băneasa Business & Technology Park SA şi S.C. Băneasa Investments SA la plata sumelor de câte 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronuntată în sedință publică, azi, 14 mai 2020”.

Sentinţa penală nr.42 din 8 martie 2019 a Curţii de Apel Bucureşti preciza:

 Respinge, ca nefondată, contestaţia la executare formulată de Biroul Executări Penale al Secţiei I penală a Curţii de Apel Bucureşti, prin judecătorul delegat împotriva sentinţei penale nr.267/F din data de 28 decembrie 2018, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I penală, în dosarul nr.4445/2/2016. Cu drept de contestaţie. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 8 martie 2019.
Document: Hotarâre  42/2019  08.03.2019

Sentința Înaltei Curți este definitivă și prespupune confiscarea de la omul de afaceri Puiu Popoviciu a terenului de 224 de hectare din Băneasa pe care sunt construite IKEA, Mall Băneasa și Ambasada SUA, potrivit G4 Media. 

Curtea de Apel Bucureşti a decis la finalul anului 2018, în dosarul în care omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv la 7 ani de închisoare, ca 224 de hectare din nordul Capitalei să reintre în proprietatea statului român.

Curtea de Apel a soluţionat latura civilă a dosarului “Băneasa”, în care Popoviciu a fost condamnat definitiv în anul 2017.

Conform deciziei instanţei, statul român reintră în posesia a 224,6 hectare teren şi construcţii din nordul Bucureştiului, printre care şi sediul Biroului notarial deţinut de Ioana Băsescu, fiica lui Traian Băsescu.

“Admite acţiunea civilă exercitată de statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice. Constată că imobilul compus din teren, în suprafaţă de 224,6 hectare, şi construcţii (sediul Biroului Notarului Public ‘Băsescu Ioana’ – clădire de patrimoniu) este proprietatea publică a statului român dobândit în temeiul legii promulgată prin Înaltul Decret Regal nr. 2746 din data de 31 iulie 1929, publicat în M.O. nr. 160, partea I, din data de 1 august 1929 şi procesul verbal din 31 iulie 1929 (terenurile, în mod expres, au avut o anumită afectaţiune direct legată de atribuţii în domeniul învăţământului superior agricol şi de medicină veterinară, dar şi de cercetare ştiinţifică) – conform contractului de donaţie cu afectaţiune încheiat între statul român şi Maria Bibescu; terenul în cauză şi clădirile aferente neputându-se înstrăina, nici în tot, nici în parte, pentru orice destinaţie ar fi – caracter stabilit în mod definitiv prin decizia penală nr. 266/A din data de 2 august 2017 pronunţată în dosarul nr. 9577/2/2012 a Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, se arată în decizia Curţii de Apel Bucureşti.

Instanţa a dispus restituirea către statul român a suprafeţei de teren de 224,6 hectare, situată în şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 42 – 44, sector 1, Bucureşti, cu următoarele vecinătăţi: la Est – comuna Pipera, la Sud – Aeroportul Băneasa şi Aeroclubul Român, la Vest – DN 1, la Nord – bd. Privighetorilor, şi a construcţiilor existente – clădire, plus anexe – sediul Biroului Notarului Public “Băsescu Ioana”.

Judecătorii i-au obligat pe inculpaţii Puiu Popoviciu, Ioan-Niculae Alecu, Andrei-Mihai Bejenaru, Ştefan Diaconescu, în solidar cu părţile responsabile civilmente – SC Băneasa Investments SA, SC Băneasa Bussines&Tehnology Park SA şi SC Băneasa Rezidenţial SRL – la restituirea terenului de 224,6 hectare, precum şi a contravalorii construcţiilor demolate şi existente iniţial pe terenul în cauză, în sumă de 1.418.646 lei.

CAB a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor încheiate cu privire la terenul de 224 ha şi construcţiile situate în şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 42-44, fiind dispusă desfiinţarea totală a înscrisurilor care au dus la prejudicierea statului român, prin aportarea în natură a terenului în suprafaţă de 224,6 hectare la capitalul social al SC Băneasa Investments SA.

De asemenea, a fost menţinut şi extins sechestrul asigurator asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile aparţinând lui Puiu Popoviciu, Andrei-Mihai Bejenaru, Ioan-Niculae Alecu, Ştefan Diaconescu, dar şi cele aparţinând societăţilor Băneasa Investments SA, Băneasa Bussines&Tehnology Park SA şi Băneasa Rezidenţial SRL, până la restituirea integrală a terenului în suprafaţă de 224,6 hectare şi a construcţiilor – sediul Biroului Notarului Public “Băsescu Ioana”, precum şi a sumei de 1.418.646 lei.

Pe de altă parte, CAB a dispus sesizarea organelor de urmărire penală – Departamentul pentru luptă antifraudă (DLAF), Oficiul european de luptă antifraudă al Uniunii Europene (OLAF) şi DNA -, cu privire la infracţiunea de deturnare de fonduri europene referitoare la proiectul Primăriei Municipiului Bucureşti, privind zona de nord a municipiului Bucureşti, privind reabilitarea şi amenajarea aducţiunii de apă, preluare apă pluvială şi apă menajeră – canal, racordare la reţeaua de gaze, racordare la reţeaua electrică şi constituirea de căi de acces şi drumuri, precum şi realizarea altor facilităţi, în vederea cercetării şi urmăririi penale cu privire la faptele şi persoanele ce au legătură cu respectivul proiect.

Pe 3 august 2017, Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv la 7 ani de închisoare în dosarul “Băneasa”. În acelaşi dosar, au mai fost condamnaţi Cornel Şerban (fostul şef DGIPI) – 2 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, Ioan Nicolae Alecu (rectorul USAMV Bucureşti) – 6 ani de închisoare cu executare, Petru Pitcovici (fost şef în Direcţia Generală Anticorupţie din MAI) – 2 ani cu suspendare, Ştefan Diaconescu – 5 ani cu executare şi Andrei Mihai Bejenaru – 6 ani cu executare.

Puiu Popoviciu a părăsit România înainte ca Instanţa supremă să dea sentinţa în acest dosar, fiind localizat în Marea Britanie, de unde autorităţile române încearcă să îl extrădeze.

Omul de afaceri a fost reţinut la Londra, pe 14 august 2017, însă a fost eliberat în schimbul unei cauţiuni de 200.000 de lire.

Potrivit DNA, în perioada 2000 – 2004, rectorul Ioan Niculae Alecu, beneficiind de sprijinul interesat al lui Popoviciu, în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale, a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 hectare, aparţinând domeniului public al statului, ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de omul de afaceri Puiu Popoviciu.

“În condiţiile în care terenul respectiv (ferma Băneasa) se afla în proprietatea publică a statului, conform legii, nu putea să facă obiectul vreunei tranzacţii şi, în plus, a fost în mod vădit subevaluat. În momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, terenul a fost evaluat la valoarea de un dolar/mp, în timp ce valoarea de piaţă de la acea dată era de aproximativ 150 euro/mp. Terenul se situează în partea de nord a oraşului Bucureşti, se învecinează cu DN 1 Bucureşti – Ploieşti, iar pe acest teren s-au construit puncte de lucru şi sediile unor importante societăţi comerciale”, susţineau procurorii.

Conform DNA, Universitatea de Ştiinţe Agricole nu a avut niciun beneficiu în urma acestei asocieri, dimpotrivă, a pierdut suprafaţa de teren aferentă fermei Băneasa pe care o avea în administrare şi în exploatare.

“Ca urmare a eliberării titlului de proprietate pe suprafaţa de 224 ha, a fost cauzat statului un prejudiciu de 335.387.260 lei. Prejudiciul cauzat USAMV Bucureşti se ridică la suma de 619.472.218 lei şi se compune din valoarea terenurilor aportate prin subevaluare la capitalul social al SC Băneasa Investments SA şi din scoaterea din societate a sumelor de bani care fuseseră aportate la capitalul social, lipsind societatea de capital de lucru”, mai spuneau procurorii.

 

BVB | Știri BVB

OMV PETROM S.A. (SNP) (03/10/2022)

OMV Petrom si Complexul Energetic Oltenia investesc in energia fotovoltaica

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (30/09/2022)

Raport consolidat pentru semestrul I 2022

PATRIA BANK S.A. (PBK) (30/09/2022)

Modificari in conducerea societatii