Update articol:

Incendii în Australia – 24 de morţi, peste cinci milioane de hectare de teren distruse de flăcări, 500 de milioane de animale au murit arse (foto si video)

https://twitter.com/Babangiida1/status/1213749503058153474/photo/2 https://twitter.com/Babangiida1/status/1213749503058153474/photo/2
  • Premierul australian Scott Morrison a fost vizat duminică de critici virulente din partea pompierilor 

  • Gheţarii din Noua Zeelandă au căpătat o nuanţă maronie din cauza incendiilor din Australia

Incendiile de vegetaţie de o amploare şi o violenţă fără precedent care au devastat regiuni întregi din Australia s-au soldat cu 24 de morţi şi au provocat “pagube considerabile”, au anunţat duminică autorităţile australiene după o nouă zi marcată de condiţii meteorologice catastrofale, relatează AFP şi dpa. De asemenea, jumătate de miliard de animale au murit în incendiile care distrug Australia începând din luna septembrie până în prezent, anunță presa australiană. 

Toate cele şase state australiene şi un teritoriu au fost afectate de incendii şi peste 5 milioane de hectare de teren au fost distruse de flăcări.

Statele din sud-estul Australiei – New South Wales, Victoria şi South Australia – au fost cele mai afectate de condiţiile meteo extreme de sâmbătă, când în unele zone din Sydney s-au înregistrat temperaturi de 48 de grade Celsius, iar rafalele de vânt au atins 80 de kilometri pe oră.

“Ne aflăm pe un teritoriu necunoscut”, a declarat Gladys Berejiklian, premierul statului New South Wales.

“Nu putem pretinde că este ceva ce am experimentat deja. Nu este cazul”, a mai spus ea, adăugând că “mai multe sate care nu au cunoscut niciodată ameninţarea incendiilor de vegetaţie riscă să fie distruse complet”.

În sud-estul Australiei, regiunea cea mai populată a insulei, a fost decretată stare de urgenţă, iar vineri s-a dat ordin de evacuare pentru 100.000 de persoane în trei state.

În Sydney s-au înregistrat sâmbătă temperaturi record, cu 48,9 grade Celsius în Penrith, o suburbie în vestul oraşului.

Cel mai populat oraş al Australiei, cu peste cinci milioane de locuitori în zona metropolitană, este afectat de întreruperi de electricitate după ce două staţii au fost distruse de incendii, iar autorităţile le-au cerut oamenilor să restricţioneze consumul de curent electric.

La Canberra, mercurul termometrelor a atins 44 de grade, o temperatură fără precedent, potrivit unui purtător de cuvânt al serviciilor meteorologice australiene.

  • Gheţarii din Noua Zeelandă au căpătat o nuanţă maronie din cauza incendiilor din Australia

Fumul degajat de incendiile de vegetaţie din Australia a ajuns în Noua Zeelandă, situată la o distanţă de câteva mii de kilometri, iar gheţarii, care de obicei au culoarea albă, au prins o nuanţă caramel, potrivit serviciilor de meteorologie şi relatărilor de pe reţelele de socializare, informează AFP, citat de Agerpres.

Prezenţa fumului, însoţit de un miros înţepător, a fost remarcată pentru prima dată în această zonă miercuri dimineaţă. În anumite regiuni, soarele a fost văzut sub forma unui glob roşu sau auriu, în funcţie de grosimea norului toxic.

“Putem vedea foarte clar fumul care a parcurs circa 2.000 de kilometri traversând Marea Tasmaniei”, a precizat pe Twitter serviciul neo-zeelandez pentru previziuni meteo.

  • Premierul Scott Morrison, criticat de pompieri

Premierul australian Scott Morrison a fost vizat duminică de critici virulente din partea pompierilor pentru modul în care a comunicat şi a gestionat criza, în timp ce incendiile de pădure au făcut deja 24 de morţi, între care şi trei pompieri, informează AFP.

Unul dintre aceştia, Paul Parker, 57 de ani, aflat la volanul unei autospeciale încetineşte văzând o cameră de televiziune, apoi se opreşte, insultându-l pe geam pe premierul conservator, de parcă acesta ar fi fost prezent. El a declarat duminică pentru AFP că se simte “absolut consternat” de guvern, “în special de Scott Morrison”.

Auzindu-l pe premier spunând că mii de pompieri voluntari voiau să fie pe teren pentru a se lupta cu flăcările, Parker a explodat într-un limbaj care trăda profunda sa mânie.

“Eşti un prost, amice”, a spus el, ca şi cum s-ar fi adresat premierului. “Vino pe teren să vezi ce îndurăm noi. Nu ai nicio idee despre asta, tipule. Guvernul nu are nicio idee!”, conform AFP. 

El a explicat că pompierii “îşi pun viaţa în joc” pentru a combate flăcările.

“Ceea ce ne place să facem, amice, ne pune viaţa în pericol”, a continuat el ironic. “Eu o fac pentru vecinii mei, pentru satul Nelligen, pentru australieni”.

“Nu o fac pentru Scott Morrison sau pentru orice nenorocit din guvern”, a mai spus acesta.

 

 

Şeful serviciilor rurale de pompieri din New South Wales, Shane Fitzsimmons, a criticat la rândul său comunicatul guvernului, declarându-se “foarte dezamăgit” că a aflat din presă decizia anunţată în ajun de Morrison de a chema 3.000 de rezervişti din armata pentru a-i ajuta pe pompieri.

Fitzsimmons a deplâns la postul de radio 2GB o lipsă a “celei mai elementare curtoazii profesionale”, în timp ce ziua de sâmbătă fusese “foarte, foarte încărcată” şi a afirmat că reacţia guvernului “nu este satisfăcătoare”.

În urmă cu câteva zile, un pompier a refuzat să strângă mâna premierului în cursul unei vizite pe teren.

Duminică, Morrison a respins criticile, afirmând că urgenţa pe moment era de a lupta împotriva incendiilor.

“Multe critici au fost lansate, dar trebuie să ne concentrăm pe riposta” faţă de incendii, a spus el. “Oamenii mi-au făcut reproşuri, au făcut reproşuri Verzilor şi nu mai ştiu cui… Nu ajută pe nimeni în acest moment”.

Morrison a fost foarte criticat de asemenea pentru faptul de a fi privilegiat foarte lucrativul sector al cărbunelui mai degrabă decât lupta împotriva încălzirii climatice, al cărei rol este scos în evidenţă în actuala criză a mediului. 

BVBStiri BVB

MedLife S.A. (M) (21/10/2020)

Decizii CA din data de 20 octombrie 2020

ARMATURA S.A. (ARM) (21/10/2020)

Convocare AGEA din 04.12.2020

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (21/10/2020)

Semnarea unui contract semnificativ - Equatorial Gaming

PROMATERIS S.A. (PPL) (21/10/2020)

Inregistrare membrii Consiliului de Administratie

PRIMARIA ORASULUI SIRET (SRE28) (21/10/2020)

Plata cuponului 23 si rambursare rata principal 22 & calcul rata dobanda pentru cuponul 24