Update articol:

India cere firmelor de stat să ia în considerare cumpărarea activelor petroliere rusești, participația BP la Rosneft şi participația Exxon în proiectul Sakhalin-1 

India Sursa foto: pixabay.com

Ministerul Petrolului și Gazelor Naturale (MoPNG) din India solicită corporațiilor de stat ale țării să evalueze achiziționarea pachetului de acțiuni deținut de BP la Rosneft, a informat The Economic Times. Autoritățile indiene au sugerat, de asemenea, ca ONGC Videsh să ia în considerare cumpărarea participației Exxon Mobil în proiectul Sakhalin-1.

Astfel, India le-a cerut companiilor energetice de stat să evalueze posibilitatea de a cumpăra pachetul de acțiuni al companiei petroliere BP în firma rusă Rosneft, lovită de sancțiuni, au declarat două persoane familiare cu chestiunea. BP a anunțat că renunță la pachetul de 19,75% din Rosneft.

Ministerul petrolului și-a transmis săptămâna trecută intenția către ONGC NSE, Videsh Ltd (OVL), Indian Oil Corp NSE, Bharat Petro Resources Ltd (BPRL), filiala lui Hindustan Petroleum Prize Petroleum Ltd, Oil India Ltd și GAIL NSE (India) Ltd, au spus sursele.

Companiile indiene și ministerul petrolului nu au răspuns la e-mailurile Reuters în care se solicitau comentarii.

În timp ce națiunile occidentale au impus sancțiuni împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina, India nu a condamnat în mod explicit acțiunile Moscovei.

Al treilea cel mai mare importator și consumator de petrol din lume, India importă aproximativ 85% din necesarul de petrol de 5 milioane de barili pe zi (bpd).

Apelul către companiile indiene de a analiza cumpărarea pachetului de acțiuni la Rosneft a venit după ce CEO-ul BP, Bernard Looney, s-a întâlnit cu ministrul indian al petrolului, Hardeep Singh Puri, în martie.

BP a refuzat să comenteze.

Ministerul Petrolului a cerut, de asemenea, OVL, filiala de investiții din străinătate a Oil and Natural Gas Corp, să ia în considerare cumpărarea unui pachet de 30% deținut de Exxon Mobile Corp, în proiectul Sakhalin 1 din Orientul Îndepărtat al Rusiei. Exxon este operatorul proiectului. OVL deține deja un pachet de 20% din proiect.

Exxon a declarat la 1 martie că va vinde active de aproximativ 4 miliarde de dolari și va întrerupe toate operațiunile în Rusia, inclusiv Sakhalin 1.

OVL deține, de asemenea, 26% din acțiunile Vankorneft, proprietarul zăcământului Venkor.

Separat, un consorțiu format din Oil India, IOC și BPRL, filiala de explorare a rafinariei de stat Bharat Petroleum Corp, deține un pachet de 23,9% din Vankorneft și un pachet de 29,9% din Taas-Yuryakh din Siberia de Est.

Una dintre surse a spus că companiile indiene speră să obțină participații în activele rusești la preţuri reduse, având în vedere riscul implicat, denumind tranzacțiile potențiale „vânzări în dificultate”.

O a doua sursă a spus că firmele indiene trebuie să studieze impactul sancțiunilor asupra investițiilor potențiale și să înceapă un proces de due dilligence.

„Teama este că această investiție ar putea rămâne blocată în Rusia, deoarece sancțiunile ne-ar putea împiedica să aducem petrol și gaze în India”, a spus sursa.

“Efortul nostru a fost să vedem cum putem stabiliza tranzacțiile economice, angajamentele economice cu Rusia în contextul actual… Există, desigur, constrângeri, există sancțiuni din partea unor țări și va trebui să trecem prin asta”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Indiei, Arindam Bagchi.

Exxon a declarat miercuri că unitatea sa din Rusia, Exxon Neftegas Ltd, a declarat forță majoră pentru operațiunile sale din Sakhalin-1 din cauza sancțiunilor impuse Rusiei, care au îngreunat tot mai mult transportul de țiței către clienți.

BVB | Știri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (27/09/2022)

Notificare - detineri > 5%

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/09/2022)

Nuclearelectrica SA si Nova Power & Gas SRL lanseaza RoPower Nuclear SA

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (27/09/2022)

Grupul Purcari achizitioneaza pachetul majoritar intr-o Crama din Bulgaria

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/09/2022)

Numire administratori provizorii