Update articol:

India și Uniunea Europeană au reînviat recent negocierile pentru un acord de liber schimb

India Sursa foto: pixabay.com
  • Într-o întorsătură uluitoare, India și Uniunea Europeană au reînviat recent negocierile pentru un acord de liber schimb, după ce discuțiile s-au oprit în urmă cu aproape un deceniu.

  • Presiunile geopolitice actuale par să fi forțat ambele părți să-și rezolve diferendele și să îşi dorească un acord comercial, deși decizia de a relua discuțiile a fost luată în urmă cu un an.

  • „Nu cred că aceste negocieri vor fi ușoare, nici măcar acum. Dar necesitatea poate fi mama inventiei. Există într-adevăr o urgență fără precedent pentru aprofundarea legăturilor India-UE”, a declarat Amrita Narlikar, profesor și președinte al Institutului German pentru Studii Globale și Zonale din Germania.

 

Într-o întorsătură uluitoare, India și Uniunea Europeană au reînviat recent negocierile pentru un acord de liber schimb, după ce discuțiile s-au oprit în urmă cu aproape un deceniu – iar observatorii spun că actualele discuţii sunt determinate de o  „urgență fără precedent”.

Preocupările geopolitice par să fi forțat ambele părți să-și rezolve diferendele și să urmărească un acord comercial, deși decizia de a relua discuțiile a fost luată în urmă cu un an.

„Nu cred că aceste negocieri vor fi ușoare, nici măcar acum. Dar necesitatea poate fi mama inventiei. Există într-adevăr o urgență fără precedent pentru aprofundarea legăturilor India-UE”, a declarat Amrita Narlikar, profesor și președinte al Institutului German pentru Studii Globale și Zonale (GIGA).

Proaspătul impuls se datorează în principal „avansului autoritar la granițele UE și Indiei”, a adăugat ea, referindu-se la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, care a adus amenințarea direct la granița Europei.

Pentru India, confruntările militare sunt din ce în ce mai mari cu China de-a lungul graniței lor comune, care au escaladat în 2020, când soldați din ambele părți s-au ciocnit și mai mult de o duzină au fost uciși.

„Seriozitatea noilor amenințări geoeconomice, care au implicat cel mai recent folosirea ca armă a aprovizionării cu energie și alimente, dezvăluie că avem nevoie de lanțuri valorice mai fiabile”, a declarat Narlikar, care este și membru de onoare al Colegiului Darwin de la Universitatea din Cambridge.

„Împărtășind valorile politice ale democrației și pluralismului, India și UE pot și ar trebui să investească într-un acord de liber schimb, nu numai pentru câștiguri comerciale, ci și pentru câștiguri de securitate”, a adăugat ea.

Se preconizează că acordul va dubla comerțul dintre India și UE în următorii cinci ani, de la o valoare estimată la 115 miliarde de dolari în 2021, potrivit Unității de Informații Economice.

Ministrul Indiei de Comerț și Industrie, Piyush Goyal, și vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, au relansat oficial negocierile de la Bruxelles în iunie.

„Amândoi partenerii reiau acum discuțiile despre acordul de liber schimb, după un interval de aproximativ nouă ani de când negocierile anterioare au fost întrerupte în 2013 din cauza diferenței în domeniul de aplicare și a așteptărilor de la acord”, a spus Ministerul Comerțului și Industriei din India.

Următoarea rundă de negocieri este programată să aibă loc la Bruxelles în septembrie. Prima rundă de discuții a avut loc între 27 iunie și 1 iulie la New Delhi.

Reuniunile la nivel înalt par să fi accelerat discuțiile și să fi contribuit la o foaie de parcurs mai clară pentru negocierile comerciale. În mai, premierul indian Narendra Modi a vizitat Germania, Danemarca și Franța, în timp ce președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut o călătorie la New Delhi în aprilie.

 

BVB | Știri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (27/09/2022)

Notificare - detineri > 5%

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/09/2022)

Nuclearelectrica SA si Nova Power & Gas SRL lanseaza RoPower Nuclear SA

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (27/09/2022)

Grupul Purcari achizitioneaza pachetul majoritar intr-o Crama din Bulgaria

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/09/2022)

Numire administratori provizorii