Update articol:

Indicele Democraţiei: România se află într-o democraţie defectuoasă

România se află într-o democraţie defectuoasă, potrivit Visual Capitalist, înregistrând o mică scădere faţă de 2006, de la un scor de 7,060 în 2006, la 6,490 în 2019, potrivit Indicelui Democraţiei.

Din 2006, scorul mediu global a scăzut de la 5,52 la 5,48, iar totalul țărilor clasificate cu democrație deplină a scăzut de la 26 la 22.

Din Norvegia până în Coreea de Nord, sistemele de guvernare diferă în întreaga lume, potrivit zerohedge.com. Dar, așa cum întreabă Iman Ghosh de la Visual Capitalist, lumea a devenit mai mult sau mai puțin liberă în ultimul deceniu?

Graficul arată modul în care nivelurile democrației din 167 de țări s-au schimbat din 2006. Datele originale provin din Indicele Democrației, care este compilat anual de către Economist Intelligence Unit.

Patru niveluri ale democrației

În primul rând, este important să înțelegem clasificările făcute de Indicele Democrației. Pe baza răspunsurilor la 60 de întrebări din procesul electoral al unei națiuni, libertățile civile, funcțiile guvernamentale, participarea politică și cultura politică, țărilor li se atribuie o serie de scoruri în Indexul Democrației.

Pe baza acestor scoruri, o națiune intră automat în unul dintre următoarele patru tipuri de guvernanță.

Un lucru care iese în evidență este că multe regimuri hibride și democrații defecte sunt, de asemenea, considerate piețe emergente cu potențial ridicat, dar sunt ținute pe loc de instabilitatea lor politică.

Îmbunătățiri notabile

În ultima perioadă, demonstrațiile publice au dus la îmbunătăţirea scorurilor Indicelui Democrației și a modificărilor clasificărilor de guvernanță.

Algeria a trecut de la regim autoritar la regim hibrid în 2019, singura țară din regiunea arabă care a făcut acest pas în index. Acest lucru a venit după proteste susținute împotriva președintelui anterior, Abdelaziz Bouteflika – care a fost în funcție timp de 20 de ani.

Chile a făcut şi ea paşi spre democraţie. După o creștere a amplorii tulburărilor clasei de mijloc din cauza inegalităților și a politicilor neloiale la sfârșitul anului 2019, s-a ajuns de la o democrație «defectuoasă» la deplină.

SUA au una dintre cele mai vechi democrații din lume. Cu toate acestea, SUA au fost retrogradate de la o democrație completă la o democrație defectuoasă începând cu indicele din 2016, un statut care „se clătină” de atunci, conform raportului din acel an.

Venezuela a intrat într-un regim autoritar în 2017 și nu pare să se îmbunătățească în curând. S-a descoperit că statul folosește pandemia COVID-19 ca scuză pentru a combate orice disidență împotriva guvernului.

Schimbarea globală a nivelurilor democrației

Una peste alta, scorul mediu al democrației globale la nivel mondial este la 5,48 în 2019, deși este clar că anumite țări atrag această valoare spre extremele opuse.

Coreea de Nord, un regim autoritar cu un scor de 1,08, a rămas în mod constant una dintre țările cu rangul cel mai scăzut din index. Între timp, Norvegia își menține în mod constant șirul de scoruri ridicate, 9,87 fiind cel mai bun exemplu de democrație deplină în 2019.

BVBStiri BVB

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (18/06/2021)

Reziliere Contract CTE Iernut

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (18/06/2021)

Convocare AGEA pentru data de 11 august 2021

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (18/06/2021)

Actualizarea politicii de remunerare a actionarilor

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (18/06/2021)

Alocare actiuni SOP2019 - persoane cu responsabilitati de conducere

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (18/06/2021)

Autorizare membru al Consiliului de Administratie