Update articol:
Dezbatere AAF-BVB:

Industria fondurilor de investiții marchează noi maxime istorice în trimestrul al treilea. Acțiunile, motor de creștere în 2021

Piața fondurilor de investiții a înregistrat noi maxime istorice în perioada iulie-septembrie 2021, atât în ceea ce privește valoarea activelor administrate cât și numărul de investitori iar investițiile în acțiuni au fost pariul câștigător în acest an, pe fondul revenirii spectaculoase a piețelor. Sunt doar două dintre concluziile dezbaterii cu tema ”Acțiunile, motor de creștere pentru industria fondurilor în 2021”, organizată, marți, de Asociația Administratorilor de Fonduri – AAF și de Bursa de Valori București. Totodată, în opinia reprezentanților fondurilor de investiții în acțiuni prezenți la dezbatere, pentru protejarea economiilor, investițiile în acțiuni sunt soluția cea mai bună și în perioada inflaționistă care se prefigurează.

În trimestrul al treilea al anului, valoarea activelor administrate de fondurile de investiții din România a înregistrat un plus de 24% față de luna septembrie a anului trecut, atingând un nou maxim istoric. De asemenea, numărul de investitori a ajuns la un record de 525.000, o creștere tot de 24% în ultimele 12 luni.

Pe segmentul fondurilor deschise de investiţii, cele care se adresează în principal investitorilor de retail, în ultimul trimestru am avut o evoluţie pozitivă, în trend cu performanţele de la începutul anului. Avem o creştere a nivelului activelor de 23%, față de septembrie 2020. Pe categorii, avem o creştere a nivelului activelor fondurilor de obligațiuni cu 12%, a activele fondurilor diversificate cu 74%, iar fondurile de acțiuni au cunoscut practic o dublare (creștere cu 102%) în ultimele 12 luni”, a declarat Jan Pricop, director executiv al AAF, în cadrul dezbaterii organizate la Bursa de Valori București (BVB).

Potrivit acestuia, în ultimii 10 ani, industria fondurilor de investiții a înregistrat o creştere a activelor nete administrate de aproximativ 3,4 ori, fiind totodată optimist cu privire la continuarea acestui trend, de noi maxime istorice.

Acțiunile, cea mai bună investiție în perioade inflaționiste

Reprezentanții fondurilor de investiții în acțiuni prezenți la dezbatere au spus că acțiunile au fost motorul de creștere a industriei fondurilor de investiții în acest an iar pentru perioada inflaționistă care va urma, acestea continuă să fie cea mai bună clasă de active în care investitorii își pot păstra banii.

Ecaterina Biriș, Portfolio Manager NN Investment Partners, a atras atenția că, deși urmează o perioadă în care inflația va crește, aceasta va fi o consecință a creșterii economice, lucru benefic pentru cei care investesc în acțiuni.

Aurel Bernat, CEO BT Asset Management, a explicat că în această perioadă de creștere a prețurilor, care are ca efect scăderea puterii de cumpărare, cel mai neinspirat ar fi ca oamenii să-și păstreze banii cash, în depozite.

În anii ’90 am avut o inflaţie galopantă şi am văzut ce se poate întâmpla, motiv pentru care n-aş îndruma pe nimeni să rămână pe poziţii semnificative de cash. Este primul lucru pe care l-aş menţiona în condiţiile în care se economiseşte în continuare mult în România, cu excepţia ultimei luni, în care am văzut o scădere a economisirii în depozite bancare în lei, înregistrându-se o creştere în segmentul euro. […] Aş enunţa apoi principiile lichidităţii şi diversificării. Cred cu tărie că tot mai mulţi români ar trebui să meargă către bursa locală sau către cele internaţionale. Lichiditatea este principala caracteristică a fondurilor de investiţii şi este important ca fiecare să se protejeze, ştiind că banii lui produc. Inflația este bună dacă nu este scăpată de sub control, dar n-aș rămane pe cash, pentru că cel mai rău este să ai banii în buzunar, în loc să ai investiții în diferite fonduri”, a explicat Aurel Bernat. CEO-ul BT Asset Management a argumentat că în timp ce inflația anuală se îndreaptă spre 6-7%, dobânda la depozite este de 2-3%, deci clar real negativă.

Potrivit lui Adrian Cojocar, CFA, Deputy CEO, Patria Asset Management, ”acțiunile sunt favorizate în perioadele inflaționiste, mai ales pe fondul unor dobânzi real negative așa cum avem în prezent, respectiv, dobânzi care se situează sub nivelul inflației, iar companiile cele mai bune în care se poate investi sunt cele care reușesc să transfere ușor costurile în creștere către consumatori”.

Pe lângă acțiuni, Dragoș Manolescu, CFA, Deputy CEO OTP Asset Management, adaugă și imobiliarele (fondurile care investesc în REITs) ca fiind o clasă de active care pot proteja împotriva majorării prețurilor, real-estate-ul fiind un domeniu care tinde să țină pasul cu creșterea inflației.

Diversificarea, cheia câștigurilor din acțiuni

Performanțele din acest an ale fondurilor locale de acțiuni au venit atât dintr-o diversificare adecvată, dar și dintr-o expunere mai ridicată pe anumite sectoare de activitate care au avut evoluții foarte bune în perioada pandemică.

Noi administrăm un fond care ne permite să ne supra-expunem pe companii pe care le considerăm câștigătoare, iar pe BVB există companii foarte bune din sectorul energetic, medical, materiale de construcții sau bancar. Expunerea pe acțiuni la BVB a fost mare, undeva la 65-99%, dar am căutat și în afara României companii care pot transfera în prețuri inflația la nivel global, ceea ce ne-a ajutat la nivelul performanței. Lichiditatea este de asemenea foarte importantă, am făcut investiții în companii pe care să le putem lichida foarte repede”, a explicat Dragoș Manolescu, Deputy CEO OTP Asset Management.

Cum depășim criza energetică

Referitor la criza energetică pe care o traversează și România, dar și întreaga lume, în ultima perioadă, reprezentanții fondurilor de investiții au spus că și-au adaptat portofoliile, căutând astfel să contracareze eventuale pierderi care pot apărea pe bursă. Totodată, aceștia consideră că piețele financiare se echilibrează întodeauna după șocuri, așa cum ne arată istoria recentă, astfel că situația actuală va fi depășită într-un orizont mai scurt sau mai lung de timp.

Totodată, pe piața locală sunt listate la bursă companii energetice solide din economia reală, care performează bine și care au adus creșteri importante investitorilor în ultima perioadă. Fondurile de acțiuni au fost câștigătoarele perioadei, iar reprezentanții acestora se declară multumiți de nivelurile la care au ajuns performanțele acestora.

 Apetitul pentru investiții în acțiuni va continua și în 2022

În acest an, investitorii au manifestat un apetit mai mare pentru investițiile în acțiuni, chiar și pe un fond de volatilitate crescută, preferință pentru piața locală, pe care o înțeleg mai bine, dar și o oarecare tendință, incipientă, într-adevăr, către investiții sustenabile, nu numai către randamente bune. Chiar dacă 2021 a fost un an bun pentru investițiile în acțiuni, România este încă departe de media europeană. Astfel, dacă un austriac investește lunar 200 de euro pe lună – ceea ce înseamnă 10% din venitul mediu lunar, un român ar trebui să pună deoparte 350-500 de lei lunar. Pentru 2022, specialiștii din domeniu consideră că trendul de migrare a investitorilor către acțiuni va continua, chiar dacă performanțele pieței nu vor mai fi, probabil, la fel de bune ca în acest an.

Ce s-a întâmplat în ultimul an este extraordinar de greu de crezut că se va mai repeta, dar acțiunile vor arăta mereu mai bine, mai ales pe un fond de inflație ridicată. Încurajăm investitorii să aibă diversificare și să aloce mai multe fonduri acțiunilor. Poate că randamentele viitoare nu vor mai fi la fel de mari, dar dacă avem creștere economică, vom avea și creștere a acțiunilor, care sunt principala țintă de alocare a fondurilor”, a precizat Alexandru Combei, Investment Director BRD Asset Management.

BVB | Știri BVB

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (07/12/2021)

Tarife reglementate aplicabile de la 01 ianuarie 2022

PREBET SA AIUD (PREB) (07/12/2021)

Numire administratori provizorii si Convocare AGA O & E 12/13 Ianuarie 2022