- Din 2020 și până în prezent, ASF a întreprins 17 acțiuni de control (periodic, inopinat și permanent) în urma cărora s-au aplicat 26 sancțiuni, cu amenzi în valoare totală de 16.059.898 lei, după cum arată datele publicate pe site-ul ASF, citate de capital.ro
Instanța a dat, în februarie, două sentințe favorabile ASF, în procese cu Euroins și cu Basgan Cristiana, un membru al Consiliului de Administrație al societății de asigurări, privind anularea sau reducerea unor sancțiuni date de supraveghetor. Euroins, ca lider al pieței RCA, gestionează anual între 250.000 și 300.000 de daune din accidente rutiere.
Astfel, Curtea de Apel București a pronunțat, în luna februarie, o soluție favorabilă ASF, în contradictoriu cu Societatea Euroins România Asigurare Reasigurare SA, respingând cererea de chemare în judecată a instituției, ca neîntemeiată. Decizia are drept de recurs.
În acest proces, Euroins a cerut, printre altele, anularea unei decizii ASF din 9 martie 2022 privind sancționarea societății cu amendă în cuantum de 422.600 lei, reducerea sancțiunii amenzii sau înlocuirea sancțiunii amenzii cu avertisment. Decizia poate fi consultată aici.
Tot în februarie, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat, definitiv, o soluție favorabilă ASF, în contradictoriu cu un membru CA al Euroins, doamna Basgan Cristiana, privind anularea unei sancțiuni.
„Respinge recursul formulat de reclamanta Basgan Cristiana Viorela împotriva Sentinţei civile nr. 336 din 17 martie 2021 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. (…)”, se arată în decizia ICCJ.
Basgan Cristiana a făcut un recurs împotriva unei sentinței civile, prin care Curtea de Apel București a respins, ca neîntemeiată, cererea de anulare a unei Decizii ASF privind sancționarea cu avertisment scris și interzicerea dreptului de a ocupa funcții care necesită aprobarea ASF pe o perioadă de 5 ani. Decizia poate fi consultată aici.
În ultimi ani, Euroins a fost supravegheată intens de ASF, instituția dând zeci de sancțiuni, fiind găsite abateri precum întârzieri la plată, plăți parțiale, refuzul de a plăti daunele și de a furniza documente echipelor de control ale ASF.
Potrivit datelor ASF, citate de capital.ro, Euroins a fost controlat de 17 ori în ultimii trei ani. Actualul director general al firmei a fost sancționat de patru ori, în principal pentru că nu a furnizat la timp documente solicitate de ASF.