Update articol:

Instanța a dat, în februarie, două sentințe favorabile ASF, în procese cu Euroins și cu un membru al Consiliului de Administrație al Euroins

  • Din 2020 și până în prezent, ASF a întreprins 17 acțiuni de control (periodic, inopinat și permanent) în urma cărora s-au aplicat 26 sancțiuni, cu amenzi în valoare totală de 16.059.898 lei, după cum arată datele publicate pe site-ul ASF, citate de capital.ro

Instanța a dat, în februarie, două sentințe favorabile ASF, în procese cu Euroins și cu Basgan Cristiana, un membru al Consiliului de Administrație al societății de asigurări, privind anularea sau reducerea unor sancțiuni  date de supraveghetor. Euroins, ca lider al pieței RCA, gestionează anual între 250.000 și 300.000 de daune din accidente rutiere. 

Astfel, Curtea de Apel București a pronunțat, în luna februarie, o soluție favorabilă ASF, în contradictoriu cu Societatea Euroins România Asigurare Reasigurare SA, respingând cererea de chemare în judecată a instituției, ca neîntemeiată. Decizia are drept de recurs.

În acest proces, Euroins a cerut, printre altele, anularea unei decizii ASF  din 9 martie 2022 privind sancționarea societății cu amendă în cuantum de 422.600 lei, reducerea sancțiunii amenzii sau înlocuirea sancțiunii amenzii cu avertisment. Decizia poate fi consultată aici.

Tot în februarie,  Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat, definitiv, o soluție favorabilă ASF, în contradictoriu cu un membru CA al Euroins,  doamna Basgan Cristiana, privind anularea unei sancțiuni.

„Respinge recursul formulat de reclamanta Basgan Cristiana Viorela împotriva Sentinţei civile nr. 336 din 17 martie 2021 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. (…)”, se arată în decizia ICCJ.

Basgan Cristiana a făcut un recurs împotriva unei sentinței civile, prin care Curtea de Apel București a respins, ca neîntemeiată, cererea de anulare a unei Decizii ASF privind sancționarea cu avertisment scris și interzicerea dreptului de a ocupa funcții care necesită aprobarea ASF pe o perioadă de 5 ani. Decizia poate fi consultată aici. 

În ultimi ani, Euroins a fost supravegheată intens de ASF, instituția dând zeci de sancțiuni, fiind găsite abateri precum întârzieri la plată, plăți parțiale, refuzul de a plăti daunele și de a furniza documente echipelor de control ale ASF.

Potrivit datelor ASF, citate de capital.ro,  Euroins  a fost controlat de 17 ori în ultimii trei ani. Actualul director general al firmei a fost sancționat de patru ori, în principal pentru că nu a furnizat la timp documente solicitate de ASF.

Societatea Euroins și conducătorii săi au încasat amenzi totale de peste 16 milioane de lei în ultimii trei ani, mai scrie capital.ro,  precizând că cele 26 de amenzi sunt rezultatul a 17 acțiuni de control, care au vizat toate aspectele activității Euroins, de la indicatorii de solvabilitate și lichiditate până la modul în care gestionează și plătește daunele din RCA.
Capital.ro mai scrie că actualul CEO al societății, Tanja Blatnik, a fost sancționată cu amendă în patru rânduri, pentru că nu au fost furnizate la timp documente solicitate de ASF, iar Mihnea Tobescu, fost CEO al Euroins, a fost și el sancționat cu retrgerea autorizației de conducător executiv. Tobescu a primit și o amendă de un milion de lei. Aceeași sancțiune a fost aplicată și Milenei Guenceva, fost director adjunct Euroins.  Tanja Blatnik, actualul CEO a primit amenzi în valoare totală de 410.000 de lei, aferente unui număr de patru sancțiuni. Trei dintre cele patru decizii au fost deja confirmate pe fond de instanțe, potrivit capital.ro. 
Sancțiunile aplicate de ASF au fost confirmate și de instanțele de judecată, unele deocamdată doar pe fond, altele definitiv. În perioada 2020- 2023, Autoritatea a beneficiat de 35 de decizii favorabile. În majoritatea cauzelor Euroins a cerut suspendarea și anularea sancțiunilor aplicate de ASF. Inclusiv în cazul impunerii planurilor de redresare, Autoritatea a avut câștig de cauză, mai scrie capital.ro. 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (19/07/2024)

Deconectarea automata a Unitatii 1 CNE Cernavoda

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (19/07/2024)

Incheiere act aditional la contractul de finantare cu Raiffeisen Bank

AAGES S.A. (AAG) (19/07/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014