Update articol:

Institutul ”Horia Hulubei” şi Laboratorul SLAC de la Universitatea Stanford vor colabora pentru dezvoltarea Laserului de la Măgurele

Guvernul va aproba, printr-un memorandum, colaborarea între Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară ‘Horia Hulubei’ şi Laboratorul SLAC de la Universitatea Stanford din Statele Unite ale Americii pentru dezvoltarea Laserului de la Măgurele.

Memorandumul a fost propus de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

“Nu vorbim de orice proiect de cercetare-dezvoltare şi vorbim de proiectul continuării şi dezvoltării Laserului de mare putere de la Măgurele. (…) În sensul acesta, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară ‘Horia Hulubei’ va intra într-o colaborare cu un institut de prestigiu internaţional, este vorba de Laboratorul SLAC de la Universitatea Stanford. (…) Este un moment foarte important pentru cercetarea şi dezvoltarea din România, este asocierea prin formalizarea unei colaborări la acest nivel pentru Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară de la Măgurele. (…) Practic, prin ceea ce aprobăm astăzi asigurăm continuarea şi finalizarea proiectului şi asigurăm o perspectivă cercetării nu numai la nivel naţional, ci cercetării la nivel internaţional”, a declarat, miercuri, premierul Nicolae Ciucă.

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a punctat importanţa acestei colaborări:

“O zi specială azi. Sunt onorat să vă anunț încheierea unui acord istoric între Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH) și SLAC, celebrul laborator al Departamentului Energiei din Statele Unite ale Americii, din cadrul Universității Stanford. SLAC este un adevărat templu al științei de nivel de cel mai înalt nivel în accelerarea electronilor și fotonica nucleară. Practic, experții de la Stanford vor pune umărul la dezvoltarea laserului de mare putere de la Măgurele.

Am muncit la acest acord de peste șase luni de zile: două vizite de lucru la Washington și la Stanford, zeci de teleconferințe și e-mailuri, discuții și negocieri complexe. Momentul de astăzi înseamnă trei lucruri:
1. O recunoaștere a excelenței cercetării românești, care stă alături de un institut de top la nivel mondial. Și implicit o recunoaștere a potențialului proiectului ELI-NP, care poate schimba viitorul omenirii prin descoperirile de aici.
2. O nouă expresie a parteneriatului strategic România-SUA, pe componenta de cercetare, complementară componentelor de securitate și dezvoltare economică. Și la fel de importantă, mai ales la un asemenea nivel.
3. Nu în ultimul rând, implicarea SLAC asigură cea mai bună perspectivă pentru avansarea sistemului gama cu energie variabilă, parte din proiectul ELI-NP, laserul de mare putere de la Măgurele.

Ca absolvent al Universității Stanford, sunt cu atât mai mândru după ziua de astăzi. A contat și implicarea unor români străluciți care sunt încă la Stanford, cu o mențiune specială pentru Sevda Memet, care a ținut un contact permanent cu echipa de conducere a SLAC. Mulțumesc pentru susținerea constantă a proiectului domnului Prim-Ministru Nicolae Ciucă și tuturor celor care au contribuit la acest pas: ministerul afacerilor externe și domnului Ambasador Andrei Muraru, ministerul energiei, echipele IFIN-HH și ELI-NP, echipa MCID”.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (18/03/2025)

Convocare AGA Anuala 24(25).04.2025

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (18/03/2025)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 10-13.03.2025 si finalizare etapa 2