Update articol:

Insulele Cayman şi SUA detronează Elveţia în clasamentul opacităţii financiare

pixabay.com pixabay.com
  • În Insulele Cayman sunt peste 100.000 de companii, un număr mai mare decât populaţia locală

 

Insulele Cayman (un teritoriu britanic autonom) şi SUA sunt ţările cele mai complice la evaziunea fiscală în clasamentul privind opacitatea financiară a statelor, publicat marţi de ONG-ul britanic Tax justice network (TJN), informează AFP, citată de Agerpres.

Elveţia ocupă “cea mai slabă poziţie” de la crearea, în 2011, a acestui indice care evaluează fiecare ţară “în funcţie de intensitatea cu care sistemele juridice şi financiare din acea ţară permit indivizilor bogaţi şi infractorilor să îşi ascundă şi să îşi spele banii”, subliniază ONG-ul.

Cu toate acestea, ţara cantoanelor “şi-a redus cu 12% oferta de opacitate financiară” şi a cedat poziţia de lider mondial Insulelor Cayman, care şi-au majorat oferta de opacitate financiară cu 24%, a subliniat Tax justice network (TJN). ONG-ul subliniază că în Insulele Cayman sunt peste 100.000 de companii, un număr mai mare decât populaţia locală.

Publicarea acestui clasament a venit în aceeaşi zi în care Uniunea Europeană a anunţat că a adăugat Insulele Cayman pe lista sa neagră a paradisurilor fiscale.

Indicele elaborat de Tax justice network (TJN) clasează sistemul juridic şi financiar din fiecare ţară în funcţie de opacitatea sa şi adaugă volumul activităţilor financiare derulate de non-rezidenţi în interiorul acelei ţări.

Cel de-al doilea loc în acest clasament revine SUA, care potrivit Tax justice network (TJN) şi-au majorat “oferta de opacitate financiară cu 15%”.

Tax justice network (TJN) subliniază că cea mai mare putere economică a lumii nu a aderat nici până în prezent la schimbul automat de informaţii negociat sub egida Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) şi care funcţionează din 2018. În perioada administraţiei Obama, Washingtonul a pus la punct propriul său sistem, denumit Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA), care însă nu obligă SUA să ofere informaţii la schimb ţărilor care le furnizează informaţii.

La nivel general însă, ONG-ul constată că opacitatea financiară s-a diminuat la nivel mondial “graţie progreselor recente în materie de transparenţă” dar subliniază că statele membre ale OECD, un organism care regrupează cele mai bogate state ale planetei, concentrează aproape jumătate (49%) din întreaga opacitate financiară mondială.

Fiscalitate: Consiliul European revizuiește lista UE a jurisdicțiilor necooperante şi adaugă Insulele Cayman, Palau, Panama, Seychelles

 

BVBStiri BVB

MedLife S.A. (M) (27/03/2020)

Lansare laborator RT PCR; actualizare informare privind caz pozitiv COVID-19

VRANCART SA (VNC) (27/03/2020)

Comunicat - Masuri Covid-19

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/03/2020)

Suspendare temporara procedura de selectie si numire Director Financiar provizor

MECANICA FINA SA (MECE) (27/03/2020)

Raport auditor - art. 82, Legea 24/2017 - SEM. 2 2019