Update articol:

Întâlnire Putin-Xi cu ocazia summitului OCS de săptămâna viitoare de la Samarkand

Vladimir Putin Xi Jinping Sursa foto: en.kremlin.ru

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său chinez Xi Jinping se vor întâlni cu ocazia unui summit regional ce va avea loc la Samarkand, în Uzbekistan, în zilele de 15 şi 16 septembrie, a anunţat miercuri diplomaţia rusă, transmite AFP, potrivit Agerpres.

‘În mai puţin de zece zile, o nouă întâlnire a conducătorilor noştri (Vladimir Putin şi Xi Jinping) va avea loc la summitul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai’ (OCS), a indicat ambasadorul Rusiei la Beijing, Andrei Denisov, citat de agenţiile RIA Şi TASS.

OCS, înfiinţată drept contrapondere la influenţa occidentală, reuneşte China, Rusia, patru ţări din Asia Centrală (Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan şi Uzbekistan), India şi Pakistan.

‘Acest summit promite să fie interesant, pentru că va fi primul summit adevărat (cu prezenţă fizică, n.red.) de după pandemie’, a mai spus diplomatul rus.

Beijingul nu a anunţat deocamdată deplasarea preşedintelui chinez, care nu a mai ieşit din ţară din 2020 de la debutul pandemiei de COVID-19.

Putin şi Xi s-au întâlnit la începutul lunii februarie în China, cu câteva săptămâni înaintea ofensivei ruse în Ucraina. Moscova şi Beijingul au semnat atunci o declaraţie comună prin care chemau la o ‘nouă eră’ în relaţiile internaţionale, precum şi la încheierea hegemoniei americane, şi denunţau rolul alianţelor militare occidentale NATO şi AUKUS (Australia, Marea Britanie şi SUA).

De la declanşarea invaziei în Ucraina, Beijingul şi-a afişat sprijinul faţă de Rusia, lovită din toate părţile de sancţiunile occidentale. Moscova, în căutare de sprijin, de debuşee şi de furnizori, declară la rândul său că se întoarce spre Asia.

Miercuri, Putin a salutat ‘rolul în creştere’ al regiunii Asia-Pacific în afacerile globale în faţa unui Occident în declin, şi a susţinut că este ‘imposibil’ ca Rusia să fie izolată.

BVB | Știri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (29/09/2022)

Notificare - tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (29/09/2022)

Notificare prag detineri/vot <5%

Erste Group Bank AG (EBS) (29/09/2022)

Notificare - detineri > 5%

PROMATERIS S.A. (PPL) (29/09/2022)

Modificari in structura actionariatului

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (29/09/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)