Update articol:

International Mountain Rescue Race, cea mai mare întrunire profesională internațională a salvatorilor montani – pentru prima dată în România; Salvatorii montani din țara noastră folosesc, în misiuni, drone de ultimă generație, oferite de Vodafone România

International Mountain Rescue Race Salvamont Vodafone

*156 de salvatori montani, 36 de echipe, 9 țări în cea mai mare întrutinere profesională a celor mai buni salvamontiști din Europad

International Mountain Rescue Race, cea mai mare întrunire profesională internațională a salvatorilor montani, a avut loc pentru prima dată, în România, la Rânca-Gorj, în perioada 21-23 martie. Aceasta competiție și-a propus să testeze și să pună în valoare activitatea de salvare montană și să testeze capacitatea de intervenție operativă a echipelor de salvamontiști, competiția fiind o resursă în care schimbul de informație si experiență profesională le-a permis salvatorilor montani să învețe din specificul altor țări, dobândind în final abilități care le permit să intervină și mai rapid în intervențiile contracronometru de căutare și salvare în mediul alpin.

International Mountain Rescue Race Salvamont Vodafone drona

În total, 156 de salvatori montani reprezentând 36 de echipe din 9 țări și-au demonstrat abilitățile de căutare-salvare în cadrul probelor specifice misiunilor montane, unde cunoștințele profesionale au contat în proporție de 75%, iar aptitudinile sportive în proporție de 25%. Echipele de concurs au fost formate din 4 salvatori montani atestați, care, în formație de 2, 3 sau 4 (în funcție de specificul fiecărei probe) au avut de parcurs mai multe etape.

Competiția a debutat cu o probă surpriză, în care salvatori din țări diferite au format echipe unice pentru a simula salvarea unor persoane căzute de la mare înălțime, de pe versanți, într-o zonă greu accesibilă. Misiunea a scos în evidență capabilitatea salvatori montani de adaptare la situații unice, în care membrii echipei vorbesc limbi diferite, dar acest impediment nu a afectat acțiunea de recuperare și salvare a victimelor.

International Mountain Rescue Race Salvamont Vodafone

A urmat proba în care echipele au primit o misiune care simula activitatea de zi cu zi a salvatorilor montani: căutare și salvare, orientare după GPS și coordonate, ascensiune pe plan înclinat la colțari si piolet, o secțiune de coborâre în rapel, toate pentru găsirea unei victime. Ulterior, echipele au fost nevoite să demonstreze maximă concentrare și adaptare imediată pentru găsirea unei victime surprinse de o avalanșă, căutarea și salvarea persoanei dispărute fiind realizată cu ajutorul sistemelor cu DVA, RECCO și câini de căutare-salvare. Din perspectivă medicală, salvamontiștii au trebuit să acorde primul ajutor pentru una sau mai multe afecțiuni și să coboare un accidentat cu targa de transport pe pârtii de schi.

Sabin Cornoiu, președintele Salvamont România, a declarat: „Scenariul probelor a pornit de la primirea unui apel cu detaliile unde s-a produs evenimentul. Ulterior, echipele din competiție sau, cum ar trebui numiți după cursa de astăzi – cei mai buni salvamontiști din Europa, au trebuit să își demonstreze priceperea. Competiția noastră nu oferă premii, ci șansa ca aceste echipe să își impărtășească experiența, beneficiul final scurtarea timpilor de intervenție și confirmarea că toți iubitorii muntelui sunt pe mâini bune. În misiunea lor de zi cu zi, echipele din România au un avantaj unic la nivel european – folosirea tehnologiei pentru a salva vieți, mai precis dronele oferite de Vodafone România pentru a scurta timpul necesar misiunilor de căutare-salvare. Îi felicit pe toți cei înscriși în competiție, le mulțumesc tuturor sponsorilor care au fost alături de noi și sper să ne revedem anul viitor într-o formulă chiar mai extinsă decât cea de acum.”

International Mountain Rescue Race Salvamont Vodafone salvare

IMRRR își propune să devină un reper internațional în organizarea de evenimente profesionale dedicate salvatorilor montani din Europa si nu numai. Principalul organizator al competiției este Salvamont România, cu sprijinul autorităților locale.
Salvamont România a fost premiată în 2022 în cadrul mai multor competiții internaționale – printre care Conferința mondială de salvare cu drone – pentru că folosește un sistem unic de intervenție bazată pe tehnologie și dronele Vodafone. Aceasta tehnologie este folosită pentru găsirea victimelor – dronele capturează imagini, geolocalizează şi analizează cu ajutorul inteligenţei artificiale, folosind rețeaua Vodafone.

 

România se situează în topul 10 al țărilor europene cu cel mai mare risc de avalanșă, anual înregistrându-se în medie aproape trei decese ca urmare a avalanșelor montane, iar în fiecare zi peste 600 de salvamontiști români sunt la datorie. Doar în primele două luni ale anului 2023 au fost salvate peste 2700 de persoane care se aflau în pericol, mai mult de o tremie dintre acestea necesitând îngrijiri medicale.
În prezent, Dispeceratul Național Salvamont-Vodafone primește peste 14.000 de apeluri anual, dintre care peste 6.000 sunt despre victime ale unor accidente montane.

Vodafone și Fundația Vodafone sunt parteneri ai Salvamont încă din anul 2004. Întregul dispecerat al Salvamont România si aplicatia Salvamont, disponibilă gratuit în Google Store și Apple Store, se bazează pe infrastructura Vodafone.

International Mountain Rescue Race Salvamont Vodafone

Despre Salvamont
Începând cu anul 1969, activitatea de salvare montană a fost legiferată sub denumirea oficială de SALVAMONT, inițial ca echipe de salvare montană în cadrul Consiliilor Populare, iar ulterior ca structuri de servicii publice de interes județean sau local, în cadrul Consiliilor Județene sau Locale.

În România sunt înființate 26 de Servicii Publice Județene Salvamont și 18 Servicii Publice Locale Salvamont (înființate în localitățile cu aflux foarte mare de turiști), structuri în cadrul cărora activează un număr de aproximativ 300 de salvatori montani angajați și circa 500 de salvatori montani voluntari, toți cu același tip de pregătire profesională, certificată și reatestată la fiecare 3 ani. În 14 din cele 26 de Servicii Publice Județene Salvamont, pe fondul specificului zonei montane, este organizată și structura SALVASPEO, cu atribuții de prevenire și de intervenție în cazul accidentelor produse în mediul subteran speologic.

În contextul legislației naționale specifice, structurile Salvamont sunt coordonate administrativ de către Consiliile Județene, respectiv Locale care le-au înființat, operativ de către Departamentul pentru Situații de Urgență al MAI, iar metodologic, dpdv. emitere norme tehnice, formare profesională, atestare și reatestare salvatori, acreditare ca structură de salvare montană și certificare a capacității de intervenție, acreditare ca furnizor de formare profesională de către Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România, asociație de utilitate publică și Autoritate Competentă în formarea profesională a salvatorilor montani.

Salvatorii montani sunt reuniți în cadrul Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România, organizație profesională, asociație de utilitate publică, desemnată prin H.G.77/2003 să coordoneze dpdv. tehnic activitatea de salvare montană, de a emite norme tehnice obligatorii pentru activitatea de salvare montană și de a organiza formele de pregătire, atestare și reatestare a salvatorilor montani. În baza legii 200/2004, Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România este desemnată Autoritate Competentă în formarea profesională a salvatorilor montani înscrisă, în baza obligațiilor ce îi revin, în Rețeaua Autorităților Competente din România și în cea a Uniunii Europene (IMI PQ NET).

Salvamont Romania este membru de cel mai inalt grad in cele trei mari comitete mondiale de salvare , CISA IKAR – Comitetul International de Salvare montana, FIPS – Federatia Internationala a Patrulelor de schi si IEDO – Organizatia Internationala a Salvatorilor cu drone.

BVB | Știri BVB

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (02/06/2023)

Fitch confirma Ratingul BBB- cu perspectiva stabila

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (02/06/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni detinut la IAMU S.A.

Banca Transilvania TURBO LONG 10/1.77/1.82 (EBTLVTL19) (02/06/2023)

Notificare Erste Group Bank AG - EBTLVTL19 este sold-out