• “Singurul sistem economic care a scos lumea din sărăcie, care a produs miliarde de dolari beneficii și a avut cel mai mare succes este piața liberă și democratică”
• “Taxele ucid prosperitatea și economia”
• “În SUA, guvernul lucrează pentru cetățean. În România, nu cred că este aceeași înțelegere fundamentală că Guvernul lucrează pentru fiecare cetățean român. Rămășițele comuniste sunt că cetățenii lucrează pentru Guvern”
Interviu cu domnul Adrian Zuckerman, fost ambasador al SUA în România
Reporter: Excelenţa Voastră, cum apreciaţi relaţia României cu SUA?
Adrian Zuckerman: Foarte bună.
Reporter: Cum poate fi dezvoltat Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA? Cum pot veni mai multe companii americane să investească în România?
Adrian Zuckerman: Aş vrea să vorbim puţin despre România.
Cred că sunt câteva sute de companii americane cu investiţii aici, dar nu este ușor pentru o companie americană, franceză, germană etc. să investească în România.
Multora nu le place ce voi spune acum, dar îmi menţin declaraţiile de când eram ambasador: acum 34- 35 de ani, a fost o revoluție în România, dar ea nu s-a terminat nici acum. Unele lucruri s-au pus la punct, dar multe nu și aceasta este o mare problemă pentru această ţară.
În termeni de economie, România mai are în jur de 1400 de companii de stat, multe din ele pierd bani, iar cele care fac bani nu fac la nivelul care trebuie.
Aş vrea să dau ca exemplu Tarom. Toată lumea spune că Tarom este un eşec, dar nimeni nu face nimic. Și am auzit recent pe unii de la Guvern care spuneau că vor să pună management profesionist acolo. Dar de ce nu a fost acest tip de management până acum? Întrebarea mea este: Cine o să pună management profesionist acolo? Oamenii de la Guvern nu sunt capabili să facă asta, pentru că nu au expertiză necesară.
Consider că România trebuie să fie o piață liberă, în care aceste companii ale statului trebuie să fie vândute, iar statul să nu le mai dea bani, în continuare, miliarde de euro, anual. Trebuie să se termine cu asta. Este una din cele mai mari probleme ale României şi este ascunsă, pentru că oamenii nu prea vorbesc public despre asta, mai ales acum, în an electoral. N-ar fi o problemă financiară, economică, dacă aceste companii n-ar exista.
După cum se ştie, românii pleacă din ţară pentru a lucra în alte părţi. Acum 15 -20 de ani, erau vreo 22 milioane de oameni. Acum, din ce înțeleg eu, sunt în jur de 17 milioane de cetăţeni.
Din toți românii, vreo 4,5 – 5 milioane lucrează în sectorul privat, care merge foarte bine. Mulți sunt surprinși de cât de bine merge sectorul privat.
În sectorul ne-privat, care înseamnă toate companiile de stat, armată, poliţie, primării, autorităţi locale, lucrează aproximativ 4,5 milioane de oameni. Restul sunt pensionari și copii.
Într- o țară de 17 milioane, sectorul privat, cu 4,5 milioane de salariaţi, trebuie să îi ţină în cârcă pe ceilalţi. Nu poate să dureze mult această situaţie.
Reporter: Când nu mai are bani, statul introduce taxe pentru mediul privat…aşa cum a făcut şi în acest an.
Adrian Zuckerman: Taxele ucid prosperitatea și economia. Taxele trebuie să fie mai mici, asta e clar.
Plafonarea prețului este o mare greșeală, este contra-productiv, nu a funcţionat în România, nu a mers nici în Ungaria, unde Viktor Orban a distrus economia – economia ungară stă mai prost ca cea românească.
Dar, mai rău decât taxele, România se confruntă cu lipsa unui plan economic, ceea ce este o mare greşeală. Eu nu am auzit pe nimeni să vorbească despre un astfel de plan şi am discuţii cu mulţi politicieni şi autorităţi din România. Când îi întreb de planul economic, se uită la mine de parcă i-aş întreba cum ajungem pe Lună.
Singurul sistem economic care a scos lumea din sărăcie, care a produs miliarde de dolari beneficii și a avut cel mai mare succes este piața liberă și democratică.
Dar, din motive moştenite de pe vremea sistemului comunist, România refuză să facă reforme pentru a avea un astfel de sistem. E o greșeală enormă şi nu vor veni investiţii până când România nu va adera la un asemenea sistem.
În plus, în afară de absența unui plan economic, există multe influențe străine în România – ruse, chineze, care se folosesc de români, ceea ce ține economia românească în loc. Nu cred că rușii vor ca economia românească să avanseze, vor să ţină România la același nivel şi asta o mare problemă.
De exemplu, gazele din Marea Neagră ar trebui să fie exploatate din toate perimetrele. Dar o singură companie scoate gaz acolo acum, pe numele ei Black Sea Oil and Gas (BSOG). A durat aproape 14 ani până au reuşit, autorităţile le-au făcut zile fripte. Spre deosebire, Turcia a descoperit gaz care este la o adâncime mult mai mare decât aici și lucrează deja şi extrage gaze din Marea Neagră.
Reglementările şi taxele mari afectează astfel de investiţii în România. Să ne amintim de Exxon şi Chevron, care au plecat din România, din cauza legislaţiei exagerate.
Autorităţile din România au făcut legi care au oprit investitorii în proiecte de petrol și gaz, lucruri pe care eu nu le înţeleg. Ultima chestie a fost că acum un an sau doi când a trecut o lege care impunea taxe de 60% pe cifra de afaceri, care e o enormitate O companie ca BSOG, care a primit până la urmă o excepție, ar fi ajuns să plătească taxe 90% din venit. Nu se poate face business în felul acesta. Nu știu ce își închipuie oamenii care decid astfel de lucruri, dar oamenii din spatele BSOG, Fondul Carlyle, au discuţii cu alţi investitori din alte părţi ale lumii şi se plâng de situaţia din România, cu impunerea peste noapte de taxe, ceea ce este în defavoarea României.
Investitorii primesc astfel de informaţii şi le e frică să investească în România.
Companii precum Hunt Oil, ENEL pleacă din România. Nu pleacă pentru că le merge bine în România. Pleacă pentru că s-au plictisit să îi doară capul de astfel de chestiuni.
Acesta este un simptom al României rămas de la comuniști. Am avut un prânz acum un an cu un parlamentar din Parlamentul României și l-am întrebat despre creşterea de taxe. Ştii ce mi-a spus? “Sunt foarte bune, că aştia fac prea mulţi bani aici”. Dacă asta este atitudinea, nimeni nu o să vină să investească.
Trebuie să înţelegem că, dacă firmele fac mai mulţi bani, este bine pentru România că se dezvoltă, se fac lucruri. Dacă nu fac bani, companiile străine nu vin în România și aleg altă destinaţie de investiţii.
În plus, spun un lucru încă de când eram ambasador – ca să atragi industrii, investitori, trebuie să ai un program prin care să oferi anumite facilităţi, taxe reduse, împrumuturi garantate şi altele. România nu face asta deloc.
Dimpotrivă, la inițiativa PSD, acum 2 ani, a trecut o lege care spunea că statul nu trebuie să vândă sau să privatizeze companiile de stat. Acesta este alt lucru care pune o piedică la dezvoltarea României.
Reporter: Care e șansa de dezvoltare a României din punct de vedere politic? Ce guvern ar trebui să avem din punct de vedere al doctrinei politice?
Adrian Zuckerman: Trebuie să fie un guvern care înțelege ce înseamnă să ai o adevărată piață liberă, fără companii de stat în pierdere, fără taxe mărite peste noapte, cu predictibilitate şi stabilitate pentru mediul de afaceri.
Companiile pot trăi cu taxe mici sau cu taxe mari, dar nu pot să trăiască cu taxe care se schimbă de la zi la alta.
Mai puţine taxe şi reglementări vor dezvolta economia. Nu poți să ai securitate națională fără o economie puternică, pentru că acestea două merg mână în mână.
Trebuie să eliminăm gândirea rămasă de acum 35 de ani. Numai aşa putem merge înainte.
Reporter: Ce ne puteţi spune de Visa Waiver?
Adrian Zuckerman: Visa Waiver este folosită de politicieni ca o modalitate de campanie. Dar problema mai mare pentru România este Schengen, care costă bani din buzunarul fiecare român. În fiecare zi sunt pierdute miliarde de dolari din cauza că România nu a intrat în Schengen. Aceasta este e problemă reală.
Visa Waiver este ceva care sună bine, o chestiune populistă, dar, dacă te uiți la numere, constaţi că numai 10% din românii care aplică pentru viză să meargă în SUA sunt respinși. Mulți din aceştia sunt oameni veniți din Moldova unde nu se poate cerceta trecutul lor, nu știi cine sunt și de aceea sunt refuzaţi. De asemenea, mulți primesc refuz pentru că nu au legături stabile în România, adică nu au o slujbă aici, nu au o casă, nu au familie.
Dacă ne uităm la numere reale, nu la chestii teoretice, în jur de 50 de mii de oameni aplică pentru o viză anual. Din aceştia, 45.000 sunt aprobaţi şi doar 4- 5000 sunt refuzaţi din anumite motive. Visa Waiver ar fi bine să fie, dar nu e o problemă reală pentru România, aşa cum e Schengen.
În opinia mea, pentru România, Visa Waiver este mai mult o chestiune emoțională şi nu este la fel de importantă ca intrarea României în Schengen.
Reporter: Cum vedeţi lupta anti-corupţie din România?
Adrian Zuckerman: Din acest punct de vedere, unele probleme au fost rezolvate, altele nu.
Dar, repet, România are nevoie de sisteme mai democratice.
Unul din lucrurile pe care le-am remarcat aici, la Parlament, este că oamenii nu votează pentru un om, ci votează pentru un partid, care are o listă. Și atunci oamenii care sunt pe listă nu pot să își exprime părerea bună sau rea despre partid, pentru că nu mai sunt pe listă.
Cred că România a făcut multe progrese, dar nu este în regulă să vedem abuzuri ca în cazul Coldea. Serviciile de informaţii nu trebuie să fie în companii private sau în alte instituţii.
Lucrurile acestea trebuie schimbate. Serviciile trebuie să răspundă în faţa guvernului civil, iar acesta trebuie să fie ales numai într- un fel democratic.
Ca o concluzie, pot să spun că, deşi mai sunt probleme, eu cred că lucrurile merg bine. Cred că corupția a fost redusă, dar nu eliminată. Este loc să se facă mai mult, dar nu poți să spui că țara este putredă. Corupția poate să fie controlată dacă ai oameni de bună credință care își asumă acest lucru.
Mulți spun că anul acesta nu se întâmplă nimic pentru că este un an de alegeri, dar eu spun că asta e o mare greșeală. Eu cred exact opusul – acum ar trebui rezolvate multe lucruri. Nu poți să pui aceiași oameni la loc care nu au făcut nimic ultimii ani. Găsește un om care vrea să fie un lider, care vrea reforme.
Din nou spun că, în România, au rămas unele idei de la sistemul comunist. Cea mai mare diferență între România și SUA este că în SUA este o înțelegere fundamentală că Guvernul lucrează pentru fiecare cetățean. Aici nu cred că e aceeași înțelegere fundamentală că Guvernul lucrează pentru fiecare cetățean român. Rămășițele comuniste sunt că cetățenii lucrează pentru Guvern, care, în opinia mea, este o mare tâmpenie. Trebuie să se schimbe această atitudine.
Reporter: Ce ne puteţi spune despre SMR?
Adrian Zuckerman: SMR sunt foarte bune şi cred că pot fi viitorul energiei nu numai în România, dar și pentru alte țări, mai ales țări care sunt în proces să se dezvolte.
Să ne uităm la tehnologie. Acum sunt acele Data Centers care calculează enorm de mult informație și, ca să facă asta, există computere enorme, unul lângă altul. Acestea folosesc foarte multă energie și o să folosească şi mai mult. Iar SMR pot fi o soluție pentru producerea de energie.
În prezent, sunt 70- 80 de companii în lume care au tehnologia SMR. Sunt diferențe privind materialul nuclear folosit, dar nu aș spune că sunt diferenţe flagrante. În principiu, conceptul este unul foarte bun și deja sunt folosite pe nave militare.
NuScale, în opinia mea, este una din cele mai bune companii mondiale. Deja a fost aprobată documentaţia pentru un reactor de 50 de megawați și așteaptă aprobarea pentru unul mai mare, care cred că are 70-78 megawati. Se pot pune 6 unităţi la un loc, ceea ce este aproape de 500 MWh. O unitate la Cernavodă are 700- 800 MWh.
Ceea ce s-a întâmplat cu SMR în Idaho (n.r. au oprit construcția din cauza costurilor), nu a fost vina NuScale. NuScale vinde tehnologie. Tu îi plăteşti tehnologia. În Idaho, oamenii care construiau au spus că durează prea mult, că sunt costuri mari, dar întreruperea construcției nu a avut nimic de-a face cu tehnologia SMR.
Ce se întâmplă cu investiția SMR în România nu pot să vă spun decât ce văd în ziare. Dar am remarcat o combinaţie pe care eu nu o înţeleg, între o companie privată şi SNN.
De ce are nevoie SNN de parteneriat cu o companie privată? Care e aranjamentul între ei? Am citit în ziar că au cerut un împrumut de 250 milioane de la Nuclearelectrica. De ce? Şi după aceea unii de la SNN şi-au dat demisia, printre care Ana Birchall și directorul financiar. Cineva ar trebui să se uite la ce se întâmplă acolo.
Referitor la investițiile Nuclearelectrica, am lucrat când eram ambasador la asta. La Cernavodă sunt două unităţi, 1 trebuie retehnologizat, 3 şi 4 trebuie construite. Negocierile ar fi trebuit să fie terminate. Dar nu s-a întâmplat nimic acolo de când am plecat. Contractele erau aproape gata de semnare.
Dacă lucrurile ar fi fost puse la punct, aşa cum erau gata să fie puse la punct acum 3 ani şi jumătate, unitățile 3 și 4 ar fi putut să fie funcționale la sfârșitul anilor 2028 – 2030.
Reporter: Conducerea Nuclearelectrica spune că lucrează la proiectele de investiţii.
Adrian Zuckerman: Ei spun multe lucruri. Dacă toate unităţile acestea ar merge, numai Cernavodă ar da un pic mai mult de 50% din toată electricitatea pentru România, care este enorm.
Când ai asta, atunci ai flexibilitate să faci alte lucruri -să dezvolți economia, industria. Dacă mai trebuie energie, vezi în ce regiune îți trebuie un reactor mai mic, vezi exact ce trebuie și poți să pui la punct anumite investiţii. Cel mai important lucru pentru a dezvolta economia este o sursă de energie stabilă și ieftină.