Update articol:
EXCLUSIVITATE

Interviu Alin Iftemi, Modex: Avem în derulare o rundă de investiții de 50 milioane de dolari, condusă de Rothschild; vrem creșterea numărului de angajați, pentru a continua dezvoltarea, în special pe piața din SUA

* “Pentru anul acesta, noi avem ca obiectiv o creștere de 80% a cifrei de afaceri, la 9 milioane de dolari”

* Viitorul este al securității datelor, protecției informațiilor utilizatorilor, al reglementărilor tot mai dure în domeniu și al al interoperabilității în „zero trust environment”

* Interviu cu Alin Iftemi, Head & Co-Founder, Modex

 

Reporter: Tot se discută despre tehnologia blockchain. Ce este această tehnologie și cu ce ajută ea cetățeanul de rând/companiile?

 

Tehnologia blockchain va revoluționa industria de protecție a datelor.

 Alin Iftemi: Tehnologia blockchain a fost construită pentru a permite stocarea și distribuția informațiilor într-un mediu transparent, descentralizat și imuabil.

Pentru a înțelege ce este tehnologia blockchain, cel mai bine este să vedem ce poate face și cum ne poate îmbunătăți viața.

De altfel, Modex își propune să facă blockchainul la fel de ușor de utilizat precum Internetul, pentru companii și dezvoltatori deopotrivă. Ne dorim ca oamenii să beneficieze de avantajele blockchain, fără a cunoaște modul de funcționare a acestei tehnologii inovatoare.

În opinia noastră, tehnologia blockchain va revoluționa industria de protecție a datelor. Considerăm că blockchainul are un potențial enorm de a îmbunătăți modul în care interacționează indivizii, guvernele și întreprinderile prin creșterea încrederii între entități și îmbunătățirea eficienței operațiunilor.

Produsul creat de Modex – Modex BCDB – este un sistem de gestiune a datelor care conectează bazele de date existente cu tehnologia blockchain și ajută la controlul şi protecţia datelor, atât la nivel public, cât şi privat.

Înainte de a adopta tehnologia blockchain, o companie trebuie să își pună câteva întrebări:

– Mă interesează securitatea datelor pe care le procesez?

– Operez într-un „Zero trust environment”?

– Sunt companii din domeniul meu care au avut de suferit, au primit amenzi etc., din cauza scurgerilor de date sau din nerespectarea normelor de protecție a datelor?

– Vreau ca toți clienții/userii mei să aibă încredere confirmată tehnic în modul în care eu procesez informația?

Dacă are răspunsuri afirmative la una sau mai multe dintre aceste întrebări, înseamnă că blockchain este un domeniu la care trebuie să se uite.

Ce este important la tehnologia blockchain este aplicabilitatea ei, dincolo de crypto. Astfel, blockchain aduce schimbări majore în industrii variate precum administrație (sisteme de votare), sistemul medical, domeniul financiar, transporturi, agricultură, industria alimentară, etc. Practic, în orice domeniu. Iar beneficiarul final al tehnologiei blockchain este cetățeanul de rând.

De altfel, orice cetățean modern/digital ar trebui să ia în serios modul în care companiile îi procesează informațiile și ar trebui sa ceară garanții tehnice că acestea nu îi sunt vândute/procesate în alte scopuri sau chiar vizualizate de persoane neautorizate. Blockchain poate oferi aceste garanții. Dacă instituția care îi furnizează servicii electronice implementează blockchain atunci și el are de câștigat.

Oamenii trebuie să se intereseze și să se orienteze către companiile care au adoptat blockchain deoarece atunci și ei pot beneficia de protecție și securitate sporită a informațiilor pe care le adaugă într-un produs software.

Reporter: Care au fost veniturile companiei Modex anul trecut și cât preconizați că vor fi acestea în acest an special, influențat de pandemie?

 Alin Iftemi: Trăim o perioadă fără precedent, însă care pentru noi a venit și cu beneficii pentru că a grăbit adoptarea noilor tehnologii. Având în vedere acest transfer de activitate în mediul online, ne așteptăm la o mai mare deschidere a companiilor către tehnologie și securizarea datelor, ceea ce ne avantajează.

În cazul Modex, nu pot spune că am fost afectați de pandemie, fiind avantajați de faptul că suntem o companie tech, de procedurile interne pe care le avem, precum și de faptul că suntem obișnuiți cu lucrul remote.

Pentru anul acesta, noi avem ca obiectiv o creștere de 80% a cifrei de afaceri, la 9 milioane de dolari, iar obiectivul de anul următor este legat de runda de investiții pe care o avem în derulare.

Reporter: Ce ne puteți spune despre runda de investiții din SUA, condusă de Rothschild? Care este valoarea de piață a companiei? 

 Alin Iftemi: Această rundă este o nouă etapă în dezvoltarea companiei. Un pas firesc pe care a trebuit să îl facem pentru a ne atinge obiectivele de creștere. Ne bucurăm că runda este condusă de Rothschild, cel mai mare investment bank de tehnologie din SUA. Este un mare avantaj să ai de partea ta un nume atât de mare. În urma acestei runde, de 50 de milioane de dolari, avem în vedere creșterea numărului de angajați Modex, astfel încât să ne continuăm dezvoltarea, în special pe piața din SUA.

Reporter: La cât se ridică investițiile pe care doriți să le faceți în acest an?

 Alin Iftemi: După o perioadă de creștere rapidă și substanțială, ne îndreptăm acum spre o perioadă de consolidare, ca parte a strategiei noastre pe termen lung.

Runda de investiții pe care urmează să o finalizăm va fi folosită exclusiv pentru creştere în SUA şi în Asia. Această rundă ne duce astfel într-o nouă etapă a dezvoltării noastre, în care pentru următorii doi ani ne vom concentra pe producție, sales și extinderea prezenței la nivel global.

Reporter: Care sunt piețele pe care activați cel mai mult? Câte birouri are Modex și unde?

 Alin Iftemi: Avem o prezență globală, cu clienți din Europa, Asia și SUA. După finalizarea rundei de investiții ne vom concentra pe creșterea prezenței în SUA.

Modex face parte din grupul M3 Holdings și are birouri în Londra (unde este sediul central), București (unde este echipa tehnică), Washington și în Silicon Valley și urmează să își stabilească un birou în Singapore.

Reporter: Câți angajați are Modex?

 Alin Iftemi: În prezent avem 100 de angajați și colaboratori, cea mai mare parte a echipei fiind în București. Echipa Modex este în continuă creștere, ca parte a planului de dezvoltare pe care îl avem pe termen lung. Anul acesta am atras peste 20 de oameni noi în echipele noastre și suntem în continuare în plin proces de recrutare.

Reporter: Cât costă utilizarea tehnologiei dezvoltate de Modex?

Alin Iftemi:  Echipele noastre de dezvoltatori și experți în software au venit cu soluții personalizate pentru a ajuta organizațiile să abordeze tehnologia blockchain. Indiferent de industrie – sistemul medical, banking, asigurări, transporturi, etc., putem furniza soluții optime pentru a maximiza rentabilitatea investiției.

Anul trecut, Modex a lansat Modex BCDB, o nouă abordare a tehnologiei blockchain, care înlătură nevoia de a investi resurse în formarea blockchain și facilitează adoptarea rapidă a tehnologiei în companii. Prin simplificarea modului în care întreprinderile pot implementa tehnologia blockchain, Modex BCDB contribuie la realizarea unor  proiecte de blockchain în câteva zile, în loc de câteva luni și la un preț pe care întreprinderile mici și mijlocii și-l pot permite.

Conform planului tarifar, pentru companiile mici costurile pornesc de la mai puțin de 4.000 de dolari/an și cresc în funcție de mărimea companiei și de complexitate. Valoarea pentru anumite contracte enterprise poate ajunge și la 50.000 de dolari/an. Pentru proiectele personalizate, costurile diferă în funcție de obiectivele pe care le stabilim împreună. Mai mult, pentru start-up-uri  avem pachete cu free period, până la un anumit număr de tranzacții, pentru a sprijini companiile în adoptarea tehnologiei, iar pentru partenerii pe termen lung oferim deal-uri avantajoase cu discounturi personalizate.

Reporter: Intenționați sa va listați la Bursă?

Alin Iftemi: Listarea la bursă vine de la sine în procesul de dezvoltare a unei companii, iar beneficiile acestui pas sunt foarte importante pentru orice antreprenor – vizibilitate și acces la finanțare.

Noi evaluăm constant toate oportunitățile de finanțare și acționăm în consecință, pentru a asigura creșterea accelerată a business-ului. În acest moment suntem în mijlocul unei runde de investiții și în plin proces de dezvoltare. Listarea nu este o prioritate.

Reporter: Care sunt atuurile Modex Blockchain Database și de ce ați ales sa investiți în acest segment de business? 

Alin Iftemi: Avem o experiență îndelungată în industrie, ceea ce ne-a permis să observăm oportunitățile mult mai ușor și am decis să dezvoltăm un produs care să rezolve problemele curente și care să susțină adoptarea mai rapidă a tehnologiei blockchain.

Viitorul este al securității datelor, protecției informațiilor utilizatorilor, al reglementărilor tot mai dure în domeniu și al al interoperabilității în „zero trust environment”. Vom vedea cerințe tot mai dure de securitate, iar noi ne-am dorit să venim cu o soluție pentru aceste provocări.

Deja acoperim multe probleme pe care companiile le au în domeniul securității informațiilor, însă în continuare trebuie să creștem nivelul de awareness. Tehnologia blockchain are un potențial semnificativ de îmbunătățire a transparenței, de a crește nivelul de încredere a participanților într-o anumită rețea, de a reduce costurile de tranzacționare, de a consolida caracterul imuabil și securitatea datelor și de a funcționa ca un instrument de combatere a corupției.

Toate caracteristicile BCDB au fost gândite în detaliu și împreună oferă un produs unic pe piață, ce permite gestionarea bazelor de date ale oricărei companii, oferind plusurile tehnologiei blockchain.

Modex BCDB este un produs care răspunde nevoilor fiecărei companii, şi este o soluţie tehnică gândită să se muleze pe specificul fiecărui client în parte. Avantajul companiilor este că nu trebuie să renunțe la actuala bază de date și nu trebuie să o modifice. Modex BCDB poate fi implementată într-un timp record, de câteva zile, fără a fi necesare cunoştinţe tehnice în zona tehnologiei blockchain, iar IT-iştii companiilor nu vor avea nevoie de timp suplimentar petrecut pentru specializarea în blockchain, analizarea soluţiei tehnice sau implementarea ei, lucrul acesta fiind făcut automat de produsul Modex BCDB.

Reporter: Cine sunt clientii Modex Blockchain Database?

Alin Iftemi:  Produsul Modex BCDB a  fost lansat în noiembrie anul trecut și s-a bucurat de un succes foarte mare la nivel global. În prezent avem clienți din zona guvernamentală – aici de exemplu am lansat anul acesta eConsultare, prima platformă de e-guvernare bazată pe blockchain din România. Platforma își propune să crească gradul de democratizare a procesului de luare a deciziilor, facilitând totodată participarea deschisă și interactivă a cetățenilor.

Mai avem, de asemenea, clienți din zona bancară, unde tehnologia noastră este folosită pentru a crea un set de notificări specifice, dar și din zona farmaceutică. În plus, avem în plan și dezvoltarea parteneriatelor cu giganţi din industria tech la nivel global. Clienții noștri sunt atât din SUA cât şi din Europa, următoarea piață țintă fiind Asia.

Reporter: Cum a influențat pandemia, în special lucrul de la distanță, activitatea Modex? Ați sesizat creșterea activității companiei?

Alin Iftemi: Nu pot spune că am fost afectați de pandemie, și în special de lucrul de la distanță. Având o prezență globală, suntem pregătiți pentru lucrul de la distanță și avem proceduri clare de lucru. Suntem în permanență în contact cu echipele noastre și suntem pregătiți pentru orice situație.

Creșterea activității vine ca urmare a planurilor de dezvoltare pe care le avem.

Reporter: Ce este Modex Blockchain Labs?

Alin Iftemi: Modex Blockchain Labs este un hub de evenimente sociale tech în cadrul căruia specialiștii Modex prezintă și discută beneficiile tehnologiei blockchain și aplicațiile care pot rezolva problemele din viața reală.

În cadrul Modex Blockchain Labs primim, de asemenea, și programatori care dezvoltă open source / blockchain din rețeaua noastră de parteneri.

Reporter: Cum vedeți activitatea Modex în contextul Inteligenței Artificiale?

Alin Iftemi: La fel ca și blockchain, inteligența artificială este un termen tot mai folosit, care va impacta modul în care va arăta lumea în viitor. Blockchain și IA nu lucrează în mod special împreună. Noi, la Modex, folosim IA doar pentru a rezolva probleme punctuale, într-un context care solicită implementarea ambelor tehnologii.

Reporter: Este pregătită Modex pentru a face față atacurilor cibernetice?

 Alin Iftemi:  Cum spuneam anterior, viitorul este al securității datelor. Am creat Modex BCDB pentru a ne ajuta clienții să prevină atacurile cibernetice și să fie mai pregătiți în situația unui astfel de incident. În aceeași măsură, suntem și noi pregătiți pentru a face față acestor probleme.

 

BVB | Știri BVB

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (07/02/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (07/02/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (06/02/2023)

Finalizare achizitie companie de proiect fotovoltaic - Vulturu

OMV PETROM S.A. (SNP) (06/02/2023)

Raport tranzactii cu parti afiliate 14 dec 2022 - 5 feb 2023