Financial Intelligence a lansat proiectul special “Educația financiară – cea mai bună investiție în tine!”, susținut de Banca Transilvania, cu sprijinul ASF. În cadrul proiectului, Financial Intelligence publică o serie de interviuri cu specialiști și personalități.
- Interviu cu fotbalistul Florin Gardoș
Industria fotbalului captează atenția a miliarde de oameni în toată lumea și reușește să atragă zeci de miliarde de euro la nivel global. Unii fotbaliști câstigă bani când sunt foarte tineri. Cum credeți că ar trebui să își administreze responsabil un fotbalist finanțele personale?
Florin Gardoș: Cel mai responsabil mod prin care un fotbalist își poate administra banii este să-și creeze un portofoliu cât mai echilibrat. Dar pentru asta este nevoie de un minim de educație financiară și cred că este în primul rând responsabilitatea fiecăruia să se documenteze pentru că avem cu toții acces la informație rapid și ușor.
Sunt fotbaliștii educați financiar?
Florin Gardoș: Foarte puțini. Și, din păcate, mulți realizează foarte târziu cât de important este să aibă un plan bine pus la punct.
Care este experiența dumneavoastră cu finanțele din fotbal? Ce sfaturi ați da unui tânăr fotbalist care câștigă suficient de bine încă de tânăr?
Florin Gardoș: Probabil cel mai important sfat ar fi să reziste presiunii sociale și tentației de a avea o mașină scumpă, un ceas, haine de firmă etc. Iar al doilea sfat ar fi să înceapă să investească cât mai devreme și sume cât mai mari.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a lansat, în parteneriat cu Federația Română de Fotbal (FRF), un manual de educație financiară dedicat jucătorilor de fotbal din categoria de vârstă 10-16 ani, care oferă informații esențiale, multe dintre acestea cu o aplicabilitate mai largă, care să-i sprijine în gestionarea finanțelor personale și în luarea unor decizii financiare informate atât pe parcursul carierei sportive, cât și după încheierea acesteia. Cum apreciați un asemenea demers? Credeți că este util pentru tinerii fotbaliști?
Florin Gardoș: Inițiativa este lăudabilă și va fi utilă pentru mulți dintre ei, dar în același timp fotbaliștii sunt foarte comozi și de multe ori superficiali. De aceea cred că un program educațional în care experți sau speakeri din domeniu ar veni direct la cluburi pentru a le vorbi jucătorilor ar fi mai eficient.
Cariera de fotbalist este una plină de provocări, dar și de oportunități. Care sunt provocările și oportunitățile în ceea ce privește finanțele unui fotbalist?
Florin Gardoș: Provocarea cea mai mare e să reziști tentațiilor despre care vorbeam. Dar oportunități sunt multe: faptul că poți câștiga sume mari de bani la vârste fragede e un avantaj major. Când vine vorba de investiții timpul e un aliat foarte important.
Există multe cazuri de fotbaliști care preferă să își investească banii în mașini și alte active scumpe, care nu aduc randament, în loc să investească pe termen lung. Cum credeți că ar trebui educați acești tineri pentru a nu falimenta pe termen lung?
Florin Gardoș: Cred că un prim pas ar fi ca tinerii să învețe noțiunile de bază cât mai devreme. Odată ce au aceste cunoștințe, pot aprofunda singuri subiectul, iar asta le va fi de folos, indiferent dacă ajung sau nu fotbaliști profesioniști.
Cariera unui fotbalist se termină destul de repede. Cum ar trebui să se protejeze acesta pentru a avea bani și după încetarea carierei?
Florin Gardoș: Investind lunar, toată cariera, un procent cât mai mare din salariu. Fie că înseamnă bani puși deoparte pentru o investiție în imobiliare sau la bursă, din punctul meu de vedere disciplina este cea mai importantă.
Din informațiile dumneavoastră, în ce investesc fotbaliștii? Sunt familiarizați fotbaliștii cu produsele sofisticate de investiții?
Florin Gardoș: Majoritatea fotbaliștilor investesc în imobiliare și este de înțeles pentru că, în general, nu le solicită timp. Eu le recomand mereu să lase antreprenoriatul pentru perioada de după carieră. În același timp, cred că, la nivel de societate, nu suntem încă pregătiți pentru produse sofisticate de investiții. Avem nevoie de timp și de educație ca să ajungem acolo.
Care este opinia dumneavoastră cu privire la investiția în criptomonede? Cunoașteti fotbaliști care au pierdut bani din investitii în active nereglementate?
Florin Gardoș: Din punctul meu de vedere, criptomonedele sunt în mare parte speculative, iar peste 99% dintre ele pot fi considerate foarte riscante sau chiar înșelătorii. Nu cunosc personal, dar sunt convins că exista cazuri și asta tot din cauza lipsei de educație financiară.