Update articol:

Interviu/Răzvan Nicolescu, întâlnire cu miniștrii apropiați de cancelarul Nehammer: “Nu vom lăsa lucrurile pe Schengen așa cum sunt astăzi”

Răzvan Nicolescu
  • Interviu cu Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei şi preşedinte al Asociației pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice

 

Domnule Nicolescu, ați anunțat pe pagina de facebook că veți merge la Viena pentru a discuta despre Schengen în această săptămâna. Ați fost un critic dur al deciziei Austriei. Cu cine vă veți întâlni și ce credeți că veți obține?

Răzvan Nicolescu: Este adevărat că voi merge împreună cu câțiva tineri colegi din Asociația pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice. Le-am scris unor oficiali austrieci cine suntem, ce vrem și au acceptat să ne întâlnim. Fără a ne propune să facem un eveniment media, suntem transparenți cu toate demersurile făcute de Asociația noastră în legătură cu dreptul românilor, garantat de tratatele UE, de a fi în Schengen. Ne vom întâlni cu mai mulți membrii ai guvernului federal austriac, inclusiv cu miniștrii apropiați de cancelarul Nehammer. Dumnealui nu a avut timp, însă e bine că ne vedem cu Vice-cancelarul Kogler. Vom prezenta dezamăgirea multor români în legătură cu decizia profund incorectă de amânare a aderării la spațiul Schengem, contextul juridic, de mediu și politic legat de această amânare.

Și? Credeți că îi veți convinge să își schimbe poziția?

Răzvan Nicolescu: Vom vedea. Suntem optimiști tot timpul, deși nu prea îmi plac pronosticurile pe această temă. Un lucru e clar: noi ca și ONG nu vom lăsa lucrurile pe Schengen așa cum sunt astăzi. Vă asigur de acest lucru. Cei care mă cunosc știu că atunci când încep un demers merg până la cap, nu mă aflu în treabă. Umilința și insulta la adresa românilor trebuie să înceteze imediat. Avem un plan pe care îl vom pune în aplicare, etapă cu etapă. Mă bucur că petiția noastră depusă la Parlamentul European a fost aprobată, cu sprijinul activ al multor europarlamentari români. Urmează ca în zilele următoare să apară textul rezoluției Parlamentului European în legătură cu petiția noastră. Vedem ce va ieși și din această vizită în Austria. Pregătim o campanie activă în Austria cu titlul: “Cetățenii austrieci au dreptul să știe adevărul” și alte lucruri pe care le vom comunica la momentul potrivit.

Austria suferă din cauza migrației. Veți aborda și această temă?

Răzvan Nicolescu: Da, chiar dacă le considerăm două teme diferite din punct de vedere politic și juridic. Suntem pregătiți să abordăm și acest subiect mai ales că nu înțelegem de ce peste 4000 de polițiști de frontieră apară granițele interne ale UE, adică stau mai mult degeaba, în loc să apere granițele externe, mai ales pe cele care se confruntă cu probleme. Sunt aproape 600 de polițiști unguri care apară granița cu România pentru că noi nu suntem în Schengen, în loc să apere granița cu Serbia pe unde intră migranții către Austria. Dacă astăzi am fi în Schengen așa cum ar fi normal, acești polițiști unguri ar putea păzi granițele cu probleme. La fel e și la greci și la bulgari.

Veți aborda și problema impactului amânării aderării asupra mediului înconjurător?

Răzvan Nicolescu: Categoric da. Este o poluare fără rost, estimată foarte prudent de către KPMG, într-un studiu recent, iar schimbările climatice sunt o sursă importantă de migrație, alături de război și sărăcie. Oficialii austrieci trebuie să fie conștienți că atunci când țin camioanele în vamă și poluează fără rost, provoacă o migrație și mai mare ca efect al schimbărilor climatice.

Vă sprijină statul român în demersurile dvs.?

Răzvan Nicolescu: E un demers civic care nu are nicio legătură cu statul român. Atunci când vedem solidaritate, așa cum a fost la europarlamentari, ne bucură acest lucru. Împreună, hotărâți și uniți putem reuși mai ușor.

 

Răzvan Nicolescu a solicitat o întâlnire cu Karl Nehammer, pentru a avea o discuţie aplicată şi civilizată despre impactul pe mediu al amânării aderării României la Schengen

 

BVB | Știri BVB

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (02/10/2023)

Emisiunea de Obligatiuni din data de 2 octombrie 2023

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (02/10/2023)

Disponibilitate inregistrare teleconferinta rezultate S1 2023

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (SIF5) (02/10/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni la Sinterom S.A.

LION CAPITAL S.A. (LION) (02/10/2023)

Schimbari in conducerea emitentului

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (02/10/2023)

Hotarari AGOA&AGEA din data de 29.09.2023