Update articol:

Vlad Săftoiu, Cushman&Wakefield Echinox: “Dacă ne uităm la segmentele comerciale ale pieței imobiliare, principalul focus în perioada următoare va fi pe eficienţa energetică a clădirilor”

Vlad Saftoiu Head of Research Cushman & Wakefield Echinox

* “Piața de investiții imobiliare s-a stabilizat, înregistrând în mod constant un volum anual de aproximativ 900 milioane de euro în fiecare din ultimii cinci ani”.

* “Cea mai tranzacționată clasă de active rămâne în continuare cea de birouri, iar dacă ne uităm la tranzacțiile în derulare, aceasta va domină piața și în următoarele șase luni, cel puțin”.

 

  • Interviu cu Vlad Săftoiu, Head of Research Cushman & Wakefield Echinox

Cum a evoluat piața imobiliară în perioada post-pandemică? Cum a influențat piața imobiliară creșterea prețurilor la materialele de construcții? Dar războiul din Ucraina? Care segment al pieței imobiliare a fost cel mai afectat?

Vlad Săftoiu: Piața imobiliară în 2022 a continuat să recupereze scăderile înregistrate în 2020 (primul an de pandemie), mai ales din punct de vedere al cererii de spații moderne și a ajuns aproape de nivelurile înregistrate înaintea pandemiei. Creșterea economică solidă din primul trimestru s-a resimțit și pe piața imobiliară și în ciuda presiunilor inflaționiste perspectivele se mențin pozitive. Astfel, activitatea de închiriere de spații de birouri s-a menținut în creștere în primul semestru, înregistrând un avans de peste 30% comparativ cu perioada similară din 2021.  Pe piață industrială, mai puțin afectată de pandemie, am fost martorii unei cereri consistente de peste 540.000 metri pătrați, ceea ce crează premisele încă unui an foarte bun pentru acest segment imobiliar. Creșterea prețurilor materialelor de construcție nu s-a simțit în activitatea de dezvoltare a noilor proiecte, majoritatea planurilor anunțate de dezvoltatori fiind în linie cu timeline-ul asumat de aceștia. Pe de altă parte, pe acest fond al creșterii prețurilor materialelor de construcții, am observat în prima jumătate a anului o mișcare în sus a chiriilor în cazul proiectelor noi pe majoritatea segmentelor imobiliare. Războiul din Ucraina a indus o undă de șoc în piață mai ales la începutul conflictului, însă, treptat, această s-a diminuat.

După o creștere a vânzărilor și a numărului vizitatorilor din magazinele fizice după ridicarea restricțiilor impuse de pandemie, piața de retail resimte cel mai acut efectele inflației, pe fondul erodării puterii de cumpărare. Astfel, în prima jumătate a anului creșterea vânzărilor de retail a fost sub rata inflației.

Mai există apetit de investiții pe piața de birouri, având în vedere expansiunea muncii de la distanță şi creșterea prețurilor la utilități?

Vlad Săftoiu: Cu siguranță piața de birouri va continuă să atragă investiții, chiar dacă modul de lucru hybrid a devenit aproape omniprezent în ultimii doi ani și prețurile utilităților au crescut. Vedem din ce în ce mai mulți angajați care se întorc la birou, companii care își extind prezența în România sau care deschid birouri noi aici. De asemenea, dacă ne uităm la investițiile imobiliare, apetitul pentru acest segment nu s-a diminuat, rămânând clasa de active cea mai tranzacționată. În ceea ce privește prețurile utilităților, această evoluție este contracarată prin construcția de clădiri efieciente energetic, verzi, care să respecte standardele privind ESG, ce generează costuri mai reduse.

Cum au evoluat prețurile pe piața imobiliară în ultimii doi ani? 

Vlad Săftoiu: Nu am văzut modificări dramatice ale prețurilor în ultimii doi ani, și acest lucru s-a datorat unui echilibru între cerere și ofertă. Așa cum spuneam mai sus, creșterea prețurilor materialelor de construcție a determinat dezvoltatorii de proiecte noi să majoreze chiriile în prima jumătate a acestui an, mai ales pe segmentul industrial, dar și pe cel de birouri. Astfel, pe piața industrială chiria prime se situează la 4,5 euro/mp/lună comparativ cu 4 euro/mp/luna cu doi ani un urmă, iar la birouri la 19 euro/mp/luna față de 18,5 euro/mp/lună.

Cum credeți că va evolua piața imobiliară în următorii ani, având în vedere inflația ridicată, dobânzile în creștere, prețurile mari la energie?

Vlad Săftoiu: Dacă ne uităm la segmentele comerciale ale pieței imobiliare, respectiv birouri, retail și industrial, credem că principalul focus în perioada următoare va fi pe eficienţa clădirilor din punct de vedere energetic, fapt care oricum era pe agenda marilor dezvoltatori, dar și pe cea a chiriașilor acestor spații. Așadar, după o perioadă în care piața s-a adaptat noilor tendințe privind modul de lucru și de consum, acum se efectuează investiții în soluții de eficienţă energetică, prin care se pot implementa standardele ESG, un aspect din ce în ce mai important dacă ținem cont de faptul că băncile au inclus aceste criterii în analizele lor privind finanțarea proiectelor imobiliare.

Cât de atractivă mai sunt investițiile imobiliare și pe ce segment?

Vlad Săftoiu: Piața de investiții imobiliare s-a stabilizat, înregistrând în mod constant un volum anual de aproximativ 900 milioane de euro în fiecare din ultimii cinci ani. În acest an, piața a crescut ușor în primele șase luni, ajungând la 315 milioane de euro. Cea mai tranzacționată clasă de active rămâne în continuare cea de birouri, iar dacă ne uităm la tranzacțiile în derulare, aceasta va domină piața și în următoarele șase luni, cel puțin. Există interes și pentru proiectele industriale, dar și pentru cele de retail, unde observăm însă o lipsă de produse disponibile la vânzare.

Cât de mare este pericolul apariției insolvențelor pe piață imobiliară în următoarea perioadă?

Vlad Săftoiu:  Nu vedem un pericol din acest punct de vedere, mai ales că piața este dominată de companii cu situații  financiare solide, care nu sunt expuse riscului insolvenței.

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (06/02/2023)

Finalizare achizitie companie de proiect fotovoltaic - Vulturu

OMV PETROM S.A. (SNP) (06/02/2023)

Raport tranzactii cu parti afiliate 14 dec 2022 - 5 feb 2023

PROMATERIS S.A. (PPL) (06/02/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) S2 2022

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (06/02/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 30.01.2023-03.02.2023

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (06/02/2023)

Tranzactii intre parti afiliate DEER - OPCOM