BBC: “În următorii 40 de ani, British Petroleum va plăti către Timiș Corporation între 9 și 12 miliarde de dolari”
BP respinge orice acuzații că ar fi acționat într-o manieră nepotrivită
Abdoul Mbaye, fostul premier din Senegal: “Președintele din Senegal a semnat decretul care i-a permis lui Timiş să continue contractul în vigoare, iar fratele său lucrează la grupul care beneficiază de acest contract. E foarte grav”
Protestatar senegalez: “Vrem să știm cine sunt acționarii Timiș Corporation, care iau 30% din gazul nostru”
Reacția omului de afaceri Frank Timiș și Timiș Corporation la ancheta BBC Panorama și Africa Eye: “Acuzațiile sunt false în întregime”
BBC: Bogatul om de afaceri Frank Timiş a plătit doar 35 de lire impozit, în 2017
Compania britanică British Petroleum (BP) a fost de acord să plătească omului de afaceri Frank Timiș, în următorii 40 de ani, redevențe cu o valoare cuprinsă între 9 și 12 miliarde de dolari, într-o tranzacție suspectă privind sectorul energetic, susţin jurnaliştii de la BBC Panorama şi Africa Eye într-o investigaţie.
Jurnaliştii de la BBC susţin că Frank Timiş l-a angajat pe fratele preşedintelui Senegal, Aliou Sall, pe care l-a plătit cu 25.000 de dolari lunar, timp de cinci ani, deşi acesta nu avea nici o expertiză în domeniul energetic, în schimbul păstrării a două mari concesiuni de gaz. BBC spune că lui Aliou Sall i s-au promis, de asemenea, acțiuni în valoare de 3 milioane de dolari la companiile lui Timiș.
Aliou Sall a respins acuzațiile de corupție, avocații săi spunând că plățile sunt ”în acord cu alte poziții similare din industrie”.
Conform BBC, gigantul energetic BP a cumpărat, în 2017, partea lui Frank Timiș din aceste două concesiuni de gaze din largul coastei Senegalului pentru suma de 250 de milioane de dolari.
Atât BP cât și Frank Timiş au negat acuzaţiile BBC.
Redăm mai jos investigația BBC şi traducerea integrală:
BBC: Suntem în Senegal, situat pe coasta de vest africană. Aici milioane de oameni trăiesc în sărăcie. Totuși, nivelul de trai ar putea fi mult mai ridicat. Senegal este o țară bogată în resurse naturale. Importante rezerve de petrol şi gaze au fost descoperite aici. Dar o parte din această bogăție a “zburat” din cauza corupţiei.
Iată-l pe Frank Timiș, un om de afaceri român. A participat la o serie de operațiuni miniere controversate în Africa. Companiile sale au făcut obiectul a numeroase acuzații, de la coruperea unor politicieni până la împușcarea unor mineri.
Philip Caldwell, fost administrator al averii lui Frank Timiș, îngrijorat de modul în care Timiș își administrează afacerile, a decis să vorbească.
Caldwell arătând nişte fotografii cu Timiş: Acesta este Frank Timiș cu președintele din Sierra Leone și cu președintele din Burkina Faso. (…)
Reporter BBC: S-ar spune că nu-i merge rău în Africa de Vest.
Philip Caldwell: Lucrează mult în Africa de Vest. Îi place să se autointituleze nașul afacerilor din Africa de Vest.
BBC: În 2012, Frank Timiș a înființat o companie numită Petro Tim care a obţinut drepturile de explorare pentru două mari concesiuni de petrol și gaz de pe coasta Senegalului, deși nu avea nici o experiență în domeniu.
Abdoul Mbaye, fostul premier din Senegal: Societatea Petro Tim care a fost selectată în final nu ar fi trebuit să beneficieze de aceste permise, deoarece compania nu avea nicio experiență în domeniu. Petro Tim nu avea nici o expertiză cunoscută sau dovedită în domeniul căutării și exploatării petroliere.
Philip Caldwell: Este surprizător când vezi că alte companii britanice, cotate la burse, importante, de o mărime considerabilă, cu succes în Africa, nu au putut obține aceste concesiuni, iar Petro Tim le-a câștigat.
Reporter BBC: Petro Tim ar fi trebuit să ia această afacere?
Philip Caldwell: În opinia mea, nu.
Reporter BBC: În 2012, Senegal a ales un nou președinte. Macky Sall a promis că va lupta împotriva corupției.
Macky Sall: Trebuie să punem capăt proastei gestionări și corupției și să creăm un nou sistem de guvernare.
Reporter BBC: Macky Sall a ordonat rapid o anchetă privind concesiunea obținută de Frank Timiș. S-a ajuns la concluzia că Petro Tim ar trebui să piardă concesiunile. Totuși noul președinte i-a permis lui Timiș să păstreze cele două concesiuni.
Manifestanţi: “Vrem să știm cine sunt acționarii Timiș Corporation, care iau 30% din gazul nostru, și ce au făcut acești oameni să merite 30% din gazul nostru?”
Conform BBC, manifestații au explodat în Senegal în urma acordului cu Timiș (14.10.2016). Protestatarii au afirmat că familia președintelui a fost plătită prin intermediul unei companii intitulate Timiș Corporation.
Protestatar: Există o companie obscură care se numește Timiș Corporation, care ia 30% din gazul nostru, dar nimeni nu-i cunoaște. Vrem să știm cine sunt acționarii Timiș Corporation și ce au făcut acești oameni să merite 30% din gazul nostru?
BBC: Afacerea pare suspectă, pentru că Frank Timiș i-a oferit o poziție înaltă fratelui președintelui Senegal, Aliou Sall, care nu avea nici un fel de experiență în industria energetică.
Reporter BBC: De ce credeți că Frank Timiș l-a angajat pe Aliou Sall?
Abdoul Mbaye, fostul premier din Senegal: Foarte simplu. Pentru că era fratele președintelui Macky Sall. Este foarte grav pentru că este un evident conflict de interese. Președintele a semnat decretul care i-a permis lui Timiş să continue contractul în vigoare, iar fratele său lucrează la grupul care beneficiază de acest contract. E foarte grav.
BBC: Am obținut documentele care relevă, pentru prima dată, detaliile contractului lui Aliou Sall. Contractul arată că fratele președintelui a fost plătit cu 25.000 de dolari pe lună, timp de cinci ani. În total 1,5 milioane de dolari. Lui Aliou Sall i s-au promis, de asemenea, acțiuni în valoare de 3 milioane de dolari la companiile lui Timiș. Am arătat contractul unui expert în probleme de fraudă și corupție.
Jeremy Carver, avocat: Plățile lunare de 25.000 de dolari pentru consultanță sunt surprinzătoare pentru cineva care nu are nici o experiență în acest domeniu. Explicația pentru asta pare să fie faptul că fratele său, președintele, a confirmat concesiunile.
Reporter BBC: Credeți că acest aranjament este suspect?
Jermey Carver: Găsesc plățile ca fiind suspecte. Nu e nici o îndoială cu privire la legătura între cei doi, în opinia mea.
BBC: Aliou Sall respinge acuzațiile de corupție. Avocații săi spun că plățile sunt ”în acord cu alte poziții similare din industrie”. Acesta spune că nu a primit niciodată acțiuni și că ”a fost angajat pentru expertiza să și nu pentru că este fratele președintelui Sall”. Avocații au adăugat că acesta ”nu a participat la nicio întâlnire cu președintele Sall pe tema afacerii”.
BBC: BP (British Petroleum) – o companie de anvergură mondială în sectorul energiei.
În 2016, s-a descoperit gaz în aceste concesiuni, iar compania British Petroleum (BP) a acceptat să cumpere afacerea lui Frank Timiș. BP a achiziționat acțiunile lui Frank Timiș în aceste concesiuni pentru 250 de milioane de dolari. Dar acesta reprezintă doar începutul. Cea mai mare parte a “prăjiturii” vine din redevențe.
BBC susţine că a obținut detaliile dintr-un contract privind redevențele. Este descris că fiind ”cel mai generos din industrie”: În următorii 40 de ani, British Petroleum va plăti către Timiș Corporation între 9 și 12 miliarde de dolari. Aceste cifre nu au făcute publice niciodată.
Mamadou Lamine, reprezentant al opoziției în Parliament, chestionat de BBC: 9 miliarde?
Reporter BBC: Ce părere aveți despre asta?
Mamadou Lamine: Este adevărat? Sunt șocat. Sunt foarte dezamăgit că liderii noștri pot accepta astfel de înțelegeri. Nu există nici un motiv ca atâția bani să fie dați lui Frank Timiș. Este inacceptabil. Este revoltător.
BBC: British Petroleum afirmă, într-un comunicat, că investiția sa va aduce ”beneficii substanțiale” statului Senegal și că a realizat un control aprofundat şi adecvat cum ar fi conformitatea etică şi lupta împotriva corupției. BP respinge orice acuzații că ar fi acționat într-o manieră nepotrivită.
Însă documentele obținute de BBC arată că BP știa despre plățile suspecte către fratele președintelui și că a încheiat afacerea în ciuda acestui lucru.
Daniel Balint Kurti, martor: Nu poate fi justificat faptul că o companie ca BP răsplătește pe cineva ca Frank Timiș, mai ales că BP realmente nu poate garanta că nu au existat acte de mită în obținerea concesiunilor.
Directorul executiv al BP, Bob Dudley, nu a răspuns întrebărilor BBC.
BBC: Avocații lui Frank Timiș susțin că acesta nu a fondat și că nu controlează Petro Tim. Aceștia susțin că afacerea cu gaz va aduce Senegalului ”multe miliarde de dolari pe an” și că Timiș ” a investit riscând mult” și că ”și-a folosit expertiza pentru a atrage jucători mari din industria de gaz și petrol”.
BBC: Am descoperit însă o plată care arată ca o mită. Iată un e-mail trimis către trustul offshore a lui Frank Timiș. În e-mail se arată că trebuie plătite taxe către guvernul senegalez și că Frank Timiș ar dori 250.000 de dolari pentru a le acoperi. Documentele obținute de BBC arată însă că banii nu au ajuns la guvernul senegalez, ci la o companie privată. Și am descoperit că această companie – Agritrans Sarl- este deținută de Aliou Sall. Un alt sfert de milion de dolari au fost plătiți în secret către fratele președintelui.
Avocat: Ok, avem o companie care aparține, fără îndoială, lui Aliou Sall. El pare să fie beneficiarul transferului unui sfert de milion de dolari, ceea ce este ciudat pentru că este descris ca fiind o taxă. După cunoștință mea, el nu e decât un simplu cetățean, deși fratele său este acum președintele Senegalului. Arată ca o mită.
BBC: Avocații lui Frank Timiș neagă că acesta a plătit mită. Aceștia susțin că ”niciun ban nu a fost transferat vreodată din Timiș Corporation către Agritrans Sarl și că ce am văzut noi este ” o înregistrare incorectă care a fost ulterior corectată”.
Însă documentele consultate datează din 2017, la trei ani după plata celor 250 de mii de dolari, iar acest lucru nu a fost corectat. Am văzut, de asemenea, conturile companiei care arată că plata suspectă s-a realizat către compania lui Aliou Sall.
Avocat: Cred că sunt suficient de multe semne de întrebare ridicate de aceste documentele necesitând declanşarea unei investigații.
BBC: Dovezile obținute arată faptul că locuitorii din Senegal au fost privați de miliarde de dolari.
Parlamentar din opoziție: Nu putem să acceptăm acest gen de accord aici în Senegal. Acești bani ne aparțin.
BBC: Frank Timiș eșe cel care va încasa acești bani. Și BP îl ajută să obțină acest profit.
Reacția omului de afaceri Frank Timiș și Timiș Corporation la ancheta BBC Panorama și Africa Eye
“Acuzațiile sunt false în întregime. Nu există niciun fel de încălcare a legii în legătură cu concesiunile de petrol și gaze din perimetrele Saint-Louis Offshore Profond și Caya Offshore Profond.
Realitatea este că această concesiune – acordată de președintele Wade (fostul președinte al Senegalului, n.r.) –a fost o investiție extrem de riscantă şi speculativă, care a venit cu obligaţii substanțiale și costistitoare de investiții. La momentul acordării concesiunii nu s-au descoperit niciun fel de hidrocarburi și exista o posibilitate foarte mare nici să nu se descopere. În ultimii 40 de ani, numeroase multinaționale și companii de petrol și gaze au avut oportunitatea să exploreze regiunea, dar niciuna nu a făcut acest lucru, din cauza riscurilor subtanţiale pe care le implică proiectul . În 2014, încă nu se știa dacă în regiune vor fi găsite zăcăminte de petrol sau gaze.
După mai multe etape de pionierat, generate de hotărârea și experiența domnului Timiș, precum și datorită relațiilor sale credibile cu alți dezvoltatori din domeniul petrolului și gazelor, proiectul are potențialul de a genera venituri de miliarde de dolari pentru oamenii din Senegal și de a furniza gaze care ar putea alimenta întreaga Africă de Vest, în beneficiul a milioane de oameni. Suntem mândri de munca noastră și respingem din nou toate aceste acuzații nefondate.”
BBC: Bogatul om de afaceri Frank Timiş a plătit doar 35 de lire impozit, în 2017
Frank Timiş, un bogat om de afaceri de origine română şi care trăiește o viață luxoasă în Marea Britanie, a plătit doar 35,20 lire sterline impozit pe venit în 2017, conform unei investigaţii BBC. Jurnaliştii britanici spun că Frank Timiș stă într-un penthouse pentru care plătește o chirie lunară de 14.000 de lire sterline și ia masa în unele dintre cele mai scumpe restaurante londoneze. Dar BBC arată că, potrivit declaraţiei sale de avere din 2017, acesta a achitat statului impozit de doar 35,20 lire sterline, susținând că imperiul său internațional nu a avut niciun profit. Avocații săi spun că omul de afaceri și-a respectat pe deplin toate obligațiile fiscale.
Documente intrate în posesia jurnaliștilor BBC Panorama şi Africa Eye dezvăluie și cum a reușit miliardarul să facă acest lucru. Potrivit documentelor, în 2017, Frank Timiș a obținut prin imperiul său de afaceri offshore suma de 670.000 de lire sterline.
În majoritate, acești bani provin din venituri care ar fi trebuit impozitate. Dar înainte de a prezenta declaraţia fiscală, prin intermediul unui fond de investiții, omul de afaceri a transformat plățile în „împrumuturi netaxabile”. Potrivit BBC, au fost fabricate acte antedatate care fac respectivele împrumuturi legale.
John Christiansen, de la Tax Justice Network, o organizație independentă care urmărește zona taxelor internaționale, inclusiv paradisurile fiscale, a declarat pentru BBC că la o primă vedere se pare că Frank Timiș fentează legea: “Totul indică faptul că este o manevră pentru a fenta plata taxelor. Iar, în cazul în care a fost făcută retrospectiv, la prima vedere pare un exemplu de fraudare a taxelor care ar trebui investigată”.
Documente “scurse” la BBC
Jurnaliştii BBC au vorbit, de asemenea, și cu omul care conduce fondul de investiții care l-ar fi ajutat pe Timiș să evite taxele. Philip Caldwell este directorul care, la o întâlnire în Elveția, ar fi fost de acord să antedateze împrumuturile suspecte.
Semnătura lui apare pe procesul verbal, dar spune că întâlnirea nu a avut loc niciodată și că actul este fals. “Are semnătura mea, dar tot ce pot să vă spun este că această întâlnire nu a avut loc niciodată. Nu am fost acolo. Nu eram în Elveția la acea dată”, a spus Caldwell, pentru BBC.
Documentele obținute de BBC sugerează și faptul că Frank Timiș nu a plătit niciun impozit în Marea Britanie, în 2016.
Avocații omului de afaceri neagă puternic acuzațiile: “Domnul Timiș a respectat pe deplin toate obligațiile sale fiscale și în toate etapele a primit sfaturi profesionale pentru a se asigura că a făcut acest lucru”.
Omul de afaceri român este unul controversat, spun jurnaliștii BBC. Are două condamnări pentru trafic de heroină, în anii ’90, și a fost implicat în mai multe proiecte miniere care au eşuat în Africa.
Timiș are două companii miniere listate pe piața secundară la Bursa de la Londra. Una dintre ele – Regal Petroleum – a primit cea mai mare amendă de pe bursă în 2009, pentru dezinformarea investitorilor, după ce a promis acestora că va găsi petrol în Grecia, deși știa că regiunea de forare era uscată.
Avocații lui Timiș susțîn că acesta deține doar o participație minoritară la Regal și că nu era în boardul companiei când aceasta a fost amendată: „Domnul Timiș a fost investigat în această chestiune și a fost găsit nevinovat de FCA (autoritatea de reglementare în domeniul fiscal din Marea Britanie) în legătură cu rolul său în Regal Petroleum.”