Update articol:

Investigaţii în Ucraina după apariţia unei presupuse convorbiri Biden-Poroşenko din 2015-2016, despre cazul de corupţie în care e implicat Hunter Biden

Foto Twitter Foto Twitter

Procuratura ucraineană a deschis miercuri un dosar penal pentru presupuse fapte de înaltă trădare şi abuz de putere după publicarea unei înregistrări ce pare a fi o discuţie între fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko şi fostul vicepreşedinte american Joe Biden, în care acesta din urmă abordează demiterea procurorului ucrainean care investiga un dosar în care fiul lui Biden era suspectat de fapte de corupţie, relatează agenţia Interfax-Ucraina, citată de EFE.

Acest caz se află la originea recent eşuatei încercări de suspendare şi punere sub acuzare (impeachment) a preşedintelui republican american Donald Trump, acuzat de democraţi că a exercitat presiuni asupra actualului preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski de a redeschide dosarul de corupţie în care era implicat fiul celui care cel mai probabil îi va fi contracandidat la următorul scrutin prezidenţial american.

Înregistrarea a fost prezentată marţi la o conferinţă de presă la Kiev de către deputatul ucrainean Andrei Derkach, un cunoscut al lui Rudy Giuliani, avocatul personal al lui Trump. Conţinutul discuţiei nu este nou, fiind deja dezvăluit anul trecut în timpul procesului de impeachment împotriva lui Trump.

Conversaţia, a cărei autenticitate încă nu a fost confirmată şi care ar data din 2015-2016, sugerează cum Joe Biden a abordat cu Poroşenko subiectul demiterii procurorului general Viktor Şokin, care investiga un dosar de corupţie legat de compania ucraineană Burisma, o societate din sectorul gazelor naturale şi în care Hunter Biden era membru al Consiliului de Administraţie. Argumentul invocat de Biden era tocmai rezultatele slabe ale Ucrainei în combaterea fenomenului corupţiei. Demisia lui Şokin survine în februarie 2016.

Preşedintele Volodimir Zelenski a confirmat miercuri la o conferinţă de presă că a fost deschis un ”dosar penal” la cererea lui Derkach şi s-a declarat favorabil investigării informaţiilor de către agenţiile ucrainene de securitate. Mai mult, partidul său, Servitorul Poporului, a anunţat că doreşte constituirea unei comisii parlamentare pentru investigarea acestui caz.

Conform afirmaţiilor lui Derkach, ”(Joe) Biden a zburat la Kiev pentru a face presiuni asupra lui Petro (Poroşenko) împotriva lui Şokin. Biden avea un argument greu în buzunar (…), un miliard de dolari garanţii pentru un împrumut”.

După apariţia respectivei înregistrări, Poroşenko a postat pe Facebook un mesaj în care afirmă că aceasta este falsă şi pune pe seama Rusiei această ”provocare” despre care spune că este menită să submineze relaţiile dintre Ucraina şi SUA.

BVBStiri BVB

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (22/01/2021)

Notificare prag detineri/vot >5%

DEUTSCHE BANK TURBO LONG 0.10/7/7.5 (EBDBKTL29) (22/01/2021)

Notificare Erste Group Bank AG - Certificatul EBDBKTL29 este sold-out

UAMT S.A. (UAM) (22/01/2021)

Hotarari AGA E 22.01.2021