Update articol:
Forumul Economic al Americilor – Conferința de la Montreal 2024

Investițiile în cercetare și dezvoltare sunt mai importante ca oricând, trebuie amplificate eforturile pentru a genera viitoarele talente (Andrei Rădulescu)

de Andrei RĂDULESCU, Membru al Comitetului Bretton Woods (singurul economist din România și țările Europei Centrale și de Est), Cercetător Senior, Institutul de Economie Mondială din cadrul Academiei Române și membru al Centrului de Excelenta in Comert Exterior (proiect lansat de Academia Romana, Academia de Studii Economice din Bucuresti si Institutul National de Statistica)

În perioada 10-12 iunie anul curent s-a desfășurat a 30-a ediție a Forumului Economic al Americilor – Conferința de la Montreal, eveniment la care am avut oportunitatea să particip în premieră.

Organizată de Canada (a 10-a economie a lumii, cu o dimensiune nominală de peste 2,1 mii miliarde dolari în 2023) conferința din acest an s-a desfășurat într-un context dominat de incertitudini fără precedent în sfera economiei globale în perioada de după Al Doilea Război Mondial, cu impact pentru climatul investițional pe termen scurt și consecințe pentru ritmul potențial de evoluție a activității economice pe termen mediu.

Speakerii de calibru din sfera economiei reale, dar și din economia financiară (inclusiv Ministrul Companiilor Mici din Canada, Președintele Trezoreriei din Canada, primarul Montreal, Președintele Power Corporation of Canada, Vicepreședintele Morningstar, Vicepreședintele Franklin Templeton și Directorii Generali ai Airbus Canada, Promutuel Insurance și Federației Camerelor de Comerț din Quebec) au evidențiat provocările și oportunitățile de astăzi, inclusiv schimbările rapide și profunde, într-o abordare de la mondial, la regional și local.

Pe de o parte, dezbaterile au atras atenția cu privire la decalajul între retorică și acțiune (implementarea discursului politic), care contribuie la prelungirea perioadei crizelor multiple și amplificarea extremismului politic, cu impact pentru încrederea agenților economici.

În acest context, discursul public trebuie modificat, iar politicile publice trebuie dezbătute cu toți actorii implicați înainte de implementare.

Totodată, promovarea multilateralismului este mai importantă ca oricând astăzi, cooperarea între principalele blocuri economice ale lumii fiind calea cea mai potrivită pentru adresarea provocărilor fără precedent la nivel mondial, inclusiv contracararea schimbărilor climatice și implementarea progresului tehnologic.

Contextul geo-politic mondial complicat și tensionat readuce în prim plan cunoscutul proverb că țările care derulează tranzacții comerciale între ele nu au interes să inițieze o confruntare militară.

Economia mondială traversează perioada Marilor Transformări, schimbările climatice deschizând lista priorităților politicilor economice în țările lumii, atât în cele dezvoltate, cât și la nivelul statelor emergente și în dezvoltare.

Dată fiind amenințarea existențială fără precedent (costurile economice ridicate pe termen mediu determinate de schimbările climatice) calea de urmat pe viitor este economie și mediu.

Cu alte cuvinte, trebuie evitate politicile economice care au impact pozitiv pentru ritmul de evoluție din economia reală, dar consecințe dramatice pentru mediu.

De asemenea, progresul tehnologic (Revoluția Digitală și Revoluția Inteligenței Artificiale) contribuie decisiv la eficientizarea afacerilor și contribuie la accelerarea tranziției la economia digitală, însă implementarea acestuia este însoțită de provocări.

Prin urmare, în cadrul Conferinței a fost subliniată importanța adoptării unei strategii pentru implementarea roadelor celor două revoluții, pentru evaluarea impactului și implementarea într-o manieră responsabilă și rațională.

Totodată, participanții la Forumul Economic al Americilor au atras atenția cu privire la modificările structurale din perspectiva demografică (cu implicații nefavorabile pentru dinamica cererii în țările dezvoltate, care se confruntă cu scăderea natalității și îmbătrânirea populației), dar și la confruntarea totală între țările lumii pentru atragerea și reținerea talentelor, cu perspective de intensificare în perioada următoare.

Talentul face diferența între companii și economii și are contribuția decisivă la inovație și continuarea tendințelor pozitive din perspectiva progresului tehnologic.

În acest context, investițiile în cercetare și dezvoltare sunt mai importante ca oricând, trebuie amplificate eforturile pentru a genera viitoarele talente, iar munca la distanță și inteligența artificială oferă un plus de flexibilitate pe piața forței de muncă.

Nu în ultimul rând, dezbaterile au vizat și sustenabilitatea lanțurilor de producție și riscurile cibernetice, aspecte mai importante ca oricând în era geo-economică.

Astfel, se recomandă strategii pro-active, cu focus pe lanțurile de producție (ținând cont de binomul sustenabilitate – reglementare) și utilizarea noilor tehnologii într-o manieră sustenabilă care să confere consistență și rezistență în contextul multiplicării amenințărilor cibernetice.

BVB | Știri BVB

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (12/07/2024)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica 05.07.2024

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (12/07/2024)

Decizie CA cu privire la rezultatele majorarii capitalului social

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (12/07/2024)

VAN la data de 30 iunie 2024