Investiţiile în locuinţe în zona euro ar urma să fie afectate de înăsprirea politicii monetare, în pofida recentei rezilienţe, se arată într-o cercetare realizată de Banca Centrală Europeană (BCE), transmit Reuters şi Bloomberg.
Deşi impactul costurilor mai ridicate de împrumut a fost mai puţin pronunţat ca în SUA, “efectele negative ale majorării dobânzilor în zona euro se vor intensifica probabil în timp, ţinând cont de efectul întârziat al politicii monetare”, susţin cercetătorii Niccolo Battistini, Simona Delle Chiaie şi Johannes Gareis.
Investiţiile în locuinţe nu au fost prea afectate de recenta înăsprire a politicii monetare în zona euro, deoarece pieţele ipotecare din regiune nu sunt atât de extinse ca în SUA.
Totuşi, în cele mai recente previziuni economice, BCE “se aşteaptă la un declin substanţial al investiţiilor pe termen scurt şi un nivel slab în următorii trei ani, în urma înăspririi condiţiilor financiare şi a stagnării veniturilor reale disponibile”, avertizează instituţia cu sediul la Frankfurt.
Conform datelor BCE, investiţiile în locuinţe în zona euro au început să scadă în trimestrul doi din 2022 şi până la finalul anului înregistrau un declin cumulat de 4%. Totuşi, reculul din SUA a început în trimestrul doi din 2021, iar investiţiile în locuinţe au scăzut cu aproximativ 21%.
Anterior, BCE avertiza că va urma un declin “îndelungat şi semnificativ” al investiţiilor în locuinţe în zona euro, în perioada 2023 – 2024.
Pentru a reduce inflaţia la ţinta de 2%, BCE a majorat agresiv dobânzile, cu 375 de puncte de bază, de la zero la mijlocul lui 2022. Este cel mai rapid ritm de înăsprire a politicii monetare a BCE, dar puţini analişti se aşteaptă ca majorările să continue dincolo de 2023, din cauza inflaţiei ridicate şi a creşterii salariilor. (Agerpres)