Update articol:

Iohannis, la primirea Premiului “Carol cel Mare”: În cadrul parteneriatelor, relaţia cu SUA e dimensiunea pe care Europa trebuie să investească cel mai mult

Relaţia cu SUA reprezintă dimensiunea pe care Europa trebuie să continue să investească cel mai mult în ceea ce priveşte parteneriatele, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, sâmbătă, după ce a primit, la Aachen, Premiul “Carol cel Mare” – Pentru unitatea Europei.

Conform unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, Comitetul director al Premiului “Carol cel Mare” a decis să-i acorde preşedintelui Klaus Iohannis premiul pentru anul 2020 ca recunoaştere a meritelor în ceea ce priveşte “conducerea României pe o traiectorie proeuropeană, bazată pe valorile statului de drept”, pentru “eforturile depuse pentru consolidarea Uniunii Europene şi a statelor membre”, precum şi pentru “promovarea echităţii, a protecţiei minorităţilor şi a diversităţii culturale şi pentru rolul său de creator de punţi de legătură între societăţile din vestul şi estul Europei”.

Începând cu anul 1950, premiul a fost acordat personalităților din lumea internațională pentru merite deosebite în unificarea europeană. Dintre aceștia amintim pe Winston Churchill (1955), Tony Blair (1999), Papa Ioan Paul al II-lea (2004), Angela Merkel (2008), Papa Francisc (2016).

La premiere, au fost prezenți pentru a-l susține Președintele Slovaciei, Zuzana Čaputová, fostul Președinte al Lituaniei, Dalia Grybauskaite, precum și Președintele Consiliului European, Charles Michel, potrivit Fundației  M&V Schmidt.

“În cadrul parteneriatelor, relaţia Uniunea Europeană – Statele Unite ale Americii rămâne în mod cert piesa de rezistenţă şi dimensiunea pe care Europa trebuie să continue să investească cel mai mult. Europa are nevoie de continuarea angajamentului american pentru a-şi asigura securitatea, stabilitatea şi prosperitatea comună, aşa cum Statele Unite ale Americii au nevoie de o Europă puternică, capabilă să gestioneze crize în vecinătatea sa”, a spus Iohannis.

 

El a afirmat că Statele Unite şi Uniunea Europeană rămân “pilonii de bază ai democraţiei globale”.

“Nu este posibilă manifestarea unei veritabile democraţii fără capacitarea cetăţeanului, a noilor generaţii de cetăţeni europeni, de a participa în sfera publică, de a-şi face auzită vocea. Această capacitare trebuie formată prin educaţie europeană, astfel încât să conferim oportunităţi pentru toţi de a-şi dezvolta gândirea critică, de a-şi dezvolta rezistenţa la manipulare, dezinformare sau propagandă. Consider că există spaţiu pentru reflecţie asupra modului în care instrumente precum Erasmus+ pot fi şi mai eficient utilizate pentru a răspunde nevoii de educaţie în scopul dezvoltării gândirii critice cu privire la riscurile asociate agresiunilor informaţionale, dar şi pentru consolidarea participării în procesele democratice”, a declarat în altă ordine de idei Iohannis.

Potrivit acestuia, chiar dacă tinerii trebuie să rămână grupul prioritar al acestui demers, ar fi extrem de util dacă aceste eforturi legate de democraţie şi civism ar deveni parte a planurilor de educaţie pe tot parcursul vieţii.

Pe de altă parte, el a apreciat că pentru România aderarea la Uniunea Europeană a însemnat “revenirea în rândul familiei” cu care împărtăşea aceleaşi valori şi principii.

În opinia sa, libertatea de exprimare şi valorile democratice sunt preţuite de români tocmai pentru că au trăit decenii la rând într-o societate în care libertatea de exprimare nu a fost posibilă.

“Pentru noi, proiectul european este un proiect politic, economic şi social care a potenţat modernizarea României. La rândul nostru, aducem astăzi o contribuţie importantă construcţiei europene. Susţinerea pentru proiectul european, evitarea diviziunilor, implicarea în procesul decizional comunitar reprezintă o dimensiune intrinsecă a profilului proeuropean profund al României. Spiritul Declaraţiei de la Sibiu din 9 mai 2019, spiritul de la Sibiu – demonstrează pe deplin acest profil. Acest premiu îmi reaminteşte de valoarea Uniunii Europene pentru statele membre, pentru cetăţeni şi pentru istoria acestui continent. Avem datoria de a consolida acest proiect, care rămâne singura opţiune viabilă pentru o Europă democratică, prosperă şi stabilă”, a adăugat Iohannis.

Iohannis, la primirea Premiului “Carol cel Mare”: Finalizarea integrării României în Schengen ar trebui să fie un obiectiv UE; Adevărata putere a Uniunii Europene nu este dată de cercuri concentrice sau viteze diferite, ci de o abordare incluzivă

 

BVB | Știri BVB

PRIMARIA ORASULUI NAVODARI (NAV27) (25/10/2021)

Plata cuponului 25 si rambursare rata principal 25 & calcul rata dobanda pentru cuponul 26

PRIMARIA ORASULUI SIRET (SRE28) (25/10/2021)

Plata cuponului 25 si rambursare rata principal 24 & calcul rata dobanda pentru cuponul 26

Erste Group Bank AG (EBS) (25/10/2021)

Notificare - detineri > 4%

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (25/10/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 18 - 22 octombrie 2021